Dlaczego warto zażywać tran z wątroby dorsza


Dlaczego warto zażywać tran z wątroby dorsza
Tran z wątroby dorsza jest źródłem naturalnych witamin i składników, przede wszystkim witaminy A – odpowiedzialnej za zdrowy wzrok i serce, a także witaminy D – wspomagającej wchłanianie wapnia, pozwalając na odbudowę kości, wbrew popularnej opinii – u wszystkich, nie tylko u dzieci.

Witaminy D próżno szukać w innych produktach spożywczych, o ile nie jesteśmy gotowi zjeść 10 jajek, czy 2 kilogramów sera żółtego w ciągu dnia. Oczywiście witamina D jest produkowana przez organizm pod wpływem promieni słonecznych, jednak dotyczy to raczej okresu letniego, a dla dzieci w okresie wzrostu może być niewystarczająca.

Niedobór witaminy D powoduje krzywicę u dzieci, a osteoporozę u dorosłych, więc nie można powiedzieć, że to składnik mineralny przeznaczony jedynie dla pewnej grupy wiekowej. Kości ścierają się, a ubytki zastępowane są nową warstwą, co jest procesem naturalnym, odbywającym się każdego dnia u wszystkich osób. Aby ten proces przebiegał prawidłowo, potrzebujemy witaminy D i wapnia. Nie sposób też pominąć pewnego istotnego faktu, mianowicie zębów dotyczą te same zasady i jeśli chcemy mieć zdrowe uzębienie i unikać wizyt u dentystów, powinniśmy zapewniać wapń i witaminę D w naszej diecie.

Tran pomaga zapobiegać chorobom serca. Olej z wątroby dorsza okazuje się być bardzo skutecznym naturalnym produktem obniżającym poziom niebezpiecznego tłuszczu we krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko powstania chorób serca. Tran leczy również nadciśnienie i pomaga zrównoważyć poziom cholesterolu.  

Olej z wątroby dorsza obniża ryzyko zachorowania na nowotwór. Wysoka zawartość witaminy D wpływa nie tylko na zdrowie kości, ale również na wzmocnienie odporności organizmu na raka. Zawartość zdrowych tłuszczy pomaga również w zmaganiach z cukrzycą, jako że olej z wątroby dorsza wpływa na gospodarkę insuliną i poziom cukru we krwi. Badania naukowe wykazały również wpływ tranu na schorzenie nerek związane z cukrzycą. Zażywanie witaminy D w pierwszym roku życia dziecka, pozwala ograniczyć ryzyko zachorowania na cukrzycę.

 Współczesne diety, polegające na spożywaniu beztłuszczowych produktów spożywczych, takich jak jogurty 0%, czy produktów o obniżonej zawartości tłuszczu, jak mleko 0,5%, wpływają bezpośrednio na płodność, mianowicie, na zaburzenia płodności lub w skrajnych przypadkach bezpłodność. Spożywanie tłuszczu jest absolutnie niezbędne do zachowania płodności przez kobiety. Olej z wątroby dorsza jest produktem, który wspomaga płodność na dwa sposoby, czyli po pierwsze, przez fakt zawartości tłuszczu – w którym rozpuszczają się składniki wspomagające płodność, a po drugie, przez zawartość wspomnianej już wielokrotnie witaminy D, mającej bezpośredni wpływ na zdrowie w tym zakresie.

Tran poprawia funkcjonowanie mózgu. Regularne zażywanie oleju z wątroby dorsza zostało powiązane z obniżeniem symptomów depresji, zarówno z powodu wysokiej zawartości kwasów omega-3, jak również witaminy D. Istnieje silne połączenie pomiędzy zażywaniem omega-3, a zapobieganiem spadku funkcji poznawczych, włączając w to chorobę Alzheimera. Badania wykazują zgodne wyniki, mianowicie kwasy tłuszczowe, które są istotne do funkcjonowania mózgu, znajdują się w oleju rybim. Pomagają one zapobiec zaburzeniom w funkcjonowaniu mózgu osób starszych.

Olej z wątroby dorsza jest naturalnym sposobem na dostarczenie wielu cennych składników do organizmu. Najważniejszym składnikiem, który dostarcza tran, jest witamina D, niemalże niespotykana w innych produktach spożywczych. Tran pozwala dostarczyć tą unikalną witaminę, dzięki czemu możemy osiągnąć komplet dostarczanych składników mineralnych. Właściwości witaminy D są zbawienne dla organizmu, ale nie można skupiać się nadmiernie na tym jednym składniku mineralnym, zaniedbując pozostałe. Wszystkie witaminy, mikroelementy i makroelementy są ważne dla poprawnego funkcjonowania organizmu. Dowiedz się, jak dostarczyć wszystkie składniki mineralne w naturalny sposób, przy pomocy zaledwie 7 produktów:

http://mojelodzkie.pl/wartosci-odzywcze/