5 produktów spożywczych wzmacniających pamięć


5 produktów spożywczych wzmacniających pamięć
Potrzebny ci lek wspomagający pamięć? Zmień dietę na zdrowszą dla mózgu! Obok innych składników, powinna ona zawierać lecytynę i witaminy z grupy B. Sprawdź, po jakie produkty warto sięgać.

Soja

Charakteryzuje się wysoką zawartością lecytyny. Dzięki m.in. zawartości tego składnika wspomaga pamięć i koncentrację oraz zmniejsza stężenie cholesterolu. Ma również korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, pomaga regulować stężenie glukozy oraz redukuje ryzyko chorób nowotworowych. Uważa się, że jej białko ma najwyższą wartość biologiczną spośród białek roślinnych. Zawiera też – ważne dla mózgu – witaminy z grupy B, wiele minerałów i naturalne estrogeny.

Migdały

Zawierają sporo składników odżywczych, które mogą poprawić funkcjonowanie pamięci. Należy do nich witamina B6, białko, cynk i witamina E. Poza korzystnym działaniem na mózg, regulują poziom cholesterolu i dodają energii. Pomagają również przy zaparciach, w kaszlu, zaburzeniach dróg oddechowych czy niedokrwistości. Jedząc migdały, przysłużysz się również sercu, kościom, odporności i urodzie.

Orzechy włoskie

Mają korzystny wpływ nie tylko kondycję mózgu i pamięć. Obniżają również poziom „złego” cholesterolu oraz zapobiegają różnego rodzaju stanom zapalnym. Ich jedzenie może być też pomocne przy anemii. Ponadto nadadzą twojej skórze ładny i zdrowy kolor. Właściwości zdrowotne orzechów włoskich związane są m.in. z zawartością kwasów z grupy Omega-3, wielu związków mineralnych oraz witamin: E i z grupy B.

Kurkuma

Wpływa korzystnie nie tylko na mózg, ale również na serce, układ pokarmowy i odpornościowy. Działa przeciwzapalnie, oczyszcza organizm i poprawia nastrój. Pomoże ci również zachować młody wygląd. Jej najważniejszym składnikiem jest kurkumina – związek o właściwościach przeciwutleniających. To również bogate źródło witaminy C i witamin z grupy B. Znajdziesz w niej także błonnik i liczne minerały.

Brokuły

Brokuły

Jeden z najlepszych produktów dla mózgu. Brokuły wyostrzają pamięć dzięki zawartości lecytyny i witaminy K. Ponadto są zasobne w beta-karoten i witaminę C, dzięki czemu wzmacniają układ odpornościowy. Znajdziesz w nich także kwas foliowy, potas i wapń oraz luteinę i zeaksantynę, które korzystnie wpływają na wzrok. „Zielone kalafiory” zawierają też sulforafan o właściwościach przeciwnowotworowych.

To ogranicz

Część produktów osłabia pamięć. Unikaj alkoholu, żywności o wysokiej zwartości tłuszczu, cukru i sztucznych substancji słodzących. Wahasz się, czy dany produkt może być szkodliwy? Pamiętaj, że to co złe dla twojego ciała, jest prawdopodobnie także złe dla umysłu.

Więcej na: http://vitabuerlecithin.pl/lek-na-pamiec-i-koncentracje/