Dlaczego mózg potrzebuje cholesterolu?


Dlaczego mózg potrzebuje cholesterolu
Wokół tematyki związanej z zaburzeniami poziomu cholesterolu we krwi pojawiło się wiele niejasności i sprzecznych, dezorientujących opinii. Wynika to z tego, że badania nad tym związkiem wciąż trwają, a naukowcy stale dokonują nowych odkryć, które ujawniają złożoność różnych funkcji, jakie cholesterol pełni w organizmie człowieka. Do niezaprzeczalnych faktów należy to, że cholesterol jest związkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ciała, przede wszystkim mózgu. Jednak jego podwyższony poziom świadczy o zaburzeniu równowagi metabolicznej, a nadmiar może powodować wzrost zagrożenia poważnymi chorobami układu krążenia.

Na czym polega działanie cholesterolu?

Cholesterol jest niezwykle ważnym mikroelementem, który stanowi między innymi składnik ścianek komórkowych. Dostarcza budulca dla witaminy D, jest czynnikiem, dzięki któremu powstają hormony oraz kwas żółciowy. Cholesterol jest produkowany w wątrobie oraz w jelicie cienkim lub dostarczany z zewnątrz razem z potrawami pochodzenia zwierzęcego.

Najwięcej cholesterolu znajduje się w… mózgu. Mózg, który stanowi 2% masy ciała człowieka, składa się w 25% z cholesterolu ustrojowego. Cholesterol jest podstawowym składnikiem mieliny – osłonki komórek nerwowych, spełniającej ważną rolę ochronną przed urazami mechanicznymi. Jej utrata, która może nastąpić w wyniku choroby lub urazów mechanicznych, może spowodować zaburzenia neurologiczne. Cholesterol w mózgu występuje również jako integralna część ścianek komórkowych neuronów i umożliwia komunikację miedzy nimi. Odgrywa ponadto bardzo ważną rolę w powstawaniu synaps. Jednym słowem – mózg bez cholesterolu po prostu nie jest w stanie poprawnie funkcjonować.

Dlaczego podwyższony poziom cholesterolu szkodzi zdrowiu?

Jako forma substancji tłuszczowej, cholesterol nie może łączyć się z krwią i jako taki przenikać z osocza do komórek, dlatego musi być transportowany przez specjalne cząstki – lipoproteiny, które zbudowane są z białek i tłuszczów. Wyróżniamy kilka rodzajów lipoprotein: lipoproteiny o dużej gęstości, w skrócie HDL – potocznie określane jako dobry cholesterol, lipoproteiny o małej gęstości, w skrócie LDL – potocznie określane jako zły cholesterol.

Zwiększone stężenie złego cholesterolu jest wynikiem nadmiernego spożycia pokarmów pochodzenia zwierzęcego, czyli przede wszystkim czerwonego mięsa, tłuszczu zwierzęcego, masła, tłustego nabiału i jaj. Obok nieprawidłowego sposobu odżywiania, za niewłaściwy stan rzeczy odpowiedzialność ponoszą nadwaga i otyłość, nadmierne spożycie węglowodanów prostych, stres, brak ruchu oraz używki. Zły cholesterol powoduje odkładanie się tłuszczu w wewnętrznych błonach naczyń krwionośnych, tworząc tzw. blaszkę miażdżycową. Zawężone światło tętnic nie przepuszcza odpowiedniej dla prawidłowej pracy serca ilości krwi, prowadząc do groźnych dla zdrowia schorzeń, w tym choroby wieńcowej i zawału. Dobry cholesterol wykazuje natomiast działanie odwrotne do wyżej opisanych właściwości – prowadzi do uwolnienia z tętnic komórek tłuszczowych, które następnie są rozkładane w wątrobie.

Zdrowy sposób odżywiania – najlepsza profilaktyka

W profilaktyce chorób miażdżycowych kluczową rolę odgrywają odpowiednio skomponowana, zbilansowana dieta i zdrowy styl życia. Najważniejsze okazuje się dostarczenie organizmowi tych produktów, które wpłyną na podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu, czyli przede wszystkim warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów spożywczych oraz składników będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także błonnika. Do tej grupy zaliczają się: morskie ryby, nasiona i orzechy, tłoczone na zimno oleje roślinne oraz margaryny z zawartością stanoli roślinnych. Żeby chronić zdrowie, warto zrezygnować z mięsa na rzecz ryb i urozmaicić jadłospis większą ilością warzyw. Używany dotychczas do smażenia smalec z powodzeniem zastąpi olej roślinny, a masło – nowy Benecol Max. Zdrowa margaryna wyróżnia się najwyższą zawartością stanoli roślinnych na rynku. Wystarczy każdego dnia przez 2-3 tygodnie spożywać 2,5-3,0 g stanoli, by skutecznie obniżyć poziom cholesterolu o 10-12,5 procent. Produkt zyskał rekomendację Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Z. Religi w Zabrzu.

Kilka prostych modyfikacji może znacząco wpłynąć nie tylko na jakość spożywanych posiłków, ale przede wszystkim na poprawę stanu zdrowia, a co za tym idzie – uniknięcie poważnych schorzeń, takich jak miażdżyca.

Facebook Comments