Mały owoc i dużo zdrowia, czyli borówka amerykańska


Mały owoc i dużo zdrowia, czyli borówka amerykańska
Owoce borówki od dawna są uważane za zdrowe, a wręcz posiadające właściwości lecznice. Sprawdzają się przy łagodzeniu bólu i kaszlu. Popularne były nawet wśród brytyjskich pilotów w czasie II wojny światowej, którzy zajadali się nimi, aby poprawić swój wzrok. To tylko niektóre zalety dla naszego organizmu. Sprawdźmy, jakie jeszcze są powody, dla których warto częściej jeść borówki amerykańskie.

Niepozorny owoc

Jak nazwa wskazuje, pochodzi z Ameryki Północnej. Ma plantacje na całym świecie, a co ciekawe największe z nich znajdują się właśnie w Polsce. Inaczej nazywana jest borówką wysoką. Jest źródłem mikroelementów i witamin. Bogata w potas, magnez czy wapń, a także w przeciwutleniacze, może zapobiegać chorobom cywilizacyjnym. Niebieską barwę zawdzięcza m.in. związkom fenoli. To dzięki niej, borówki mogą przeciwdziałać nowotworom. Aż trudno uwierzyć, że tak małe owoce niosą ze sobą tak wielką moc. Czasami bywa tak, że coś jest bardzo zdrowe, ale niezbyt przepadamy za jego smakiem. W przypadku borówek nie ma takiego problemu, ponieważ są po prostu pyszne. Warto często podawać je dzieciom. Nie dość, że są źródłem wielu dobrych właściwości, to z powodzeniem mogą zastąpić słodycze, które są po prostu niezdrowe.

Dobre na wzrok

Borówka ma właściwości, które są regenerujące dla naszego wzroku. Są to antocyjany. Przyczyniają się do lepszej kondycji narządu wzroku. Poprawiają struktury naczyń krwionośnych i ukrwienie samego oka.  Przeprowadzono wiele badań, w których dowiedziono, że mają pozytywny wpływ na purpurę siatkówki. Jest ona kluczowa w momencie, kiedy nasze oko dostosowuje się do widzenia w ostrym lub ciemnym świetle. Jeśli spędzamy dużo czasu przed komputerem czy kierownicą, warto regularnie jeść borówki. Polecana jest też ludziom, którzy miewają kłopoty z widzeniem w trudnym oświetleniu. Choroby oka takie jak zaćma czy problemy z plamką żółtą mają związek z reaktywnym oddziaływaniem tlenu. Tutaj również pomocne mogą okazać się substancje przeciwutleniające.

Lepsze trawienie

Częste jedzenie borówek pomaga wyregulować trawienie. Mogą być także pomocne przy kłopotach u dzieci z pasożytami jelitowymi. Związki, które znajdują się w liściach borówki, są świetnym odkażeniem dla naszego przewodu pokarmowego. Pomaga to pozbyć się wzdęć i przynieść ulgę, kiedy zmagamy się z biegunką. Dodatkowo borówki pomagają utrzymać odpowiednie poziom cholesterolu, co ma bezpośredni wpływ na zatrzymanie rozwoju miażdżycy. Naukowcy dowiedli także, że jedzenie borówek może poprawić kondycję naszej wątroby. Warto włączyć je do diety przy stanach zapalnych tego narządu, ponieważ są pomocne przy osłanianiu komórek wątrobowych, a to zapobiega włóknieniu wątroby.

Źródło kwasu foliowego

Kolejny składnik borówki amerykańskiej, który jest dobry dla naszego zdrowia, to kwas foliowy. Jest on bardzo ważny w okresie ciąży. Ma bardzo dobry wpływ na rozwój płodu. Pomaga także chronić organizm przed rakiem macicy. Ponadto, dobrze działa na DNA. Stabilizuje działanie wszystkich komórek. W połączeniu z witaminą B12 bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. Kiedy ich produkowanie jest ograniczone, łatwo można wpaść w anemię. Kwas foliowy jest potrzebny każdemu człowiekowi, niestety prawie wszyscy ludzie cierpią na jego niedobór. Borówki są doskonałym i pysznym źródłem dla tej witaminy, dlatego warto zadbać o dostarczenie jej do organizmu.

Autor tekstu
Tekst powstał przy współpracy z gospodarstwem ogrodniczym zajmującym się hodowlą borówki amerykańskiej borowki.info.pl.

Facebook Comments