Jakie zalety mają ekologiczne bakalie?


Jakie zalety maja ekologiczne bakalie?
Czym ekologiczne bakalie różnią się od tych dostępnych na szeroką skalę w osiedlowych sklepikach i supermarketach? Ich naturalny smak to nie jedyna zaleta – ze względu na odmienny sposób obróbki bakalie w wersji bio mają znacznie więcej atutów. Dlaczego warto po nie sięgnąć?

Jak powstają?

Od bakalii sprzedawanych w supermarketach ekologiczne bakalie odróżnia przede wszystkim sposób produkcji. Choć jedne i drugie są owocami tych samych drzew, to powstają w różnych warunkach i są inaczej obrabiane.

Obecnie większość dostępnych na rynku owoców suszonych jest poddawana procesowi siarkowania, który znacznie obniża koszty produkcji, Dwutlenek siarki umożliwia szybsze wysuszenie owoców i zapewnia im dłuższą świeżość, nie jest jednak neutralny dla naszego zdrowia. Siarkowane owoce mają co prawda ładny, jasny kolor, ale ich smak pozostawia wiele do życzenia – jest niewyraźny, często gorzkawy zamiast słodkiego. U wrażliwych osób zawarty w bakaliach po siarkowaniu dwutlenek siarki może wywołać dolegliwości bólowe, od bólu żołądka, po nudności, a nawet długotrwałe złe samopoczucie.

Jak powstają bakalie ekologiczne? Przede wszystkim owoce suszone są w naturalny sposób, a więc wystawione na działanie promieni słonecznych. W ten sposób unikają kontaktu ze szkodliwymi substancjami, ale przede wszystkim zachowują swoje właściwości zdrowotne. Nie tracą witamin ani minerałów, ponieważ proces suszenia następuje w wyniku stopniowej utraty wody, bez udziału czynników chemicznych. Mają też naturalny, przyjemny, słodki smak, ponieważ nie zabija do dwutlenek siarki.

Dlaczego warto sięgnąć po eko bakalie?

Co jeszcze odróżnia ekologiczne bakalie od tych siarkowanych? Różnice występują już na etapie hodowli owoców. Producent, który chce umieścić na opakowaniu certyfikat ekologiczny, musi spełnić szereg wymagań. Przede wszystkim musi zadbać o naturalne warunki hodowli na każdym etapie. Nie wolno mu zatem stosować szkodliwych substancji, które są powszechnie używane w produkcji bakali nieekologicznych: pestycydów, nawozów sztucznych, środków ochrony roślin.

Kupując bakalie ekologiczne, można więc mieć pewność, że te nie zawierają nie tylko powodujących problemy od strony układu pokarmowego siarczanów, ale także innych środków, które mogą wywołać dolegliwości bólowe, a w dłuższej perspektywie przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Eko bakalie zakupione w sklepie ze zdrową żywnością i posiadające atesty są w pełni naturalne, hodowane przez użycia pestycydów i suszone naturalnie na słońcu

Artykuł został przygotowany przy współpracy z zakreconysloik.com.pl