Naturalne jedzenie – 5 najlepszych zastosowań płatków jaglanych


Naturalne jedzenie - 5 najlepszych zastosowań płatków jaglanych
Płatki jaglane są coraz bardziej popularnym składnikiem zdrowych posiłków. Mają liczne właściwości prozdrowotne ze względu na obecność cennych witamin i minerałów. Można je z powodzeniem łączyć z różnymi produktami, tworząc wartościowe dnia. Płatki jaglane są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych płatków, a nawet pieczywa. Mogą być przygotowywane na słodko, ale również stosowane jako dodatek do dań wytrawnych.

Płatki jaglane – właściwości

Płatki jaglane otrzymuje się z prosa. Nie mają charakterystycznego smaku, ale za to są chrupiące i bardzo delikatne. Są bogatym źródłem witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na prawidłowe działanie układu nerwowego. Zawierają także kwas krzemowy, który wykazuje działanie pielęgnacyjne: wzmacnia włosy, paznokcie oraz wygładza cerę. W płatkach jaglanych znajdziemy minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, m.in.:

  • żelazo – pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek, których niedobór grozi anemią;
  • wapń – jest to podstawowy budulec zębów i kości, odpowiada za procesy krzepnięcia krwi i kurczliwość mięśni;
  • fosfor – podobnie jak wapń, jest to składnik kości i zębów, odpowiedzialny jest również za wytwarzanie energii;
  • potas – odpowiada za czynności wszystkich komórek, a zwłaszcza tych nerwowych i mięśniowych;
  • lecytyna – korzystnie wpływa na pracę mózgu, zapewnia dobrą pamięć i koncentrację.

Witamina E obecna w produktach jaglanych przeciwdziała procesom starzenia, dlatego powinny one się znaleźć się w jadłospisie każdej kobiety chcącej cieszyć młodym wyglądem przez długie lata. Ma mało skrobi i dużo przyswajalnego białka, doskonale reguluje poziom cholesterolu we krwi. 

Płatki jaglane w kuchni

Warto wiedzieć, że płatki jaglane nie wymagają gotowania, dlatego przyrządza się je bardzo szybko. Mogą być przygotowane na wodzie lub mleku. Świetnie sprawdzają się również w połączeniu z jogurtem i owocami. Można też zmiksować je razem z owocami i/lub warzywami, uzyskując pożywny koktajl. Są więc błyskawicznym sposobem na pełnowartościowe i smaczne śniadanie.

Płatki jaglane mają również inne zastosowanie w kuchni. Mogą posłużyć jako chrupiąca i zdrowa panierka do mięs i wegetariańskich kotlecików. Mogą być też używane (zamiast mąki) do zagęszczania zup czy sosów. Świetnie sprawdzają się również jako zamiennik glutenowych płatków czy mąk w słodkich wypiekach.

Płatki jaglane w kosmetyce

Płatki jaglane znajdują zastosowanie w maseczkach kosmetycznych. W połączeniu z jogurtem naturalnym doskonale sprawdzą się w roli odżywczego peelingu złuszczającego martwy naskórek. Kosmetyki zawierające płatki jaglane mają działanie przeciwstarzeniowe i przeciwzmarszczkowe. Również renomowane firmy kosmetyczne wykorzystują wyciąg z płatków jaglanych w swoich produktach pielęgnacyjnych.

Płatki jaglane w diecie bezglutenowej

Płatki jaglane są produktem naturalnie bezglutenowym, dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby unikające glutenu w diecie. Osoby z alergią na gluten lub chorujące na celiakię muszą jednak upewnić się, że płatki jaglane nie zawierają nawet śladowych ilości glutenu. Takie informacje powinny znaleźć się na każdym opakowaniu.

Płatki jaglane a utrata zbędnych kilogramów

Płatki jaglane stanowią ważny składnik diety, zwłaszcza w przypadku osób aktywnych fizycznie. Dzięki obecności błonnika oczyszczają jelita i poprawiają pracę układu pokarmowego, przyspieszając tym samym przemianę materii. Zastąpienie białego pieczywa lub słodkich płatków kukurydzianych płatkami jaglanymi to skuteczny sposób na lżejszy posiłek i utratę kilku kilogramów. Dzięki zawartości białka i złożonych węglowodanów płatki są sycące, dlatego zaspokajają uczucie głodu na długi czas.

Płatki jaglane przyjazne dla przewodu pokarmowego

Płatki jaglane są dobrze tolerowane przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym – w szczególności cierpiące na biegunki, zaparcia czy wzdęcia. Dietetycy są zgodni co do tego, że płatki jaglane korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Przede wszystkim usprawniają perystaltykę jelit, co związane jest z dużą zawartością wspomnianego wcześniej błonnika.

Dlaczego warto jeść płatki jaglane?

Płatki jaglane to źródło witamin, minerałów i szeregu prozdrowotnych właściwości. Poprawa pracy układu nerwowego, lepsza koncentracja, działanie moczopędne, przeciwbakteryjne oraz odmładzające to tylko kilka zalet, które niesie za sobą regularne spożywanie płatków jaglanych. Płatki jaglane powinny zaleźć się w diecie osób dbających nie tylko o zdrowy styl życia, ale też lubiących dania proste i szybkie w przygotowaniu.

Zespół NaturalnieZdrowe.pl