Kiszony czosnek niedźwiedzi leczy nadkwasotę


czosnek niedzwiedzi

Często wielu z nas ma ochotę spróbować czegoś nowego. Poznać smak, którego jeszcze nie znamy. Taką ciekawą przygodą może być kiszony czosnek niedźwiedzi. Brzmi egzotycznie, jednak jest to po prostu ukiszone zioło, które rośnie w naszym polskim klimacie. Czosnek niedźwiedzi jest często spotykaną przyprawą w kuchni polskiej, doskonale nadaje się dla osób, które z różnych przyczyn nie mogą jeść normalnego czosnku (np. z przyczyn alergicznych).

Kiszenie czosnku niedźwiedziego jest prostą czynnością i odbywa się bardzo podobnie, jak zaprawianie ogórków kiszonych. Po prostu umieszczamy czosnek niedźwiedzi w słoiku wraz z chrzanem i koprem włoskim, zalewamy roztworem solnym i szczelnie zamykamy słój. Nie jest to skomplikowany proces i każdy powinien dać sobie z nim radę w swojej kuchni.

Kiszony czosnek niedźwiedzi ma duże właściwości prozdrowotne. Obniża ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy, znacznie zmniejsza ilość żółci powstającej w organizmie. Ma zatem właściwości zasadowe i doskonale nadaje się dla osób mających problemy z nadprodukcją kwasu żołądkowego, co zwykle skutkuje nieprzyjemną w uczuciu zgagą. Kiszony czosnek niedźwiedzi zapobiega powstawaniu zgagi. Dlatego jest polecany dla osób skarżących się na nadkwasotę żołądka.

Facebook Comments