Jedz zdrowo i smacznie, sięgając po żywość ekologiczną


Jedz zdrowo i smacznie, sięgając po żywość ekologiczną
Delikatesy ekologiczne są obecnie łatwo dostępne i sięga po nie wiele osób, jednakże nie brakuje także i takich, które uważają to za niepotrzebny wydatek. Jest to oczywiście opinia osób nieświadomych zagrożeń, wynikających ze spożywania wysoko przetworzonej żywności, która obfituje w szkodliwe dla naszego zdrowia chemikalia i toksyny. Rzeczywiście, trzeba zapłacić więcej za produkt pochodzący z ekologicznych upraw, jednakże cena przekłada się na jakość tego produktu. To naturalna żywność powinna być dla nas lekarstwem, a nie syntetyczne leki z apteki. Niestety, jeśli spożywamy pseudo żywność, która uboga jest w składniki odżywcze, nasze zdrowie podupada i zaczyna coraz bardziej szwankować. Stąd już prosta droga do wystąpienia najróżniejszych schorzeń. Nie jesteśmy jednak skazani na spożywanie całego arsenału chemicznych leków na stare lata. Kluczem jest zdrowe odżywianie.

Delikatesy ekologiczne są obecnie łatwo dostępne i sięga po nie wiele osób, jednakże nie brakuje także i takich, które uważają to za niepotrzebny wydatek. Jest to oczywiście opinia osób nieświadomych zagrożeń, wynikających ze spożywania wysoko przetworzonej żywności, która obfituje w szkodliwe dla naszego zdrowia chemikalia i toksyny. Rzeczywiście, trzeba zapłacić więcej za produkt pochodzący z ekologicznych upraw, jednakże cena przekłada się na jakość tego produktu. To naturalna żywność powinna być dla nas lekarstwem, a nie syntetyczne leki z apteki. Niestety, jeśli spożywamy pseudo żywność, która uboga jest w składniki odżywcze, nasze zdrowie podupada i zaczyna coraz bardziej szwankować. Stąd już prosta droga do wystąpienia najróżniejszych schorzeń. Nie jesteśmy jednak skazani na spożywanie całego arsenału chemicznych leków na stare lata. Kluczem jest zdrowe odżywianie.

W pogoni za zdrowiem i dobrym samopoczuciem

Nadal nie brakuje osób myślących, że jedynym lekiem jest to, co przepisze im lekarz. Jest to niestety błędny tok myślenia. To, co najlepsze, to produkty pochodzenia naturalnego. To natura stworzyła dla nas lekarstwa, które są skuteczne, smaczne i nieszkodliwe. Nie można tego natomiast powiedzieć o żywności konwencjonalnej, której jakość pozostawia wiele do życzenia.

Ekologiczni rolnicy i hodowcy produkują żywność wysokiej jakości, troszcząc się o środowisko naturalne i zdrowie swoich zwierząt. Nie sięgają po sztuczne pasze, leki, hormony czy antybiotyki. Niedozwolone jest wykorzystywanie do produkcji ekologicznej żywności modyfikowanych genetycznie płodów rolnych/składników. Ekologiczny produkt musi posiadać certyfikat niezależnej instytucji, kontrolującej ekologiczną uprawę i produkcję. Taki prawdziwy eko/bio produkt musi zawierać co najmniej 99% składników pochodzących z upraw/hodowli ekologicznych. Certyfikat jest więc gwarancją wysokiej jakości produktu.

Żywność ekologiczna- nie tylko zdrowa, ale i smaczna

Jeśli komuś zależy na jedzeniu smacznych i zdrowych posiłków, to czas najwyższy zainwestować w żywność ekologiczną. Dotyczy to szczególnie warzyw i owoców. Rośliny ekologiczne są skarbnicą witamin i minerałów oraz antyoksydantów. Nie są one pryskane pestycydami, herbicydami, ani też żadnymi nawozami sztucznymi. Bogatą ofertę świeżych owoców i warzyw posiada jeden ze sklepów ekologicznych.

Wybierając napoje owocowe, także sięgajmy po te eko. Nie zawierają one wówczas sztucznych barwników, konserwantów ani stabilizatorów. Nie trzeba także obawiać się ogromnej ilością sztucznych substancji słodzących.

Suszone owoce, które pochodzą z upraw ekologicznych nie zawierają dwutlenku siarki, ani też sorbinianu potasu, czyli szkodliwych dla naszego organizmu substancji chemicznych. Ich smak jest naturalny i unikalny, a wartość odżywcza wysoka.

W naszej diecie nie może zabraknąć także zdrowych tłuszczy roślinnych, takich jak oleje zimno-tłoczone, wyprodukowane z ekologicznych roślin, zawierają cenne dla naszego zdrowia składniki – m.in. witaminy, sterole roślinne, lecytynę, kwasy tłuszczowe. Takie oleje wykazują prozdrowotne działanie.
Zasada jest taka, że im mniej produkt został przetworzony, tym jest bardziej wartościowy. Inwestując w ekologiczne delikatesy, inwestujemy we własne zdrowie.

Artykuł powstał w oparciu o informacje dostępne w sklepie freedelikatesy.pl

Facebook Comments