Jedz zdrowo, żyj zdrowo


Jedz zdrowo, żyj zdrowo
Wraz ze wzrostem świadomości konsumentów, pojawiła się moda na zdrowe odżywianie i dbanie o kondycję fizyczną. Coraz częściej zwracamy uwagę na etykiety kupowanych produktów, coraz częściej też korzystamy z usług dietetyków i specjalistów od zdrowego żywienia. Ta tendencja, utrzymująca się już od paru lat sprawiła, że ludzie baczniej zwracają uwagę na to, skąd pochodzą kupowane przez nich artykuły spożywcze oraz jak działają urządzenia AGD, których zadaniem jest przyrządzanie zdrowych i smacznych posiłków.

W natłoku informacji, które docierają do nas zewsząd, mówiących o tym, co jest zdrowe, a co nie, można się niekiedy pogubić. Raz przekonują nas o tym, że mleko jest zdrowe i powinno być ważnym składnikiem diety, kiedy indziej, że tak nie jest i nie można go pić w nadmiarze. Jednego dnia przekonują nas do spożywania margaryny, która rzekomo jest zdrowsza od masła, kiedy indziej okazuje się, że to jednak masło jest lepsze dla naszego organizmu.

Pośród tych wszystkich informacji, w których musimy się jakoś odnaleźć i podejmować w miarę możliwości świadome i najlepsze dla naszego zdrowia decyzje, stosunkowo niewiele słyszy się o sokach. Tu przyjęło się bowiem, że te z natury muszą być zdrowe. Czy jednak tak jest zawsze?

„Mamo, kupisz mi soczek?”

Która mama odmówi swojemu dziecku kupienia soku, kiedy pociecha tak ładnie prosi? Myślę, że takich mam będzie niewiele. Większość sięgnie po sok, czytając przy tym etykiety, by wybrać ten najzdrowszy i przez to najwłaściwszy, jest jednak i taka część rodziców, która nie zrobi nawet tego, decydując się na produkt wybrany przez dziecko tylko dlatego, że na opakowaniu znajdował się jego ulubiony, bajkowy bohater. Warto pamiętać, że czytanie etykiet kupowanych produktów to w dzisiejszych czasach absolutna konieczność, która może nas uchronić przed spożywaniem chemii spożywczej, takiej jak konserwanty, barwniki i polepszacze smaku.

Niekiedy jednak nawet czytanie etykiet, nie będzie nas w stanie uchronić. Zdarza się bowiem, że zawarte na nich informacje potrafią wprowadzić konsumentów w błąd. Przykładowo, informacja zawarta na opakowaniach wielu soków „100%” nie jest chroniona prawnie, co oznacza, że nie może stanowić dla nas gwarancji jakości produktu.

Jaki sok będzie najlepszy?

Jeśli wiele z soków dostępnych na półkach sklepowych nie spełnia oczekiwań klientów pod względem jakości, powstaje pytanie, jakie soki warto pić. Czy w sprzedaży są produkty warte naszej uwagi, zdrowe, pełne wartości odżywczych, bez dodatku cukru, barwników i konserwantów? – Z pewnością tak, choć nie da się ukryć, że są w zdecydowanej mniejszości.

Zatem najlepszym sposobem na dostarczenie swojej rodzinie smacznego, pożywnego i zdrowego soku, będzie zrobienie go samodzielnie. Pozbędziesz się wtedy wątpliwości, czy to, co serwujesz swoim dzieciom, na pewno jest odpowiednie.

Jak przygotować zdrowy i pożywny sok?

Wiele przepisów na soki znajdziesz na portalach poświęconych zdrowemu żywieniu. Będą wśród nich soki wzmacniające odporność, rozgrzewające oraz bomby witaminowe pełne cennych składników odżywczych.

By rzeczywiście dobrze spełniały swoje zadanie i dostarczały organizmowi cennych witamin i mikroelementów, należy przygotowywać je we właściwy sposób. Okazuje się, że nawet robiąc sok samodzielnie, nie będąc w pełni świadomym jak robić to poprawnie, można pozbawić go tych składników, które są najcenniejsze.

Najbardziej wartościowe soki otrzymamy przy zastosowaniu dobrej jakości wyciskarek do soków. Sposób działania urządzenia, poprzez zgniatanie owoców, a nie ścieranie, jak to ma miejsce w przypadku sokowirówek, sprawia, że otrzymany sok zachowuje cenne dla organizmu ludzkiego enzymy roślinne. Ponadto wyciskarki, jako urządzenia wolnoobrotowe, nie powodują podgrzewania soku w czasie jego produkcji, dzięki czemu zawarte w nim witaminy nie ulegają utlenieniu.

Dlaczego wyciskarka?

Podsumowując, soki otrzymane z wolnoobrotowych wyciskarek są gęste, smaczne i pożywne. Zawierają dużo witamin, mikroelementów oraz cenne dla zdrowia enzymy roślinne. Dzięki temu, że urządzenie potrafi wycisnąć sok praktycznie z każdego owocu i warzywa, w tym warzyw liściastych, możliwe jest tworzenie rozmaitych mieszanek owocowo – warzywnych i odkrywanie nowych smaków. Co więcej, wyciskarka umożliwia też przygotowywania soków z ziół i liści niektórych roślin, np. pokrzywy. Bogactwo smaków, jakie można w ten sposób uzyskać, sprawia, że wyciskarki do soków robią się coraz popularniejsze.

Jeśli zatem decydujesz się na picie soków, pij je z głową. Czytaj etykiety lub przygotowuj soki samodzielnie przy użyciu przeznaczonych do tego urządzeń.

Jeśli temat wydał ci się ciekawy, po więcej informacji na temat wyciskarek do soków zapraszamy na stronę https://wyciskarkisokow.pl

Facebook Comments