Najbardziej ekskluzywne potrawy na świecie


Najbardziej ekskluzywne potrawy na świecie
Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że większość ludzi uwielbia luksus. Drogie samochody, przestronne wille, eleganckie zegarki czy markowe ubrania – prawdopodobnie każdy człowiek na świecie marzy o sytuacji, w której może sobie na to wszystko pozwolić. Niektórzy jednak wolą inwestować w ekskluzywne jedzenie, czyli luksusowe dobro wyłącznie dla wybranych. Najbogatsi ludzie na świecie spożywają przeróżne i nierzadko zaskakujące potrawy.

Cena większości z nich wynika przede wszystkim z ich niedostępności, stopnia trudności przygotowania i niepowtarzalnych walorów smakowych. Niemalże w każdym zakątku naszej planety można odnaleźć jedzenie, które jest całkowicie obce przeciętnemu obywatelowi. Wielu osobom luksus kojarzy się z kawiorem czy owocami morza, jednak warto mieć świadomość, że kuchnie świata potrafią zadziwić i zachwycić różnorodnością.

Najdroższa wołowina, czyli krowie życie jak w Madrycie

Jedną z najbardziej znanych potraw dedykowanych najbogatszym ludziom na świecie jest wołowina Kobe. Mogłoby się wydawać, że wołowina nie powinna zbytnio różnić się ceną, w końcu krowa to krowa. Nic bardziej mylnego – wołowina Kobe to dobro bez wątpienia luksusowe, a wynika to przede wszystkim z całego procesu troski nad zwierzęciem. Krowy Wagye, bo to właśnie z nich pochodzi wspomniane mięso, żyją w niebywałych warunkach. Japończycy karmią je nie tylko trawą najlepszej jakości, ale również… kosztownym alkoholem. Ponadto, krowy te są regularnie masowane i poddawane szeregowi zabiegów pielęgnacyjnych. Cena takiego mięsa? Nawet ponad tysiąc złotych za kilogram!

Oczywiście, wspomniany wcześniej kawior musiał się znaleźć w tym zestawieniu, jednak nie chodzi tu o kawior dostępny w marketach. Kawior Almas, bo tak nazywa się jedna z najdroższych tego typu potraw na świecie, pochodzi z ikry bieług, czyli białych jesiotrów z Morza Kaspijskiego. Można go otrzymać jedynie w Londynie, a okres oczekiwania na jedną puszkę wynosi nierzadko kilka lat. Pojedyncza puszka, wyprodukowana z 24-karatowego złota, wraz z zawartością kosztuje około stu tysięcy złotych.

Białe trufle to niebywale rzadko spotykane grzyby, przez co ich cena zazwyczaj bywa dość zawrotna. Nie dość, że bardzo ciężko je odnaleźć, to jeszcze niezbędna okazuje się pomoc specjalnie wytresowanych psów czy świń. Warto mieć świadomość, że białe trufle występują w niewielu miejscach na świecie, a wyróżnia je niezrównany aromat i wyjątkowe walory smakowe. Jak łatwo się domyślić, determinuje to wysokie ceny, sięgające nawet kilkunastu tysięcy złotych za kilogram przysmaku. Ciekawostką jest fakt, iż historia odnotowała przypadek, gdzie dwa potężne okazy o łącznej wadze nieco ponad kilograma sprzedano za ponad milion złotych.

Nie tylko mięso, kawior czy grzyby, ale również… ptasie gniazda

Do zdecydowanie najbardziej specyficznych potraw należy zupa z ptasich gniazd, popularna szczególnie na terenie Chin. Rybitwy do produkcji gniazd używają między innymi jadalnych wodorostów i rybiej ikry, a także… własnej śliny. Zdaniem mieszkańców Chin, zupa przyrządzona z ptasich gniazd doskonale sprawdza się w charakterze afrodyzjaku. Jedna miska tego przysmaku może kosztować nawet kilkanaście tysięcy złotych.

Przypraw używa się niemalże w każdym gospodarstwie domowym, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z faktu, że popularne w większości domów i znane powszechnie przyprawy nijak mają się do najdroższych tego typu dóbr luksusowych. Szafran to najbardziej kosztowna przyprawa na świecie, a wynika to głównie z faktu, iż do wyprodukowania kilograma szafranu trzeba ręcznie zebrać sto pięćdziesiąt tysięcy kwiatów krokusa purpurowego. Cena szafranu różni się w zależności od regionu, jednak te najbardziej kosztowne odmiany zmniejszają domowy budżet nawet o kilka tysięcy złotych.

Za warstwę merytoryczną artykułu odpowiada redakcja Życie-Na-Szczycie.pl .

Facebook Comments