Dieta pudełkowa – z czym to się je


Dieta pudełkowa - z czym to się je
W czasach, kiedy wiele ludzi jest zabieganych i nie dysponuje wystarczającą ilością czasu, by zadbać o własne zdrowie i odpowiednią dietę, a świadomość na temat zdrowego żywienia jest dość wysoka, coraz większym zainteresowaniem cieszy się dieta pudełkowa. Usługa, o której jeszcze 10 lat temu mało kto słyszał, dziś dostępna jest już w wielu większych i mniejszych miejscowościach. O tym, że cieszy się dużą popularnością, może świadczyć fakt, że jak grzyby po deszczu powstają nowe firmy świadczące usługi z zakresu cateringu dietetycznego.

Dieta pudełkowa powstała w odpowiedzi na zmieniające się potrzeby społeczeństwa. W momencie, kiedy coraz więcej ludzi dojeżdża do pracy na znaczne odległości i spędza w niej większość czasu w ciągu dnia, konieczne stało się zaproponowanie im alternatywy dla żywienia się kanapkami lub żywnością typu fast food. Dieta pudełkowa miała być tym, co łączy zdrowe i smaczne jedzenie oraz nie wymaga zaangażowania konsumenta w przygotowywanie posiłków. No, może poza oczywistą sprawą, jaką jest wybór stosownej diety.

Z czym to się je?

Sama nazwa „dieta pudełkowa”, jak nietrudno się domyślić, powstała w związku z tym, że potrawy dostarczane są do rąk konsumenta zapakowane właśnie w pudełkach. Istnieją jednak również inne nazwy takiego sposobu odżywiania – wspomniane wyżej określenie „catering dietetyczny” oraz „dieta cateringowa”. Wszystkie trzy używane są zamiennie do określenia tej samej usługi, a mianowicie przygotowania i dostarczenia pod wskazany przez klienta adres smacznego i zdrowego, przygotowanego zgodnie z obecnie obowiązującymi zasadami żywienia posiłku.

Alternatywa dla zapracowanych

Dieta pudełkowa jest wprost idealnym rozwiązaniem dla osób, którym brakuje czasu, by dbać o zdrową i właściwie zbilansowaną dietę. Catering dietetyczny bierze odpowiedzialność i przejmuje obowiązki w zakresie ułożenia zróżnicowanego i właściwie zbilansowanego posiłku opartego o zdrowe i świeże składniki, zrobienie zakupów niezbędnych do przygotowania potrawy, jej przyrządzenie oraz dostarczenie na określone wcześniej przez klienta miejsce docelowe. Czy można chcieć więcej?

Gros powodów

Brak czasu nie jest jednak jedyną przyczyną, wpływają na podjęcie decyzji o przejściu na dietę pudełkową. Jest jeszcze wiele innych, równie istotnych powodów, które skłaniają do korzystania z usług cateringu dietetycznego.

Przykładem są osoby, które chciałoby się zdrowo odżywiać, ale nie wiedzą dokładnie jak komponować składniki oraz, w jakiej ilości powinny się one znaleźć w posiłku. Skorzystanie z cateringu dietetycznego eliminuje ten problem i pozwala cieszyć się smacznym i zdrowym posiłkiem przygotowanym przez osoby, które doskonale się na tym znają.

Do kolejnej grupy osób należą ci, którzy wiedzą jak zdrowo się odżywiać i być może nawet mają wystarczającą ilość czasu do samodzielnego przygotowywania posiłków, zdecydowanie jednak wolą, by ktoś zrobił to za nich. To wygodne rozwiązanie, które eliminuje konieczność stania w kuchni przy garnkach i pozwala zaoszczędzony czas przeznaczyć na inne obowiązki lub przyjemności – zabawę z dziećmi, aktywny wypoczynek na świeżym powietrzu itd.

Pudełkowa, czyli jaka?

Czy pojęcie „dieta pudełkowa” określa już wystarczająco jasno, co właściwie znajduje się we wchodzących w jej skład posiłkach? Chyba jednak nie do końca. Czas na rozwianie wątpliwości i wyjaśnienie, co konkretnie kryje się pod tym pojęciem.

Pojęcie „dieta pudełkowa” powstało na określenie smacznych i zdrowych posiłków dostarczanych na zamówienie klienta. Ich skład komponowano na podstawie obowiązującej piramidy zdrowego żywienia, dbając o to, by posiłki były odpowiednio zbilansowane i zróżnicowane. Nie mogło zabraknąć w nich dużej ilości warzyw i owoców, a także dodatków i mięsa. Wszystko przygotowywano w oparciu o zdrowe i świeże składniki.

Firmy świadczące usługi w zakresie cateringu dietetycznego, szybko zaczęły jednak poszerzać swoje oferty o diety: wegetariańską, wegańską, niskotłuszczową, wysokobiałkową, bezglutenową oraz wiele innych. Często też deklarują, że jeżeli bieżąca oferta nie jest w stanie sprostać potrzebom klienta, przygotują dietę dopasowaną do jego specjalnych potrzeb żywieniowych. Firmy cateringowe, wychodząc naprzeciw wymaganiom klientów, zyskują coraz większą rzeszę zwolenników.

Z pomocą profesjonalisty

Warto wspomnieć w tym miejscu, że profesjonalne firmy świadczące usługi cateringu dietetycznego, do komponowania zgodnego z wymaganiami klientów menu, zatrudniają dietetyka. Nie wystarczy tu ogólna wiedza na temat zasad zdrowego żywienia, którą poniekąd ma każdy z nas. Potrzebne jest doświadczenie i rzetelna wiedza, najlepiej poparta odpowiednim certyfikatem.

Decydując się na usługi rzetelnej firmy cateringowej, zyskujemy więc gwarancję, że, niezależnie od tego, jakie są nasze wymagania żywieniowe, posiłki przygotowane zostaną zgodnie z założeniami przyjętej diety.

Jeśli szukasz więcej informacji na temat zdrowego odżywienia oraz diety cateringowej przejdź na stronę EatZone.