Czy aspartam jest szkodliwy dla zdrowia człowieka?


Czy aspartam jest szkodliwy dla zdrowia człowieka?
Większość z nas spożywa ten słodzik nieświadomie każdego dnia – aspartam. Wiele się słyszy o jego negatywnym wpływie na nasze zdrowie. A jak jest naprawdę?

Co to jest aspartam?

Zacznijmy od podstaw i wyjaśnimy czym w ogóle jest aspartam. Otóż jest to organiczny związek chemiczny, który powszechnie stosowany jest jako mniej kaloryczny substytut cukru. Jest od niego niemalże 200 razy słodszy!

Słodzik ten na etykietach produktów spożywczych oznaczany jest jak E951. Możesz go znaleźć w składzie różnorodnych napojów słodzonych – od wód smakowych, poprzez izotoniki, aż po napoje gazowane (m.in. typu cola). Oprócz tego aspartam osładza różne artykuły w wersji „light”, np. desery, jogurty, ciastka. Znajdziesz go w gumach do żucia, a nawet w ketchupie. E951 często jest również składnikiem środków farmaceutycznych: tabletek do ssania czy tabletek musujących.

Jak więc widzisz, trudno jest uniknąć aspartamu w spożywanych przez nas produktach. Czy powinniśmy się go bać? Czy może zaszkodzić naszemu zdrowiu?

Czy aspartam jest szkodliwy?

W ostatnich latach aspartam musiał zmagać się z czarnym PR-em, a dokładniej z opiniami różnych specjalistów, którzy twierdzili, że związek jest bardzo niezdrowy. Niektórzy przypisywali mu nawet działanie rakotwórcze! Dziś jednak – po wykonanych wielu badaniach – wiemy, że to wszystko nie do końca prawda.

Aspartam jest szkodliwy, owszem – ale jedynie kiedy spożywany jest każdego dnia w nieprzyzwoicie dużych dawkach, ok. 40 mg/kg masy ciała. Wtedy może wywoływać różne bóle, zawroty głowy, nudności, bezsenność… Jednak czy wspominaliśmy już, że aspartam jest prawie 200 razy słodszy niż cukier? Nie musisz go używać wiele, aby osłodzić swoją kawę czy herbatę, a w produktach spożywczych także nie znajdziesz trujących dawek słodzika.

Warto jednak zauważyć, że w przeciwieństwie do innych popularnych słodzików, aspartam jest metabolizowany przez nasz organizm. Podczas trawienia jest on rozkładany na fenyloalaninę i kwas asparaginowy – przez co jest zdecydowanie zakazany dla osób cierpiących na fenyloketonurię.

Dla kogo aspartam jest najlepszym rozwiązaniem?

Aspartam – podobnie jak cukier czy inne substancje słodzące – powinno się spożywać w granicach zdrowego rozsądku. Niemniej jednak po wszelkiego rodzaju słodziki (w tym i aspartam) najczęściej sięgają osoby, które nie mogą lub nie powinny spożywać cukru. Słodziki są również stosowane przez osoby preferujące zdrowy tryb życia i dbające o linię.

Przede wszystkim jednak słodziki są doskonałym rozwiązaniem dla tęskniących za słodkim smakiem cukrzyków. Ze względu na swoje schorzenie muszą oni bowiem zastępować cukier zamiennikami. Aspartam dostarcza słodkiego smaku już w minimalnej, niemalże bezkalorycznej dawce – dzięki czemu nie wpływa w jakikolwiek sposób na wytwarzanie przez organizm insuliny.

Aspartam jest też wskazany dla osób walczących z otyłością, która także jest chorobą. W przypadku radykalnej zmiany sposobu odżywiania takim osobom trudno jest przezwyciężyć miłość do słodyczy i wtedy jedynym ratunkiem są słodziki – dostarczające słodkiego smaku, ale nie stanowiące bagażu kalorycznego.

  • Ewa Michalska

    Wszędzie tam, gdzie naszą podświadomość kusić będą napisy “bez cukru”, “light” i “tylko dwie kalorie” musimy być bardzo czujni i wyrobić w sobie bardzo potrzebny w dzisiejszych czasach nawyk, aby uważnie czytać etykiety produktów spożywczych i sprawdzać czy przypadkiem aspartam nie jest zaszyfrowany pod symbolami E951 i E962!

    Tak, aspartam faktycznie podczas trawienia jest rozkładany na fenyloalaninę i kwas asparaginowy, ale należy tu dodać, że i na metanol i co istotne, a nie jest napisane w powyższym artykule – w toku przemian metabolicznych ulega dalszemu utlenieniu do toksycznego formaldehydu i kwasu mrówkowego!