Jak jeść smacznie i bez glutenu?


Jak jeść smacznie i bez glutenu?
Celiakia, choroba objawiająca się nietolerowaniem przez organizm glutenu, występuje niemalże od zawsze. Niestety, przez bardzo długi czas wiedza na jej temat była kompletnie znikoma, przez co zdecydowana większość z nas nawet nie zdawała sobie sprawy z jej istnienia. Kiedy jakiś czas temu zaczęto bliżej się nią interesować, powszechnie utożsamiano ją z małymi dziećmi.
Dopiero od kilku lat coraz bardziej rośnie świadomość tego, że dotyka ona również osoby dorosłe, i że może stanowić poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Niestety, nie istnieje również żadne skuteczne lekarstwo na taką przypadłość – jedynym rozwiązaniem dla osób które na nią cierpią jest stosowanie się do szeregu zasad i przede wszystkim przestrzeganie prawidłowej diety. Właściwa wiedza na temat tej dolegliwości jest bardzo ważna, bowiem osoby cierpiące na nią mogą nabawić się wielu dodatkowych chorób, jeśli nie będą prawidłowo się odżywiały. Do najczęściej spotykanych efektów celiakii należy ból brzucha, dolegliwości żołądkowe, wahania masy ciała czy zanik mięśni.
Jedynym sposobem na normalne życie i funkcjonowanie z celiakią jest przestrzeganie prawidłowej diety, która polega na unikaniu glutenu. W ostatnich latach zapanowała swego rodzaju moda na jedzenie bezglutenowe, w wielu przypadkach jednak zupełnie bezpodstawna. Wielu ludzi utożsamia unikanie glutenu ze zdrowym odżywianiem się, choć na nietolerowanie tego składnika cierpi około jeden procent światowej populacji – pozostali ludzie nie muszą się go tak bardzo obawiać. Mimo wszystko moda ta ma pewne zalety. Przede wszystkim dzięki niej rośnie świadomość na temat celiakii, a informacje dla osób rzeczywiście chorujących na tę przypadłość stają się znacznie łatwiej dostępne.
bezglutenowe
Podstawowym założeniem jest tu zatem wyeliminowanie z codziennego jadłospisu wszystkich produktów spożywczych, które mogą być źródłem glutenu – niestety, ich lista jest dość długa (https://naturaija.pl/produkty-bezglutenowe). Zalicza się do nich przede wszystkim jedzenie produkowane na bazie pszenicy, żyta czy jęczmienia; sprawia to, że musimy unikać całego szeregu wyrobów spożywczych. Na czele listy znajdują się przede wszystkim makarony i wszelkiego rodzaju ciasta, przy produkcji których używana jest mąka z wymienionego wyżej zboża. Gluten w różnej postaci występuje jednak również i w takich produktach, w których nikt się go nie spodziewa. Osoby chorujące na celiakię muszą unikać między innymi kawy zbożowej, niektórych rodzajów herbat, wielu serów czy smakowych wyrobów mlecznych, takich jak jogurty. Czy zatem celiakia skazuje nas na wieczne przestrzeganie bardzo rygorystycznych zasad i unikanie praktycznie większości jedzenia, jakie może nam smakować? Niekoniecznie.
Na rynku stale pojawia się coraz więcej bezglutenowych zamienników tradycyjnych produktów. Dlatego właśnie wcześniej powiedzieliśmy, że nawet jeśli w przypadku wielu ludzi jest to zwykła moda, to jednak korzystają na tym osoby które faktycznie chorują na celiakię – dzięki temu mogą znacznie ubarwić swój jadłospis bez obaw o jakiekolwiek powikłania zdrowotne. Zawsze trzeba jednak dokładnie zwracać uwagę na skład wybieranych przez siebie produktów, bowiem dla wielu producentów jest to zwykły chwyt marketingowy – oznaczają oni swoje produkty jako bezglutenowe, chociaż oznaczenie to nie odpowiada realnemu składowi. Tak czy inaczej wszystko to pokazuje, że z celiakią można jak najbardziej normalnie żyć i cieszyć się ulubionym, smacznym jedzeniem. Faktem jest, że trzeba być bardziej uważnym niż zdrowa osoba, ale nietolerowanie glutenu nie musi być tragedią, która w wyraźnym stopniu będzie wpływała na nasze życie codzienne.

Facebook Comments