5 przepisów na potrawy z kaszą jaglaną


5 przepisów na potrawy z kaszą jaglaną
Każdy fan zdrowego odżywiania z pewnością słyszał o kaszy jaglanej. Jest ona nie tylko bardzo smaczna i zdrowa, ale może również pomóc na katar! Chociaż kasza jaglana to praktycznie samo zdrowie to niestety ze względu na gorzkawy smak nie jest ona tak popularna, jakby mogła. Nie trzeba się go jednak obawiać, jeśli potrafi się ją dobrze przyrządzić. Właściwości jagły są wciąż niedoceniane, a szkoda! Czemu warto jeść kaszę jaglaną i w jaki sposób ją przyrządzać?

Kasza jaglana – zdrowie na talerzu!

Jagła jest jedną z dwóch kasz, które posiadają właściwości zasadotwórcze, dlatego dba o równowagę zasadowo-kwasową naszego organizmu. Ponad to posiada ogromne ilości witamin z grupy B, żelaza oraz miedzi. Nie brakuje w niej również krzemu, który jest bardzo ważnym pierwiastkiem dla organizmu ludzkiego. Doskonale wpływa bowiem na kości, włosy i paznokcie. Kasza jaglana dostarczy nam też mnóstwo witaminy E oraz lecytyny, co może znacznie poprawić naszą koncentrację i przede wszystkim pamięć. Jagła jest polecana dla osób chorych na celiakię ze względu na to, że nie ma w niej glutenu. Przyda się również na katar, ponieważ ma właściwości przeciwwirusowe oraz wysusza nadmiar wydzieliny znajdującej się w nosie. Pamiętać należy także, że kasza jaglana jest lekkostrawna. Jedynym jej mankamentem może być stosunkowo duża kaloryczność i dość wysoki indeks glikemiczny – dlatego może nie być najlepszym rozwiązaniem dla osób chorych na cukrzycę.

Potrawy z kaszą jaglaną

Kaszę jaglaną można wykorzystać do wielu różnych dań. Świetnie smakuje jako dodatek do mięs, składnik spodu do pizzy bądź na słodko – jako budyń. Nie trzeba się ograniczać, ponieważ smakuje ona rewelacyjnie zarówno na słono jak i w formie deserów. Poniżej znajduje się kilka przepisów z jagły, które z pewnością każdemu podejdą do gustu.

Pizza jaglana z serem owczym!

Każdy lubi pizzę, ta również z pewnością zasmakuje każdemu, kto będzie miał okazję jej spróbować. Wszystko czego potrzebujesz, żeby zrobić dwie, dość spore pizze to:

– 2 szklanki kaszy jaglanej,

– 2 szklanki mąki ryżowej,

– 2 szklanki wody,

– 2 jajka,

– 2 łyżeczki soli,

– łyżeczka suszonego oregano,

– 6 łyżek oliwy z oliwek

Sos do pizzy:

– słoiczek koncentratu pomidorowego,

– 4-5 łyżek ziół prowansalskich,

– odrobina wody.

Dodatki:

– ser owczy starty na tarce z dużymi oczkami,

– dodatki według własnego uznania (bardzo dobrze smakuje pepperoni ze słonecznikiem).

Kaszę należy dobrze przepłukać, następnie wrzucić na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i mieszać, aż zacznie wydobywać się specyficzny, orzechowy zapach. Następnie zalać czterema szklankami wody i gotować, aż się nie wchłonie (około 15-19 minut), nie mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Pozostałe składniki na ciasto wrzucić do jednego naczynia, dodać chłodną kaszę jaglaną i zblendować wszystko. Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem (łatwiej będzie formować placka mokrymi dłońmi, wtedy ciasto nie będzie się przyklejało). Piekarnik rozgrzać do 200°C i włożyć spód do pizzy, jednocześnie zmniejszając temperaturę pieczenia do 180°C. Piec pół godziny. Po tym czasie placek przewrócić na drugą stronę, posmarować sosem pomidorowym (składniki na niego wystarczy zmieszać ze sobą), posypać serem owczym, położyć pozostałe dodatki i piec w temperaturze 180°C przez kolejne 10-12 minut. Pizza gotowa. Pamiętać należy o tym, że ciasto nie może być za grube, ponieważ ciężko będzie je później przewrócić na drugą stronę. Może się rozpaść.

Kaszotti – prawie jak spaghetti

Sos pomidorowo-czosnkowy z mięsem w połączeniu z kaszą jaglaną smakuje naprawdę rewelacyjnie! Co będziemy potrzebowali?

– 500 g zmielonego mięsa z szynki,

– 400 g passaty pomidorowej z czosnkiem,

– 2 woreczki kaszy jaglanej

– 5 ząbków czosnku,

– czosnek granulowany,

– 1 duża marchewka,

– pół cebuli białej.

Marchew umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka na rozgrzany olej, posolić. Po chwili – zalać odrobiną wody, aby się gotowała. Umytą cebulę pokroić na drobno, czosnek również posiekać na małe kawałeczki. Dorzucić do gotującej się marchewki. Mięso umyć i po chwili dodać do warzyw, podlać wodą i przykryć pokrywką. Dusić 15-20 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać passatę pomidorową, czosnek granulowany i dosolić do smaku. Sos gotowy. Kaszę jaglaną wrzucić na wrzątek i gotować 15 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Nałożyć na talerz, polać sosem i posypać parmezanem.

Budyń jaglany

Bardzo prosty, dobry i szybki deser. Nie mówiąc już o tym, że jest on naprawdę pyszny! Do zrobienia go potrzebować będziemy:

– 1/3 szklanki kaszy jaglanej,

– 2 łyżki miodu,

– szklankę mleka kokosowo-ryżowego,

– 1 duży banan.

Kaszę porządnie przepłukać. Następnie gotować na mleku roślinnym, dopóki nie zostanie ono wchłonięte. Dodać miód, banana i zblenować. Podawać z ulubionymi owocami, gorzką czekoladą bądź innymi, wybranymi dodatkami.

Smoothie kawowo-jaglane!

– Pół szklanki chłodnej kawy,

– 1/3 szklanki ugotowanej kaszy (również przestudzonej),

– 1/3 szklanki mleka ryżowego,

– 1 duży banan,

– 1 łyżeczka kakao,

– szczypta cynamonu,

– 2 łyżeczki ksylitolu,

– 1 łyżka naturalnego masła orzechowego.

Wszystkie składniki wrzucić do jednego naczynia i bardzo dokładnie zblendować. Można podawać z listkiem mięty, gałką lodów waniliowych bądź pić bez dodatków! Najlepiej smakuje odrobinę schłodzone.

Pulpeciki jaglane – niebo w gębie

Nie ma lepszego obiadu niż te pyszne, małe pulpety mięsne z dodatkiem kaszy jaglanej. Do zrobienia dwudziestu, rozpływających się w ustach kuleczek, potrzebować będziemy:

– 500 g mięsa mielonego z szynki,

– trzech woreczków kaszy jaglanej, ugotowanych na mleku roślinnym,

– 5 suszonych pomidorów, razem z dwiema łyżkami oleju znajdującego się w słoiku,

– pół cebuli,

– 2 ząbki czosnku,

– 2 łyżeczki ziół prowansalskich,

– 3-4 łyżki mąki ryżowej, jaglanej bądź pszennej (będziemy w niej obtaczać pulpety),

– olej do smażenia

Zmiksować należy pomidory z olejem, cebulę i czosnek (tak, aby były rozdrobione). Następnie dodać mięso, kaszę i zioła prowansalskie, trochę soli i odrobinę pieprzu, znów włączyć mikser, ale jedynie do połączenia składników. Formować niewielkie kuleczki, które później obtoczyć w mące i smażyć na małym ogniu, z każdej strony, do całkowitego zarumienienia się pulpecików.

Kasza jaglana jest bogata w wiele składników odżywczych, ale jest także zdrowa i pożywna. Warto zatem skorzystać z przepisów na obiad, które mają ją w składzie jak i delektować się deserami z niej zrobionymi. Jeśli odpowiednio się ją przyrządzi to może być naprawdę rewelacyjna w smaku.

MS
Więcej przepisów na: http://kuchennydyzur.pl.
Facebook Comments