Dieta przy chorobie wieńcowej


Dieta przy chorobie wieńcowej
Choroba wieńcowa to coraz częstsza przyczyna wizyt osób dorosłych u lekarza i to nie tylko tych, które przekroczyły 40 lub 50 rok życia, ale często także tych młodszych, żyjących w permanentnym stresie lub prowadzących zbyt intensywny tryb życia.

Choroba wieńcowa objawy może mieć różne, ale najczęściej osoby, które ona dotyka, zgłaszają się do lekarza z silnym bólem w okolicach mostka. Wówczas lekarz kieruje je na specjalistyczne badania i decyduje się na zastosowanie odpowiedniego do stadium rozwoju choroby wieńcowej leczenia.

Leczenie farmakologiczne i zabiegi wykonywane na tętnicach to jednak nie jedyna droga leczenia choroby wieńcowej. Może bowiem w tym pomóc także odpowiednia dieta, ukierunkowana na właściwą formę i częstotliwość podawania posiłków oraz na zawarte w nich składniki odżywcze.

Podstawowe zasady diety przy chorobie wieńcowej

Podstawową zasadą w diecie przy chorobie wieńcowej jest spożywanie produktów ubogich w tłuszcze, co pozwala na zlikwidowanie wysokiego cholesterolu, będącego jedną z głównych przyczyn choroby wieńcowej. Bardzo istotne jest także spożywanie posiłków o regularnych porach, z większym natężeniem (mowa jest tutaj o co najmniej 5, mniejszych posiłkach dziennie). Zalegające w żołądku posiłki mogą bowiem obciążać w znaczny sposób serce. Należy unikać zatem częstego najadania się do syta.

Co powinna jeść osoba, która cierpi na chorobę wieńcową?

Osoba cierpiąca na chorobę wieńcową powinna przede wszystkim spożywać jak największe ilości warzyw i owoców. Warto jest je, w odpowiednim stopniu, włączyć do każdego posiłku. Równie istotne jest to, by spożywać wyłącznie pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby i owoce morza, a czerwone i tłuste mięso zastąpić mięsem chudym (np. kurczak zamiast wołowiny czy też wieprzowiny).

Choroba wieńcowa, a przyprawy

Niewiele osób o tym wie, że choroba wieńcowa leczenie może mieć prowadzone także za pomocą specyfików naturalnych, np. niektóre, popularne przyprawy mogą mieć wpływ na układ krwionośny. Ich dodawanie do różnych posiłków może więc przynieść szereg korzyści, Cynamon i rozmaryn są niezwykle skutecznymi środkami leczenia w przypadku zaburzeń przepływu krwi w organizmie, pieprz cayenne przeciwdziała skurczom naczyń krwionośnych, a głóg pozwala na rozluźnienie oraz na rozszerzenie naczyń krwionośnych.

Czego wystrzegać się w diecie przy chorobie wieńcowej?

W diecie przy chorobie wieńcowej należy wystrzegać się nadmiernego spożywania soli, która jest bogata w niebezpieczny dla układu krwionośnego chlorek sodu. Jak można uniknąć nadmiernego spożycia soli? Oprócz niedosypywania soli do każdego, gotowanego lub pieczonego dania, warto jest postawić na produkty, które nie są mocno przetworzone (produkty mocno przetworzone zawierają bowiem duże ilości konserwującej je soli) oraz świeże produkty, które nie są pakowane próżniowo. Warto jest zatem unikać robienia zakupów hurtowo. Liczy się nie ilość lecz jakość produktów. Należy o tym pamiętać, by nie pogłębiać dolegliwości związanych z chorobą wieńcową.

Więcej informacji na stronie http://zawalserca.net/co-to-jest-choroba-wiencowa/

Facebook Comments