Czy warto zażywać suplementy z wapniem?


Czy warto zażywać suplementy z wapniem?

Osoby, które piją dużo mleka, a przy tym chętnie sięgają po przetwory mleczne, często nawet nie domyślają się, że mogą potrzebować dodatkowego dostarczania sobie tego składnika w postaci suplementu diety.

Tymczasem taka sytuacja ma miejsce często, jak wskazują badania1.

1Skorupa E., Wyszomirski T., Karczmarewicz E., Łukaszkiewicz J., Jaworski M., Płudowski P. i grupa EPOLOS. Wpływ spożycia wapnia na parametry metabolicznego obrotu kostnego w populacji polskiej. Badanie EPOLOS – prezentacja na SAS FORUM, Warszawa, 2003.

Zapotrzebowanie organizmu na wapń 

Zapotrzebowanie organizmu na wapń jest różne u różnych grup osób. Jest to uzależnione od wielu czynników. W szczególności wapnia potrzebują dzieci od urodzenia aż do końca fazy wzrostu i rozwoju, kobiety w ciąży i w okresie laktacji, osoby po 60 r.ż., a zwłaszcza kobiety w wieku okołomenopauzalnym. Okazuje się jednak, że wiele osób może potrzebować dodatkowej suplementacji wapniem. Co jest tego przyczyną?

Dlaczego możemy dostarczać z dietą zbyt mało wapnia? 

Przede wszystkim warto uświadomić sobie, że zawartość wapnia w produktach to jedno, a jego wchłanianie to inna sprawa.

Nie wystarczy szklanka mleka, by pokryć pełne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik. Przykładowo 1200 mg wapnia to: 4 szklanki mleka, 4,5 szklanki kefiru / maślanki, 1,2 kg twarogu, 2 kg brukselki, 360 g sardynek w oleju lub prawie 1 kg nasion słonecznika. Jeśli chodzi natomiast o wchłanianie, to w okresie wzrostu organizm może zaabsorbować nawet do 75% spożywanego wapnia. W wieku 25 lat wchłanianie obniża się do poziomu 20-30%. Po 35 roku życia wchłanianie wynosi już tylko 15%. U osób starszych i kobiet w wieku pomenopauzalnym obserwuje się znaczną utratę wapnia z układu kostnego (ujemny bilans wapniowy).

Dodatkowo istnieją czynniki, które utrudniają wchłanianie wapnia. Są to zawarte w niektórych warzywach i owocach kwasy uronowe, szczawiany i fityniany, sód (zbyt duża ilość soli w diecie), białko zwierzęce, paleniu tytoniu, nadużywanie alkoholu oraz nadużywanie kofeiny (regularne picie jednej filiżanki czarnej kawy dziennie powoduje ubytek 2-3 mg Ca/dzień, co w stosunku rocznym daje 700-1000 mg).

Jeśli przypuszczamy, że w naszej diecie może być za mało wapnia, warto sięgnąć po wapń w postaci suplementu diety. Dobrze jest wybrać taki preparat, który ma w składzie również witaminę D, która ułatwia jego wchłanianie i wykorzystanie.

Artykuł powstał przy współpracy z https://www.vitrumcalcium.pl/

Facebook Comments