Najzdrowsze herbaty – co warto pić dla dobrego samopoczucia?


Najzdrowsze herbaty – co warto pić dla dobrego samopoczucia?
Herbaty uznaje się za jeden z najpopularniejszych, obok kawy, napojów, po które chętnie sięgają Polacy. Produkty tego typu odznaczają się olbrzymim zróżnicowaniem smaków, przez co każdy jest w stanie znaleźć napar, najbardziej odpowiadający indywidualnym gustom.
Oprócz wspaniałego aromatu, większość herbat zawiera także cenne składniki, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Które z nich są najzdrowsze? Więcej na ten temat napiszemy w dalszej części artykułu.

Herbaty – rozmaite produkty dostępne na rynku

Na sklepowych półkach pojawiają się rozmaite produkty herbaciane. Po które z nich warto sięgać? Najlepsze są herbaty jak najmniej przetworzone, czyli zwłaszcza odmiany liściaste, w których widać duże kawałki liści lub nawet całe łodyżki.
Takie produkty, dostępne choćby w sklepie Evital, zachowują większość cennych właściwości oraz wyróżniają się najlepszym smakiem i aromatem, który doceniają miłośnicy tego wyjątkowego naparu.

Cenne składniki aktywne, czyli co zawiera herbata?

Herbaty potrafią być bogatym źródłem minerałów i innych składników, wspomagających funkcjonowanie narządów w ludzkim organizmie, takich jak choćby tanina i flawonoidy. W zależności od wybranego rodzaju, zawartość składników jest nieco inna, dzięki czemu każdy typ herbaty wyróżnia się odmiennymi właściwościami prozdrowotnymi.
Jeśli pragnie się regularnie sięgać po herbatę, warto pamiętać o tym, że teina potrafi być szkodliwa, gdy dostarcza się ją w nadmiarze. Może bowiem prowadzić do nadmiernej drażliwości, nerwowości, a niekiedy nawet spowalnia wchłanianie żelaza (zwłaszcza w przypadku czarnej herbaty).

Jaka herbata jest najzdrowsza?

Jaki rodzaj herbaty wyróżnia się najlepszymi właściwościami prozdrowotnymi? W sklepach można spotkać wiele rodzajów tego produktu. Do najpopularniejszych zaliczają się herbata:
• czarna,
• zielona,
• biała,
• czerwona.
Każda z nich działa nieco inaczej na organizm człowieka. Pierwsza z wymienionych jest chyba najpopularniejszym typem herbaty w naszym kraju. Są to liście zerwane z krzewu herbacianego poddane fermentacji, a następnie wysuszone. Wysoka zawartość teiny sprawia, że taki napój wykazuje działanie pobudzające i poprawia koncentrację. Równocześnie taniny odpowiadają za właściwości bakteriobójcze. Czarna herbata poprawia też pracę układu pokarmowego oraz zmniejsza ryzyko chorób naczyniowych.
Z kolei zielona herbata to liście wysuszone, ale nie poddane fermentacji. Zawiera cenne witaminy B, C, E i K oraz polifenole i minerały. Skutecznie poprawia przemianę materii, dzięki czemu bywa uznawana za produkt wspierający zdrowe odchudzanie. Duża zawartość antyoksydantów pomaga zwalczać rodniki, przez co można spowolnić procesy starzenia.
Herbata biała odznacza się delikatnym smakiem. Powstaje bowiem z nierozwiniętych pączków herbacianych o niskim stopniu przetworzenia. Od herbaty zielonej różni ją przede wszystkim większa zawartość antyoksydantów.
Na koniec pozostała jeszcze herbata czerwona, którą powszechnie uznaje się za produkt wspierający zrzucanie kilogramów. Wspomaga metabolizm, pobudza trawienie, dzięki czemu można sprawniej pozbywać się tkanki tłuszczowej.

Zdrowa herbata – jakie produkty pić?

Każda z opisanych powyżej herbat ma swoich zwolenników, którzy sięgają po nią ze względów smakowych lub dla właściwości prozdrowotnych. Warto pamiętać, by stosować ją z umiarem, a także pić ją bez dodatków (cukru, cytryny itp.), by w pełni wykorzystać wszystkie, cenne właściwości.

Dodaj komentarz