Co to jest marchewka?


Co to jest marchewka?
Marchew to duże jadalne warzywo korzeniowe należące do rodzaju Daucus.
Marchew należy do tej samej rodziny, co inne jadalne korzenie, takie jak pasternak, rzodkiewka i rzepa.
Pomarańczowe zabarwienie marchwi pochodzi od pigmentów beta-karotenowych obecnych w tkankach roślinnych. Te pigmenty są rozpuszczalne w tłuszczach, co oznacza, że można je znaleźć tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, które pochodzą ze źródła roślinnego.
Marchewki są chrupiące i słodkie, co czyni je ulubionymi zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Marchewki też są dobre dla Ciebie! Są pełne witamin i minerałów, takich jak witamina A, która jest niezbędna dla widzenia w nocy i zdrowej skóry. Dlaczego nie jeść więcej marchewek?

Marchew to najpopularniejsze warzywo w Stanach Zjednoczonych. Są często używane jako dodatek lub spożywane samodzielnie na surowo, ale stanowią również pożywną przekąskę wypełnioną witaminą A.
Marchew to jedno z najbardziej odżywczych warzyw, jakie można znaleźć. Są bogate na przykład w witaminę A. Ponadto zawierają beta-karoten, który organizm przekształca w witaminę A. Marchew ma również dużo potasu i witaminy K, które pomagają zapobiegać odpowiednio chorobom serca i osteoporozie.
Jedynym skutkiem ubocznym, którego mogą doświadczyć ludzie jedzący marchew, jest nadmierny wzrost produkcji śliny. Można temu łatwo przeciwdziałać żuciem gumy lub myciem zębów po zjedzeniu marchwi.

Dodaj komentarz