Napoje roślinne – czy warto je pić?


Napoje roślinne – czy warto je pić?

Napoje roślinne w ostatnich latach stały się niezmiernie popularnym tematem. Z jednej strony wynika to z nieustannie rosnącego zainteresowania konsumentów właśnie tym typem produktów spożywczych. Z drugiej wpłynęło na to zamieszanie związane z nazewnictwem oraz rozporządzenie unijne regulujące tę kwestię.

Napoje na bazie roślin produkuje się z rozmaitych składników. Mają pyszny smak oraz rosnącą rzeszę zwolenników. Czy rzeczywiście są to artykuły spożywcze, które warto wprowadzić do zdrowej diety? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu.

Napoje czy mleko roślinne?

Burza wokół nazewnictwa dotyczyła kwestii określania produktów spożywczych pochodzenia roślinnego mianem „mleka”. Przez długi czas na sklepowych półkach można bowiem było spotkać rozmaite typy mleka – od sojowego, przez kokosowe, aż do ryżowego lub migdałowego.
Dopuszczalne nazewnictwo precyzyjnie reguluje rozporządzenie Rady (WE) nr 1237/2007 z dnia 22 października 2007 roku. Możemy w nim przeczytać, że jako „mleko” rozumie się wyłącznie produkty pochodzący od zwierząt, bez dodatków i modyfikacji, a przetwory mleczne to żywność wytwarzana wyłącznie z mleka.
Okazuje się zatem, że producenci napojów roślinnych nie mogą oficjalnie korzystać z nazwy „mleko”, choć taka nomenklatura utarła się już w świadomości społecznej i często słyszy się w języku potocznym na przykład o mleku kokosowym.

Zamiennik standardowego mleka

Skąd wzięło się w ogóle tak duże zainteresowanie napojami roślinnymi, które przypominają mleko? Początkowo tego typu produkty były alternatywą dla osób z nietolerancjami pokarmowymi (np. na laktozę) lub alergiami.
W ostatnich latach wzrost zapotrzebowania na napoje roślinne wiąże się natomiast z większym zainteresowaniem dietą wegańską, która zakłada całkowitą rezygnację z produktów odzwierzęcych. W takim jadłospisie napoje z roślin stają się zatem podstawowym zamiennikiem, przydatnym do przyrządzania rozmaitych, wartościowych posiłków.

Najpopularniejsze napoje roślinne

Napoje roślinne występują w rozmaitych formach. Szeroki wybór takich produktów można choćby znaleźć na stronie: https://sklepagnex.pl.
Do najpopularniejszych zaliczają się:
• napój sojowy,
• napój kokosowy,
• napój migdałowy.
Napój sojowy to wodny ekstrakt z nasion soi lub z nieodtłuszczonej mąki sojowej. W jego składzie znajduje się sporo białka, a także cennych minerałów, w tym wapnia, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Napój ma delikatny mleczny smak i świetnie nadaje się na podstawowy zamiennik naturalnego mleka.
Napoje kokosowe to mieszanka miąższu kokosowego z wodą. W ich składzie znajdują się cenne składniki, w tym witamina C, niektóre z grupy B oraz minerały (mangan, magnez, miedź). Napój z kokosa ma dość wysoką wartość kaloryczną, ze względu na sporą zawartość tłuszczu. Z tego powodu powinien być stosowany okazjonalnie.
Napój migdałowy produkuje się z pasty migdałowej i wody. Niekiedy dodaje się do nich też składniki utrwalające naturalny aromat. Produkt wyróżnia się intensywnym, orzechowym aromatem. Świetnie sprawdza się zatem jako dodatek do kawy lub porannej owsianki. W jego składzie znajduje się cenna witamina E oraz szereg antyoksydantów.

Napoje roślinne – zdrowy dodatek do diety

Napoje roślinne wyróżniają się pysznym, zróżnicowanym smakiem. Mogą być wartościową alternatywą dla osób, które nie chcą lub nie powinny sięgać po produkty mleczne.
Wybór jest na tyle duży, że każdy bez trudu znajdzie coś dla siebie, by cieszyć się aromatem mleka (i nie tylko), bez konieczności sięgania po produkty prawdziwie mleczne.

Dodaj komentarz