Cukier szkodzi, zamień go na słodzik


Cukier szkodzi, zamień go na słodzik

Słodkie, czyli z cukrem? Nie zawsze. Dowodem na to jest coraz szersza gama produktów bez cukru, które możemy kupić już praktycznie wszędzie. W ich składzie cukier został podmieniony aspartamem (aspartanem).

Grupa produktów żywnościowych bez cukru lub o obniżonej jego zawartości, stale rośnie. To dobra wiadomość dla diabetyków oraz dla osób, które walczą z nadmiarem kilogramów i stale są na diecie. Dzięki produktom z aspartamem mogą sobie pozwolić na zjedzenie czegoś słodkiego bez wyrzutów sumienia i szkód dla zdrowia.

Słodki, słodszy, aspartam

Co to jest aspartam? Chemicznie to substancja złożona z dwóch związków — fenyloalaniny i kwasu asparginowego. Ich połączenie jest niemal 200 razy słodsze od cukru, a jednocześnie nie ma kalorii. Dzięki temu słodzik aspartam nie podnosi stężenia glukozy we krwi po posiłku. Można nim bez obaw dosładzać napoje i potrawy, gdyż już niewielka szczypta spełni nasze oczekiwania smakowe. Jedynym ograniczeniem jest dodawanie aspartamu do gotujących się potraw. W temperaturze powyżej 100 stopni Celsjusza aspartam traci swoje właściwości i staje się bezużyteczny.

Jeśli chcemy jeść słodycze i nie tyć, wybierzmy zawierające aspartam produkty, takie jak: galaretki, ciastka, kakao instant, jogurty, napoje mleczne. Słodzik znajduje się też we wszystkich napojach gazowanych i niegazowanych, które są reklamowane jako bez cukru.

Czy istnieją skutki uboczne aspartamu?

Aspartam ma sporo zalet i faktycznie pomaga wykluczyć z diety szkodliwy cukier. Może się jednak pojawić pytanie, czy aspartam jest szkodliwy? Wątpliwości narastają zwłaszcza po lekturze różnego rodzaju artykułów, które obwieszczają, że słodziki mogą powodować groźne, nieuleczalne choroby. Szkodliwość aspartamu to podobno zwiększanie ryzyka zachorowania na nowotwory, choroby umysłowe czy stwardnienie rozsiane. Brzmi strasznie? Owszem. Z tym, że nie ma to żadnego potwierdzenia w rzeczywistości. Tego typu artykuły napędzają psychozę strachu i skłaniają ludzi do pozostania przy dużo bardziej szkodliwym cukrze.

Facebook Comments