Kulinaria


5 przepisów na potrawy z kaszą jaglaną
Każdy fan zdrowego odżywiania z pewnością słyszał o kaszy jaglanej. Jest ona nie tylko bardzo smaczna i zdrowa, ale może również pomóc na katar! Chociaż kasza jaglana to praktycznie samo zdrowie to niestety ze względu na gorzkawy smak nie jest ona tak popularna, jakby mogła. Nie trzeba się go jednak […]

5 przepisów na potrawy z kaszą jaglaną


Proste i szybkie przekąski na każdy dzień
Menu oparte na kanapkach może bardzo szybko się znudzić. Warto wzbogacić swój jadłospis o dania nieco mniej oczywiste, a jednocześnie łatwe do wykonania. Proste i szybkie przekąski może przygotować nawet ten, kto nie czuje się w kuchni zbyt pewnie. Zdrowe i smaczne śniadanie? Postaw na omlet Omlet to pozornie zwyczajne […]

Proste i szybkie przekąski na każdy dzień


Zioła prowansalskie – cudotwórcze właściwości
Pachną i smakują obłędnie. Dla zdrowia z kolei potrafią czynić niemal cuda. Zioła prowansalskie, bo o nie chodzi, to element, a nawet fundament kuchni śródziemnomorskiej, który przeniknął do wielu innych kuchni niemal w każdym zakątku świata. Zioła prowansalskie jako element kuchni śródziemnomorskiej Kuchnia śródziemnomorska to jedna z wielu kuchni na […]

Zioła prowansalskie – cudotwórcze właściwości



Który makaron będzie najzdrowszym wyborem?
Czy makaron to zdrowy i smaczny składnik diety? Tak! Nie dajcie się zwieść mitom, które głoszą, że makarony tuczą i nie mają wartości odżywczych. W rzeczywistości to źródło zdrowia i energii, potrzebnej nie tylko sportowcom. Polecamy najzdrowsze z makaronów, które muszą się znaleźć w waszym jadłospisie! Dlaczego kochamy makarony? Polacy […]

Który makaron będzie najzdrowszym wyborem?


Aromatyczny puszysty chleb bezglutenowy pieczony na serze feta lub tofu
Doskonały i oryginalny przepis na niepowtarzalny chleb pieczony z serem feta lub tofu. Chleb z pewnością zachwyci smakoszy, ciekawych kulinarnych innowacji, miłośników zdrowej i lekkiej kuchni, i oczywiście idealnie urozmaici menu osób zmagających się z alergiami pokarmowymi, których podstawą jest nietolerancja glutenu. Składniki: 30 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie […]

Aromatyczny puszysty chleb bezglutenowy pieczony na serze feta lub tofu


Pizza domowa vs pizza z sieciówki: kto wygrywa w tym pojedynku?
Pizza to najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. To dziwić nie powinno: pełna aromatów, na lekko chrupiącym cieście, z ciągnącym się serem, idealna na spotkania ze znajomymi. A skoro już pizza, to jaka? Ta domowa czy ta z sieciówki? Odpowiedź nie jest tak oczywista, jak mogłoby się wydawać. Wiele osób jest zdania, […]

Pizza domowa vs pizza z sieciówki: kto wygrywa w tym ...



Magia ziół i przypraw
Klasyfikacja ziół i przypraw to temat rzeka, definicje są przeróżne, w zależności od książki. Bardzo często używamy tego słownictwa wymiennie, co wcale nie jest kardynalnym błędem, w końcu generalnie chodzi o to samo – wydobycie niesamowitego smaku potrawy przy użyciu roślin. Postanowiliśmy jednak pokazać jaki podział mniej więcej panuje między […]

Magia ziół i przypraw


Zupy – sposób na zdrowie zimą
Zima nie rozpieszcza pogodą. Aby zachować zdrowie, warto rozgrzewać się zupami. Dostarczą one witamin i pomogą wzmocnić odporność organizmu. Skorzystaj z tradycyjnych przepisów, a zachowasz zdrowie i dobre samopoczucie nawet podczas najmroźniejszych dni. Aby przygotować dobrą zupę, korzystaj z możliwie najlepszych składników. Kupuj warzywa i owoce u sprawdzonych dostawców. Możesz […]

Zupy – sposób na zdrowie zimą


Wędzenie coraz bardziej popularne
Wiele osób zastanawia się jak na swoim stole uniknąć niezbyt dobrze smakujących wędlin ze sklepów mięsnych, gdzie jak możemy się spodziewać więcej jest atrakcyjnych chemicznych dodatków, niż rzeczywistej mięsnej wartości. Dlatego właśnie coraz więcej osób myśli o tym, by samodzielnie zająć się przygotowywaniem wędlin i okazuje się, że w wielu […]

Wędzenie coraz bardziej popularne



Z dziada pradziada, czyli schabowy na talerzu
Babciny śledzik w śmietanie, rosół mamy czy niezapomniany smak bigosu z grzybkami, to tylko nieliczne smaki, z których ciężko zrezygnować. Jednak co zrobić, gdy XXI wiek narzuca nam nowości obcych kuchni, a szybki tryb życia serwuje nam fast food ’y. Jak w tym wszystkim znaleźć miejsce dla naszego polskiego schabowego? […]

Z dziada pradziada, czyli schabowy na talerzu


Ryzyko związane z jedzeniem sushi
Zdaniem wielu osób sushi to przepyszna potrawa, której walory smakowe idą w parze z pozytywnym wpływem na zdrowie. Rzeczywiście, większość składników wykorzystywanych do przygotowania tej potrawy, jak choćby ryż, warzywa czy ryby, zalecane są przez niejednego dietetyka. Warto mieć jednak świadomość, że w niektórych przypadkach sushi może zaszkodzić, szczególnie, jeśli […]

Ryzyko związane z jedzeniem sushi


Jak przechowywać kawę?
To jedno z najczęstszych pytań, a odpowiedzi nie zawsze są właściwe, co często prowadzi do picia kawy (espresso, mokka, cappuccino,…) o obniżonej jakości. Każdy produkt spożywczy znajdujący się w naszej kuchni ma swoje własne preferencje. I tak do soli dosypujemy ryż (bez zapachu, a zarazem doskonały pochłaniacz wilgoci) tak zwiększamy […]

Jak przechowywać kawę?



Hamburgery - czy znasz ich historię?
Bułki z mięsnym kotletem i z dodatkami, powszechnie nazywane burgerami lub hamburgerami, mają bogatą historię. Gdzie doszukiwać się ich korzeni i która nacja powinna rościć sobie prawa do popularnego hamburgera? Hamburger już w XV wieku Z przekazów historycznych wynika, że hamburger  wywodzi się już z XV wieku. Jego ojczyzną wbrew […]

Hamburgery – czy znasz ich historię?


Najbardziej ekskluzywne potrawy na świecie
Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że większość ludzi uwielbia luksus. Drogie samochody, przestronne wille, eleganckie zegarki czy markowe ubrania – prawdopodobnie każdy człowiek na świecie marzy o sytuacji, w której może sobie na to wszystko pozwolić. Niektórzy jednak wolą inwestować w ekskluzywne jedzenie, czyli luksusowe dobro wyłącznie dla wybranych. Najbogatsi ludzie […]

Najbardziej ekskluzywne potrawy na świecie


Jakie warzywa warto uprawiać w przydomowym ogródku ?
Zima kiedyś się skończy, a wówczas nasze przydomowe ogródki znowu zakwitną feerią barw i smaków. Do łask powrócą owoce zerwane prosto z drzewa oraz zioła, które nie zdążyliśmy posadzić w tym roku w kuchennym zielniku. Przypomną o sobie również świeże warzywa, które jeszcze niedawno tak często gościły na naszych stołach […]

Jakie warzywa warto uprawiać w przydomowym ogródku ?