Czym jest food pairing i jak wpływa na nasze doznania smakowe?


Czym jest food pairing
Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego potrawy jedzone w restauracji (nie każdej, ale jednak!) smakują nam wyjątkowo dobrze, a gdy staramy się odtworzyć coś podobnego we własnej kuchni to wychodzi nam… cóż, bardzo różnie. Ilość czynników, która wpływa na ten fakt jest bardzo różna i nie na wszystko mamy właściwie wpływ. Czasem dotyczy to użytych składników, czasem techniki przyrządzenia, a czasem gdzieś tam z tyły jest sekretny składnik oraz proporcje.

Dobry kucharz bardzo wiele robi na zasadzie „podpowiedzi serca i intuicji”, próbując na bieżąco swoje potrawy. Tyle, że tutaj nie wystarczy być dobrym. By gotować na poziomie restauracyjnym trzeba wiedzy o produktach oraz umiejętności poznawania czy są dobrej jakości. Najważniejsze jest jednak unikalne łączenie smaków. Food pairing to właśnie określenie na zdolność do tworzenia talerzy, które urzekają nawet, gdy próbuje się ich zawartości z zamkniętymi oczami. Otwierasz usta, bierzesz kęs i myślisz, że oto odkryłeś raj, a on zaczyna się zmieniać i ewoluuje odkrywając przed tobą kolejne faktury, zapachy i zaskakujące połączenia.

Skorzystaj ze wszystkich zmysłów

Gdy odwiedzasz restaurację, czy nawet gotujesz samodzielnie jakieś nowe danie w zaciszu domowej kuchni, nieświadomie oceniasz efekt końcowy – to co stoi przed tobą na talerzu – przy pomocy wszystkich pięciu zmysłów. Tylko w ten sposób możesz odebrać potrawę w całości, gdyż każdy z nich zapewnia ci część wyobrażenia o smaku:
– dotyk pozwala wyczuwać fakturę dania,
– wzrok daje możliwość oceny wizualnej (może również podkręcić apetyt),
– słuch odpowiada za przyjemność płynącą z dźwięków podczas jedzenia (np. chrupania),
– węch pozwala delektować się aromatami i stanowi preludium do konsumpcji,
– smak, który teoretycznie jest najważniejszy, ale wpływają na niego 4 pozostałe zmysły.
Jednak by nie popaść w marazm lubimy szukać nowych smaków, czy też wrażeń zmysłowych podczas jedzenia, dlatego coraz częściej łączymy gastronomię z nauką.

Czym jest food pairing?

Metoda ta bazuje oczywiście na naukowym podejściu do kompozycji smaków podczas gotowania. Posiadając odpowiednią wiedzę i doświadczenie kucharze są w stanie tworzyć kompozycje dań w oparciu o dobór i uzupełnianie się smaków różnych związków chemicznych zawartych w produktach. Trend ten zalicza się do tzw. „kuchni molekularnej”, która upodobała sobie wykorzystanie technik i sprzętu laboratoryjnego do… gotowania. Tym oto sposobem ludzkość odkryła, iż słony i słodki smak uzupełniają się i podkreślają, tworząc zupełnie nową jakość. Dzięki temu idąc dziś do kawiarni możemy zamówić np. gorącą czekoladę z bitą śmietaną, polana karmelem oraz posypaną solą himalajską.

Znajdźmy substytuty innych składników

Trend food pairingu umożliwia sporą kreatywność w przyrządzaniu potraw. Człowiek odczuwa 4 podstawowe smaki – słony, słodki, gorzki i kwaśny. Na tej podstawie dobiera więc produkty do swoich dań, a w myśl zasady, że kompozycje mogą być w kuchni bardzo różne, może on również stosować zamienniki składników o tym samym typie smakowym. Tak oto powstają pary, które wydają się nam absurdalne, ale wystarczy otrzymać je na talerzu i spróbować, aby zakochać się w nowym połączeniu. Do tego grona zaliczają się np. mięta z musztardą, mandarynki z tymiankiem, karmelizowany kalafior i kakao, truskawka i kolendra. Zastępując osiągamy więc podobny efekt, ale też odkrywamy drobne zmiany, często nawet jeszcze lepsze niż w tradycyjnych połączeniach.

Portal Produkty-Spożywcze.pl  wsparł nas merytorycznie.

Facebook Comments