Nietolerancja laktozy


Nietolerancja laktozy
Nietolerancje pokarmowe zdarzają się bardzo często, a jedną z najpowszechniejszych jest nietolerancja laktozy, a więc cukru zawartego w mleku. Jakie są jej przyczyny i jak się objawia?

Przyczyny nietolerancji laktozy

Jak wiadomo, każdy produkt zjedzony lub wypity przez człowieka musi zostać odpowiednio strawiony. Jeżeli dochodzi do jakichkolwiek zaburzeń na tym tle, to następstwem bywają rozmaite mniej lub bardziej nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nietolerancja laktozy jest niczym innym, jak niewłaściwą reakcją organizmu pojawiającą się po spożyciu mleka lub jego przetworów zawierających laktozę, czyli cukier mleczny. Bezpośrednia przyczyna powstania nietolerancji tkwi w braku lub nawet niedoborach laktazy, a więc enzymu trawiennego niezbędnego do tego, aby doszło do poprawnego rozkładu laktozy na galaktozę i fruktozę. Brak laktazy oznacza, że laktoza zamiast rozkładu przechodzi stan fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym. Konsekwencją tego procesu jest tworzenie się, charakterystycznych dla fermentacji, kwasów i gazów powodujących wzrost ciśnienia osmotycznego całej treści jelitowej i podrażniających błonę śluzową jelita. W efekcie powstają niezbyt przyjemne dolegliwości pokarmowe.

Najczęściej występuje pierwotny, dziedziczny niedobór laktazy, który zaczyna uwidaczniać się mniej więcej od drugiego roku życia człowieka, czasami nawet wcześniej, ale u niemowląt pojawia się dość rzadko. Z reguły problemy zaczynają się w wieku dojrzewania, ale niekiedy dopiero osoby dorosłe zaczynają odczuwać dolegliwości związane z nietolerancją laktozy. Po prostu zmniejsza się radykalnie aktywność laktazy osiągając maksimum 5% aktywności wyjściowej.

W niektórych przypadkach problem dotyczy wrodzonego niedoboru laktazy. W wyniku tego organizm w ogóle nie jest zdolny do wytwarzania laktazy, więc objawy pojawiają się już u noworodków, ponieważ cukier mleczny znajduje się zarówno w pokarmie matki, jak i mleku modyfikowanym. Jedynym wyjściem w takiej sytuacji jest podawanie maleństwu mleka modyfikowanego pozbawionego laktozy.

Wtórny, czyli nabyty niedobór laktazy może mieć charakter przejściowy lub trwały i wynika z różnego rodzaju chorób lub czynników doprowadzających do uszkodzenia kosmków jelitowych wytwarzających laktazę. W takim przypadku należy dokładnie zdiagnozować przyczynę powstania kłopotów, ponieważ niektóre dolegliwości mogą nawet zagrażać życiu człowieka.

Objawy nietolerancji laktozy

Warto zaznaczyć, że stopień nasilenia objawów zależy od kilku czynników, a przede wszystkim ilości spożytej laktozy oraz stopnia niedoboru laktazy. Co ciekawe, objawy nie występują bezpośrednio po jedzeniu, ale nawet po kilku godzinach, kiedy pokarm trafi do jelita grubego. Najbardziej charakterystyczne są wzdęcia, nadmierna ilość gazów, uczucie przelewania się w jamie brzusznej czy kolki. W niektórych przypadkach występują też dokuczliwe bóle brzucha, biegunki, a nawet nudności i wymioty. Na pewno warto przeprowadzić dokładną diagnozę, ponieważ tego typu objawy są również charakterystyczne dla innych dolegliwości układu pokarmowego, np. zespołu jelita drażliwego.

Co robić przy nietolerancji laktozy?

Najbardziej oczywiste jest unikanie produktów zawierających ten cukier mleczny. Natomiast w lżejszych przypadkach ratunkiem może się okazać przyjmowanie suplementu diety przeznaczonego dla osób z nietolerancją laktozy. Jednak podstawą jest ustalenie przyczyn nietolerancji laktozy, gdyż w przypadku wrodzonego niedoboru laktozy zasad diety należy przestrzegać przez całe życie.

www.langsteiner.eu

Facebook Comments