Dlaczego warto badać żywność w laboratoriach?


Dlaczego warto badać żywność w laboratoriach?
Badanie żywności w laboratoriach nie tylko pozwoli nam uniknąć wprowadzenia na rynek zakażonej żywności, ale też da pełną odpowiedź co do jej składu i właściwości.

Laboratoria, w których przeprowadza się badania, posiadają urządzenia oraz przede wszystkim wiedzę, która pozwala w pełni prześwietlić badany produkt. Samo badanie może pozwolić nam na uzyskanie odpowiedzi czy dany produkt należy do roślin genetycznie modyfikowanych. Unia Europejska, zgodnie z Rozporządzeniem 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r., narzuciła krajom członkowskim obowiązek odpowiedniego znakowania produktów spożywczych i paszowych pochodzących z lub zawierających składniki GMO w ilości większej niż 0.9%. W laboratorium na bazie precyzyjnych i nowoczesnych technik bardzo szybko dowiemy się, czy w danym produkcie obecne jest GMO. Stosuje się tutaj analizy przesiewowe, badania na stwierdzenie promotora 35S, fragmentu DNA z wirusa mozaiki kalafiora, najczęściej używanego w inżynierii genetycznej do tworzenia odmian roślin GMO czy terminatora NOS, fragmentu DNA z Agrobacterium tumefaciens, stosowanego w wielu odmianach genetycznie modyfikowanych.

Badanie może być także przeprowadzone pod kątem obecności alergenów. Te, jeśli nie są podane w informacji na danym produkcie, mogą spowodować u osoby uczulonej poważne powikłania zdrowotne. Z punktu widzenia osób cierpiących na alergie i nietolerancje pokarmowe jest to zatem wiedza kluczowa przy zakupie danego produktu. Dlatego właśnie substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji muszą być podkreślone za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego je od wykazu pozostałych składników. W laboratorium możemy dokonać badania oznaczania alergenów glutenu, mleka, jaj, selera, soi, pszenicy, ryb, skorupiaków, orzechów, gorczycy czy dwutlenku siarki. Nowoczesne metody pozwalają na wykrycie poszczególnych alergenów w surowcach, produktach gotowych oraz liniach technologicznych.

To, co bardzo istotne z punktu widzenia wszystkich konsumentów, to badanie żywności pod kątem jej skażenia. Zakażenia mikrobiologiczne mogą być niezwykle groźne dla zdrowia i życie osób, które spożyły skażoną żywność. Wykrywanie dotyczy zazwyczaj takich drobnoustrojów jak Escherichia coli, bakterii z grupy coli, drobnoustrojów tlenowych, pałeczek z rodzaju Salmonella, Listeria monocytogenes, gronkowców koagulazo-dodatnich, a także drożdży i pleśni. Jednocześnie warto wykonać badania przechowalnicze produktów spożywczych w celu ustalenia terminu przydatności do spożycia.
Ostatecznie z punktu widzenia badań rynkowych laboratoria są w stanie ocenić preferencje konsumentów w zakresie testowania nowych produktów lub w przypadkach, kiedy chodzi o ulepszenie już znanego wyrobu. Służą one również ocenie jakości produktów spożywczych, zidentyfikowaniu określonych cech sensorycznych badanych produktów, które wpływają na ich akceptację konsumencką i w rezultacie zakup. W laboratorium jesteśmy w stanie uzyskać bowiem właściwe warunki co do rzetelnej oceny smaku, kompozycji i wartości odżywczych produktów żywnościowych.

Artykuł powstał we współpracy z hamilton.com.pl
Facebook Comments