Hamburgery – czy znasz ich historię?


Hamburgery - czy znasz ich historię?
Bułki z mięsnym kotletem i z dodatkami, powszechnie nazywane burgerami lub hamburgerami, mają bogatą historię. Gdzie doszukiwać się ich korzeni i która nacja powinna rościć sobie prawa do popularnego hamburgera?

Hamburger już w XV wieku

Z przekazów historycznych wynika, że hamburger  wywodzi się już z XV wieku. Jego ojczyzną wbrew pozorom nie jest wcale Ameryka, ale Niemcy. Nazwa „hamburger” została zaczerpnięta od miasta Hamburg, gdzie pojawiły się pierwsze hamburgery, w postaci kotletów z siekanej wołowiny, które nazwani kotletami hamburskimi.

Wraz z emigrantami z Niemiec powędrowały one na Zachód, aż za „wielką wodę”, docierając do Ameryki. Tam rozwinęła się duża gałąź gastronomiczna zajmująca się produkcją hamburgerów z dodatkami. Być może właśnie dlatego danie to jest jednoznacznie kojarzone ze Stanami Zjednoczonymi. Wielu jest zdania, że amerykańskie hamburgery i burgery jako takie, są najlepsze na świecie.

Wkład Amerykanów

W XIX wieku Charles Nagreen postanowił zaserwować grillowane wołowe klopsiki umieszczone pomiędzy dwoma pajdami chleba. W ten sposób uzyskał kształt powszechnie znanego nam obecnie hamburgera.

Kolejnym krokiem w rozwoju burgerów było serwowanie w restauracji Fletchera Davisa w Teksasie w USA, wołowego kotleta na grzance z kawałkami warzyw. Później hamburger ponownie ewoluował, kiedy zaczęto na wołowy kotlet kłaść ser. W ten prosty sposób powstał pomysł na cheesburgera. Innym razem zamiast wołowiny pomiędzy dwoma częściami miękkiej, pszennej bułki znalazły się kotleciki z kurczaka lub ryby. Analogicznie wymyślono tak kurczakburgera (chicenburgera) oraz ryboburgera (fishburgera).

Niezależnie od tego, jaki kształt miała bułka i dodawane do niej mięso czy ryba, wszystkie kanapki tego typu można nazwać hamburgerami lub burgerami. Danie to było szybkie w przygotowaniu, dlatego znakomicie wpisuje się w ideę fast foodów.

Amerykańska tradycja

Na całym świecie nie brakuje restauracji podających burgery i hamburgery. Do jednych z najstarszych należy „Louis Lunch” w New Haven w stanie Connecticut w USA. Tam hamburgery składają się z mięsa serwowanego na chlebie tostowym oraz plastra cebuli i pomidora. Nie podaje się do nich żadnego sosu – ketchupu, ani musztardy czy majonezu.

Kuchnia amerykańska zawdzięcza w praktyce imigrantom z Niemiec powstanie tradycyjnego hamburgera z kotleta z siekanej wołowiny. Po raz pierwszy w amerykańskiej restauracji hamburgera przygotowano w 1838 roku, a po raz pierwszy pojawiła się o nim wzmianka w prasie prawie pół wieku później. W 1903 roku zaserwowano pierwszego hamburgera w bułce, a w 1921 roku powstała pierwsza restauracja, w której najważniejszym elementem menu były hamburgery.

Dziś warto wybierać takie lokale, w których podaje się hamburgery z wysokiej jakości, ręcznie siekanej lub mielonej wołowiny. Są one bardzo smaczne, a przy odpowiednim doborze dodatków warzywnych wcale nie będą tak niezdrowe i kaloryczne, jak uważają dietetycy.

Stopka autorska
Autorem artykułu jest Pizzeria Capri New. Wyjątkowa pizzeria z Krakowa oferująca w swoim menu smakowitą pizzę, pyszne burgery oraz sałatki, makarony i dania obiadowe.

Facebook Comments