Czy nasza skóra lubi cukier?


Czy nasza skóra lubi cukier?
Cukier w diecie to nie tylko zakwaszenie organizmu, nadwaga, próchnica, spadek odporności czy cukrzyca, to także przyśpieszone starzenie się skóry. Dieta wysokowęglowodnowa ( wbrew pozorom to nie tylko słodycze, ale także zboża, słodkie owoce) nie sprzyja zachowaniu pięknego wyglądu. O ile spalenie kalorii cukru którego dodałaś do porannej kawy zajmie Ci kilka minut spaceru, o tyle nasza skóra z tym cukrem nie poradzi sobie tak szybko. Co ciekawe nawet jeśli chcemy ograniczać cukier np. czytamy składy produktów spożywczych, może się okazać, że w wielu przypadkach nie wykryjemy obecności cukru, bo będzie się on krył pod inną nieznaną nam nazwą.

Cukier w diecie to nie tylko zakwaszenie organizmu, nadwaga, próchnica, spadek odporności czy cukrzyca, to także przyśpieszone starzenie się skóry. Dieta wysokowęglowodnowa ( wbrew pozorom to nie tylko słodycze, ale także zboża, słodkie owoce) nie sprzyja zachowaniu pięknego wyglądu.  O ile spalenie kalorii cukru którego dodałaś do porannej kawy zajmie Ci kilka minut spaceru, o tyle nasza skóra z tym cukrem nie poradzi sobie tak szybko. Co ciekawe nawet jeśli chcemy ograniczać cukier np. czytamy składy produktów spożywczych, może się okazać, że w wielu przypadkach nie wykryjemy obecności cukru, bo będzie się on krył pod inną nieznaną nam nazwą.

Naukowcy dowiedli powiązanie pomiędzy wzrostem poziomu glikacji, a zaniżeniem odporności kolagenu na rozciąganie. W skórze cząsteczki cukru  mogą wiązać się z białkami czyli kolagenem i  elastyną (odpowiedzialne są za elastyczność skóry), sprzyja to powstawaniu końcowych produktów zaawansowanej glikacji (A.G.E.- Advanced Glication End Products) prowadzących do powstania głębokich zmarszczek. Prościej mówiąc glikacja prowadzi do przekształceń włókien kolagenu z typu, który charakterystyczny jest dla młodej skóry, do typu, który  przybiera skóra dojrzała. Dlatego skóra np.  diabetyków starzeje się o około 30% szybciej niż skóra osoby zdrowej.
Niestety zniszczony kolagen zastępowany jest  nowym bardzo wolno, a produkcja kolagenu z wiekiem jest jeszcze wolniejsza. Uszkodzony kolagen objawia się utratą jędrności i powstawaniem zmarszczek, skóra zniszczona na skutek glikacji  ma także mniejszą zdolność do regenerowania się. Niestety proces ten zaczyna się  już  bardzo młodym wieku od 20 roku życia.

Jak wiemy całkowite wyeliminowanie cukrów z diety jest bardzo trudne, zatem jak przeciwdziałać negatywnemu wpływowi cukrów na skórę nie zmieniając drastycznie diety?
Na szczęście mamy  składniki kosmetyczne typu meglumina, peptyd sygnałowy arg-lys, aminoguanidyna, karnozyna, które zapobiegają uszkodzeniom atakowi cukrów na cząsteczki białek skóry. To właśnie ich szukaj w kremach.
Przykładowo wpływ karnozyny polega na łączeniu się jej  ze strukturami AGE i doprowadzaniu do  rozkładu tych niebezpiecznych dla skóry cząsteczek. Dodatkowo jest to antyoksydant, który działa synergistycznie z wit E, dzięki czemu przeciwdziała stresowi antyoksydacyjnemu i uszkodzeniu DNA komórki.
Warto zainwestować w kosmetyki z antyoksydantami, które potrafią hamować reakcje utleniania (na skutek tych reakcji powstają cząsteczki A.G.E ) przykładowo wit. C i E, kwas alfa liponowy, ekstrakty roślinne z zielonej herbaty, pestek winogron, agrestu, borówek i żurawiny (dzięki zawartości polifenoli także będą zapobiegać reakcji cukrów z kolagenem).
Świetnym kosmetykiem  o działaniu antyglikacyjnym jest złoto nanokoloidalne. Mikroskopijny format nanocząstek złota pozwala na dotarcie do miejsc niedostępnych dla standardowych substancji, które nie mogą przedostać się przez warstwę rogową naskórka.
Badania koreańskich naukowców wykazały, że cząsteczki nano złota potrafią regenerować uszkodzony kolagen oraz w dalszym okresie chronić go przed degeneracją. Pamiętajmy o tym, że złoto nanokoloidalne niezwykle szybko wchłania się w warstwy naskórka,  dzięki czemu stymuluje fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny, co przy dłuższym stosowaniu wpływa na nawilżenie oraz wygładzenie skóry.

Sposobów na zabezpieczanie skóry przed zniszczeniem jest kilka, pamiętajmy jednak, że najlepsze efekty przyniesie połączenie ich w całość: unikanie cukrów prostych i nadmiernego podgrzewania potraw (przyśpiesza proces glikacji), eliminacja tytoniu (zawiera substancje chemiczne które zwiększają ilość A.G.E) oraz prawidłowo dobrane kosmetyki.

Karolina Łukaszewicz- Kosmetyczka Roku 2015
Artykuł został przygotowany przez kosmetyczkę specjalizującą się w problemach skórnych – doradcę sklepu internetowego z kosmetykami pinqwin.pl pinqwin.pl