Inulina – prebiotyk, który przyspiesza odkwaszanie organizmu


Inulina - prebiotyk, który przyspiesza odkwaszanie organizmu
Inulina jest wielocukrem należącym do fruktanów roślinnych, a więc związkiem rozpuszczalnym w wodzie. Wykazuje silne działanie prebiotyczne, czyli stymulujące wzrost korzystnych dla zdrowia człowieka bakterii jelitowych, jak Bifidobacterium i Lactobaccillus. Jednocześnie, jako błonnik, obniża poziom glukozy i cholesterolu. Występuje przede wszystkim w niektórych warzywach, owocach i zbożach, jak cykoria, karczochy, szparagi, czosnek, banany czy pszenica.

Zalety inuliny

  1. Zmniejsza zaparcia

Inulina powoduje zwiększenie masy i objętości stolca dzięki temu, że wiąże wodę i tworzy jakby układ smarujący dla jelit. Warto podkreślić, że jednocześnie nie wywołuje efektu przeczyszczania, ale po prostu świetnie reguluje pracę jelit umożliwiając rozwój niezwykle korzystnej dla zdrowia człowieka mikroflory jelitowej. Zaobserwowano bardzo dobre działanie inuliny wśród ludzi starszych cierpiących z powodu uporczywych zaparć.

  1. Poprawia stan jelit

Inulina wykazuje odporność na działanie enzymów trawiennych i w formie niestrawionej trafia do jelita grubego. Dopiero tam ulega procesowi fermentacji i stając się pożywką dla flory jelitowej znacznie zmniejsza ilość szkodliwych gatunków bakterii wywołujących w organizmie stany zapalne. Konsekwencje tego są naprawdę kluczowe dla zdrowia człowieka. Przede wszystkim lepiej zaczyna funkcjonować układ odpornościowy, ale także zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy. Następuje również skuteczniejsze wchłanianie składników odżywczych, a jelita się uszczelniają. Suplementacja inuliną, np. w formie proszku zasadowego wzbogaconego tym składnikiem, powoduje znaczny wzrost niezwykle pożytecznych bifodobakterii. To właśnie one uczestniczą w syntezie wielu witamin oraz przyswajaniu substancji odżywczych.

  1. Pomaga w odkwaszeniu organizmu

Naukowcy zaobserwowali także wyraźny spadek wartości pH stolca u osób przyjmujących inulinę, co wyraźnie wskazuje na jej pozytywny wpływ na odkwaszanie całego organizmu. To niezwykle ważna rola inuliny dla zdrowotności. Zakwaszony organizm nie potrafi funkcjonować prawidłowo, zostają zaburzone podstawowe procesy biochemiczne. Warto zdać sobie sprawę z problemów, jakie bywają następstwem zakwaszenia organizmu. To nie tylko częste bóle głowy, zmęczenie, kłopoty z koncentracją czy bezsenność, ale także rozmaite wypryski skórne i trudności z regularnym wypróżnianiem. Konsekwencje długotrwałego zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej są często naprawdę tragiczne. Efektem bywają poważne dolegliwości i choroby układu krążenia, zapalenia stawów, osteoporoza, a nawet nowotwory.

W związku z tym, że inulina, jako prebiotyk, reguluje działanie jelit i hamuje rozwój chorobotwórczych mikroorganizmów, to stwarza odpowiednie warunki dla procesów oczyszczania organizmu z elementów zagrażających nie tylko jego prawidłowemu funkcjonowaniu, ale ogólnie rzecz biorąc, stwarzających niebezpieczeństwo dla zdrowia człowieka. Jak wiadomo, nadmiar mikroelementów i pierwiastków śladowych o charakterze kwasotwórczym negatywnie wpływa na organizm człowieka i prowadzi do jego zakwaszenia. Inulina wyraźnie niweluje także nadmierne wydzielanie się kwasu mlekowego po wysiłku fizycznym. Stosowanie inuliny może więc przyspieszyć odkwaszanie organizmu i tym samym przyczyniać się do poprawy stanu zdrowia.

www.langsteiner.eu

Facebook Comments