Dietetyka w fenyloketonurii – rola białek, witamin i energii w diecie.


Dietetyka w fenyloketonurii – rola białek, witamin i energii w diecie.

Dieta przy takiej chorobie genetycznej jak fenyloketonuria jest najważniejszym procesem leczenia objawów i hamowania jej rozwoju. Odpowiednio dobrane produkty i pilnowanie podaży szkodliwych aminokwasów to podstawy jej stosowania. A jak wygląda rola białka, witamin i energii w diecie?

Fenyloketonuria jest nieuleczalną chorobą genetyczną, dziedziczoną wyłącznie wtedy, gdy jej nosicielami są rodzice (koniecznie oboje, w przypadku 1 rodzica choroba nie przenosi się na potomstwo). Diagnozowana jest do kilku dniu po porodzie przez badanie krwi. Przyczyną choroby jest gromadzenie się nadmiaru aminokwasu zwanego fenyloalaniną. Objawami nieleczonej fenyloketonurii są zaburzenia neurologiczne, napady padaczkowe czy znaczne upośledzenie umysłowe. Rozwój choroby i normalne życie zapewnić może odpowiednia dieta dobrana wyłącznie przez lekarza specjalistę. Jak wygląd specyfika diety przy fenyloketonurii?

Białko – niezbędnik każdego organizmu

Białko jest niezbędnym elementem dla każdego żywego organizmu. Budowa mięśni, produkcja hormonów, a nawet wzrost i regeneracja nie mogą obywać się bez białka. Ze względu na specyfikę fenyloketonurii, tradycyjne białka zastępowane są zamiennikami, zwanymi inaczej preparatami.
Preparat dostarcza się do organizmu w ilości niezbędnej do wszelkich procesów życiowych. Nadwyżka szkodliwych aminokwasów wydalana jest z moczem. Przyjmowanie preparatów przynajmniej 3 razy w ciągu doby, powinno zaspokoić dzienne zapotrzebowanie chorego w białko.

Większe zapotrzebowanie na witaminy, minerały i energię

Fenyloketonuria jest leczona głównie przez dietę, która eliminuje wiele wysokowartościowych produktów naturalnych. Tutaj również główną rolę odgrywają preparaty, których zadaniem jest uzupełnienie niezbędnych witamin czy minerałów wykorzystywanych przez organizm. Sama suplementacja produktami witaminowymi czy mineralnymi powinna odbyć się po konsultacji z lekarzem.
Energię natomiast zapewnić mogą preparaty bezfenyloalaninowe, węglowodany, tłuszcze, produkty niskobiałkowe. Należy jednak pamiętać o tym, że chory cały czas musi pilnować podaży aminokwasów w oparciu o konsultacje z lekarzem czy dietetykiem specjalistą. Więcej informacji na temat diety można zaczerpnąć w artykule „DIETA PKU: ZAPOTRZEBOWANIE NA SKŁADNIKI ODŻYWCZE W FENYLOKETONURII”.
Dieta oparta o konsultacje lekarskie czy ze specjalistą dietetykiem od fenyloketonurii, to podstawa leczenia choroby. Nie wolno zapominać nawet o kontrolowaniu spożycia preparatów przeznaczonych dla chorych, ponieważ nadmiar szkodliwych aminokwasów doprowadza często już do nieodwracalnych zmian.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *