Alergia pokarmowa u niemowląt – przyczyny i objawy


Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa, która dotyka około 5% dzieci jest wynikiem zaburzenia prawidłowej odpowiedzi układu odpornościowego na białko obecne w pożywieniu. Największe ryzyko wystąpienia uczulenia występuje u dzieci poniżej drugiego roku życia. Wynika to głównie z niedojrzałości układu immunologicznego maluszków, który nie potrafi sobie poradzić ze wszystkimi składnikami pożywienia.

Uczulenie na pokarm może pojawić się już w pierwszych tygodniach życia. I mimo powszechnej opinii, że mleko matki to najlepsza dieta niemowlaka i najskuteczniejsza ochrona przed chorobami, to prawda jest taka, że ono również może wywołać alergię. Warto w tym miejscu podkreślić jedno – alergia pokarmowa u niemowląt to nie to samo, co nietolerancja pokarmowa, z którą bardzo często bywa mylona. Alergia dotyczy systemu odpornościowego, z kolei nietolerancja z systemem odpornościowym nie ma nic wspólnego.

Przyczyny alergii pokarmowej u niemowląt i dzieci

Za najczęstszą przyczynę alergii wśród dzieci i niemowlaków uznaje się białko mleka krowiego. Co za tym idzie, u większości maluchów objawy alergii mogą pojawić się tuż po spożyciu mleka i jego przetworów. Uczulenie może dać o sobie znać także po spożyciu jaj kurzych, soi, ryb (szczególnie łososia i makreli), pszenicy, żyta, owsa, pomidorów i orzeszków ziemnych. Z owoców działanie silnie uczulające mają cytrusy i truskawki, w których groźna jest histamina.

Do rozwoju alergii pokarmowej u niemowląt i dzieci mogą przyczynić się także czynniki genetyczne (maluszki, które mają w rodzinie przypadki chorób alergicznych, częściej niż pozostałe dzieci zapadają na alergię), zbyt krótki okres karmienia piersią, choroby zakaźne, a także dieta matki uboga w kwasy Omega-3.

Objawy alergii pokarmowej

Tak naprawdę nie ma jednego konkretnego objawu, który mógłby wskazywać, że dziecko cierpi na alergię, gdyż reakcje uczuleniowe mogą być bardzo różne. Istnieje jednak szereg symptomów, które mogą świadczyć o alergii. U małych dzieci alergia na pokarm najczęściej objawia się zmianami skórnymi. Gdy czynniki alergizujące przedostaną się przez śluzówkę, wówczas zaczynają się problemy ze skórą malucha. Na buzi dziecka (głównie na policzkach), jak również między palcami, na nadgarstkach, w okolicach podkolanowych i zgięć łokciowych pojawiają się czerwone plamki i sączące się grudki. Na głowie maluszka mogą pojawić się żółte łuski. To ciemieniucha, która u alergika nawraca, gdyż trudno ją wyleczyć. Skóra dziecka uczulonego na pokarm szybko staje się przesuszona i szorstka, w wyniku czego zaczyna swędzieć i przekształcać się w stany zapalne.

Równie częstymi objawami są bóle brzucha, wymioty, ulewanie (u niemowląt), obrzęk gardła, mrowienie języka i warg, kolki i biegunka z domieszką śluzu lub krwi. U co drugiego dziecka na skutek uczulenia mogą wystąpić objawy ze strony układu oddechowego jak pokasływanie, astma, zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli i wodnisty katar.

O alergii pokarmowej może świadczyć także rozdrażnienie i płaczliwość dziecka, które w ten sposób reaguje na uciążliwą wysypkę i swędzące krostki. W niektórych przypadkach może wystąpić także wstrząs anafilaktyczny (nagły spadek ciśnienia i utrata świadomości), który jest bezpośrednim zagrożeniem dla zdrowia.

Jak uniknąć alergii pokarmowej u dzieci

W przypadku, kiedy alergia ma podłoże genetyczne, nie możemy zrobić nic, gdyż jej objawy prędzej, czy później i tak się pojawią. Jeśli w rodzinie malucha nie odnotowano skłonności do alergii pokarmowej, wówczas można zastosować kilka prostych zasad, które pomogą uniknąć lub w znacznym stopniu ograniczą wystąpienie uczulenia.

Przede wszystkim przy rozszerzeniu diety maluszka, w pierwszej kolejności należy wprowadzić warzywa, a dopiero później mięsa i zboża nie zawierające glutenu. Każdy nowy produkt warto podawać dziecku w odstępstwie 3-5 dni. Pozwoli to na stwierdzenie, który z pokarmów wywołuje ewentualne uczulenie.

Dodaj komentarz