Delikatny jak śmietana


Delikatny jak śmietana
Miłośnicy mleka i jego przetworów z równą przyjemnością wracają do swoich ulubionych produktów i odkrywają nowe smaki. Znając wartości odżywcze poszczególnych serów i serków oraz możliwości ich wykorzystania – odważnie eksperymentują z przepisami kulinarnymi, które w roli głównej obsadzają właśnie nabiał. Sery śmietankowe, naturalne, gładkie i twarogowe są uniwersalne – można z nich przygotować dipy i pasty do kanapek, a także kremy do ciast i ciastek oraz serniki. Na zdrowie!

Wartościowa biel

Sery białe to sery niedojrzewające, powstające ze skwaszonego mleka w procesie podgrzewania – wytwarza się wówczas serowy skrzep i serwatka. W zależności od sposobu oddzielenia serwatki uzyskujemy różne rodzaje białych serów: od twarogu serwatka jest po prostu odlewana, a np. od serka homogenizowanego – odwirowywana. Białe sery zawierają pełnowartościowe białko (ale niewiele wapnia, który podczas produkcji gromadzi się w serwatce), są lekkostrawne i mniej kaloryczne niż sery żółte. Kaloryczność serów białych zależy od zawartego w nich tłuszczu – w 100 gramach produktu może być od 70 do 150 kcal, od 3 do 6 g węglowodanów i około 10 g białka. Sery twarogowe dzielimy na: chude, półtłuste, tłuste i pełnotłuste oraz śmietankowe (zawartości tłuszczu powyżej 10%). Serek śmietankowy to smaczny produkt i rewelacyjny… półprodukt.

Smaczne i zdrowe

Jeżeli mamy w rodzinie przysłowiowych Tadków niejadków kręcących nosem nad kanapkami z serem żółtym lub twarogiem – spróbujmy zaproponować im nabiał w nieco innej formie. Wiele zdrowych przepisów wykorzystuje naturalne białe sery: możemy upiec ciasto marchewkowe z kremem przygotowanym z serka śmietankowego; zrobić chlebowe rurki z białym kremem (rozwałkowane kromki chleba tostowego smarujemy serkiem śmietankowym z odrobiną mleka, cukru i wanilii, a następnie zawijamy w rulony i zapiekamy); usmażyć racuchy lub naleśniki i podać je z owocowymi kremami przygotowanymi na bazie serka.

Dobry wybór

Szukając produktów wysokiej jakości – przyjrzyjmy się ofercie rodzimej marki Mlekoma, która zapewnia, że… mleko ma. Znajdziemy tutaj wysokiej jakości sery żółte oraz delikatne sery twarogowe, w tym wyśmienite serki śmietanowe Emilki http://www.mlekoma.pl/produkty/emilki-2/ podbijające gusta nawet najbardziej wymagających konsumentów. Wszystkie produkty Mlekomy są wygodnie porcjowane i szczelnie zamykane, co pozwala cieszyć się pełnią świeżego smaku, aromatu i bogactwem wartości odżywczych.

Facebook Comments