Dieta sokowa


Dieta sokowa
Dieta sokowa to nie tyle dieta mająca na celu redukcję tkanki tłuszczowej, co dieta oczyszczająca.

Jesień jest idealną porą roku, by ją przetestować. To właśnie teraz mamy ogrom owoców i warzyw sezonowych, które są przecież idealnymi składnikami takiego menu. Warto również oczyścić organizm ze zbędnym złogów przed zimą. Wiadomo przecież, że przy niskich temperaturach nasz organizm domaga się rozgrzania i stosowana jest dieta dużo bardziej tłusta i kaloryczna.

Zasady

Dieta sokowa nie może trwać dłużej aniżeli tydzień. Nie chodzi przecież o wycieńczenie naszego organizmu a wręcz przeciwnie, o jego naturalne wzmocnienie. Zasady tej diety są proste a przyrządzanie posiłków nie wymaga ani dużej wprawy ani poświęcania ogromu czasu. Każdego dnia należy po prostu wypić 5 owocowych bądź warzywnych soków. Przez tydzień nie dopuszcza się spożywania posiłków w żadnej innej formie, niżeli w tej płynnej. Składnikiem soków mają być tylko świeżo wyciśnięte owoce lub warzywa. Nie dopuszcza się jakichkolwiek innych dodatków spożywczych. Nigdy nie należy też przyprawiać soków. Zakazany jest przede wszystkim cukier.

Każdy dzień diety sokowej

Śniadanie to zawsze sok ze świeżo wyciśniętych cytryn. To ona oczyszcza najbardziej, jest bogactwem witaminy C i daje energię na cały dzień.

Kolejno, do południa wskazane jest picie tylko soków owocowych. Zawierają one naturalne cukry, które niestety mogą odkładać się w formie zbędnego tłuszczyku. Właśnie dlatego warto pijać je w pierwszej części dnia. Wszystko po to, by mieć czas na ich spalenie popołudniu.

W drugiej części dnia, zaleca się natomiast picie wyłącznie soków warzywnych. Wyjątkiem mogą być soki z warzyw z niewielką ilością nektaru owocowego. Soki powinny być znacznie bardziej gęste, dzięki temu można się nimi nie tylko napoić, ale i najeść. Soki z warzyw można spożywać na zimno lub je podgrzewać. Te obiadowe można doprawiać naturalnymi ziołami. Idealnie sprawdzi się tymianek, oregano i bazylia. Jesienią, rozgrzewająco zadziała pieprz i kminek.

Wieczorem znowu dobrze jest przejść na soki lekkie. Idealne będą na przykład napary ziołowe – między innymi z kopru włoskiego, który działa przeczyszczająco i zapobiega zatwardzeniom.

Pamiętajmy, że dieta sokowa to nie tylko spożywanie owoców i warzyw w postaci płynnej. Nieodłącznym elementem jest również woda. Aby przeprowadzić optymalny detoks, warto wypijać minimum 2 litry niegazowanej wody.

Jak przygotowywać soki?

Najlepiej w wyciskarce. Po pierwsze, sprzęt tego typu poradzi sobie świetnie z warzywami liściastymi i małymi owocami. Po drugie, uzyskamy naturalnie mętny sok, z miąższem. To właśnie w nim zawarty jest ogrom cennych witamin i minerałów. Sokowirówka trze owoce i warzywa, przez co sok jest idealnie klarowny, ale pozbawiony w dużej części wartości.

Kto nie może korzystać z diety sokowej?

Dieta sokowa uznawana jest za zdrową, ale nie każdy może podjąć się właśnie takiego oczyszczania organizmu. Przeciwwskazaniem jest między innymi nadciśnienie i cukrzyca oraz choroby nowotworowe. Z oczyszczania tym sposobem powinny zrezygnować tez kobiety ciężarne. Dieta tego typu jest tez nieodpowiednia dla dzieci.

Przed rozpoczęciem takiego detoksu, należy skonsultować się z dietetykiem.

Tekst powstał w oparciu o treści zamieszczone na stronie dietetyka Akademia Zdrowego Żywienia.

Facebook Comments