Objawy i leczenie choroby wrzodowej żołądka


Objawy i leczenie choroby wrzodowej żołądka
Choroba wrzodowa żołądka to częsta bolączka współczesnych czasów. Cierpi na nią co dziesiąty Polak. Większość to ludzie młodzi i w średnim wieku. Zdecydowaną większość chorujących na wrzody żołądka stanowią mężczyźni. Jeszcze do niedawna chorobę wrzodową żołądka uważano za dolegliwość ludzi przepracowanych i zestresowanych. Wrzody żołądka nazywano nawet chorobą dyrektorską i chorobą biznesmenów. Dziś wiadomo, że cierpią na nie także osoby prowadzące spokojne życie. Wrzody są bowiem wynikiem zaburzeń równowagi między czynnikami drażniącymi (np. kwas solny) i ochronnymi (prawidłowo ukrwiona błona śluzowa). Co sprzyja wrzodom żołądka, a także jak leczyć dokuczliwą przypadłość? O tym w dzisiejszym artykule.

Przyczyny choroby

Z badań wynika, że w około 80% przypadków, wrzody żołądka spowodowane są przez bakterie Helicobacter pylori. Jest to dość złośliwa bakteria, która produkuje toksyny uszkadzające komórki błony śluzowej i wywołujące jej zapalenie. Prowadzi to do zwiększonego wydzielania hormonu gastryny, co wpływa z kolei na większe wydzielanie kwasu solnego w żołądku, a w konsekwencji powoduje owrzodzenia żołądka. Niestety bakterią można zarazić się w bardzo prosty sposób – drogą pokarmową lub przez pocałunek z osobą będącą nosicielem bakterii Helicobacter pylori.

Czynnikiem odpowiedzialnym za chorobę wrzodową żołądka jest również nadmiar kwasu solnego w soku żołądkowym. Soki żołądkowe mają to do siebie, że niszczą bakterie, które trafiają do przewodu pokarmowego wraz z jedzeniem, uczestniczą w trawieniu białek i tłuszczów. Gdy w soku żołądkowym znajdzie się zbyt dużo kwasu solnego i tym samym dojdzie do uszkodzenia bariery błony śluzowej, wówczas zacznie rozwijać się wrzód.

W powstawaniu choroby wrzodowej żołądka dużą rolę odgrywają także czynniki genetyczne oraz palenie papierosów. Zwiększone ryzyko stwierdzono u osób z grupą krwi 0 oraz osób, które nie wydzielają antygenów grupowych krwi do płynów ustrojowych. Inne czynniki, które mogą sprzyjać rozwojowi wrzodów żołądka to: alkohol, ostre przyprawy, kawa, mocna herbata oraz stres.

Objawy choroby wrzodowej żołądka

Objawy choroby wrzodowej zależą od umiejscowienia wrzodu i wieku osoby nią dotkniętej. Osoby starsze odczuwają mniejszy dyskomfort, aniżeli osoby młode. Wśród najczęściej występujących symptomów choroby wyróżnia się bóle zlokalizowane pośrodku brzucha, bóle poniżej mostka oraz bóle umiejscowione nad pępkiem. Bardzo często ból towarzyszący chorobie wrzodowej żołądka określany jest mianem bólów głodowych. Niektóre osoby cierpiące na chorobę wrzodową, ból określają jako pieczenie lub palenie w brzuchu. Dla wrzodów żołądka charakterystyczne jest nasilenie bólu po jedzeniu. Zwykle dyskomfort pojawia się w godzinę lub dwie po posiłku i ustępuje po spożyciu pokarmu lub przyjęciu leków, które zobojętniają kwas żołądkowy (kwas solny).

Do objawów wrzodów żołądka zalicza się także częste odbijanie, gazy, zgagę, wzdęcia, mdłości, a nawet wymioty. Część pacjentów chorujących na chorobę wrzodową żołądka uskarża się także na nadmierne zmęczenie i nagły spadek masy ciała. W ostrej postaci choroby, typowymi objawami są smoliste stolce i silny ból brzuch z utrzymującym się napięciem mięśni brzucha.

Leczenie choroby wrzodowej żołądka

Jeśli wrzody żołądka wynikają z obecności bakterii Helicobacter pylori, wówczas podstawą leczenia jest całkowite jej wyeliminowanie. W tym celu lekarz zaleca antybiotykoterapię. Ponadto, zaleca się stosowanie leków zmniejszających kwaśność w żołądku lub leków blokujących działanie histaminy na komórki wydzielające kwas. Rzadko dochodzi do zabiegu chirurgicznego. Zalecane są także leki osłaniające śluzówkę żołądka i przyśpieszające gojenie się wrzodów. Można pić tzw. mleczka lub zażywać tabletki zobojętniające kwas żołądkowy (np. Manti). Aby wspomóc leczenie antybiotykami, należy unikać czynników wywołujących chorobę. Przede wszystkim należy zmienić dotychczasowy sposób żywienia, a z codziennego menu wyeliminować kawę, ostre przyprawy i alkohol. Dobrze jest także ograniczyć sytuacje stresowe i napięciowe. Bezwzględnym nakazem jest rzucenie palenia.

Dieta w chorobie wrzodowej żołądka

Mimo, że nie ma żadnych badań potwierdzających, że odpowiednia dieta wpływa na szybkość leczenia i szybkość gojenia wrzodów, to jednak warto zastosować się do kilku wskazówek. Mleko, które dawniej było podstawą leczenia, zwiększa wydzielanie kwasu solnego, więc lepiej nie sięgać po nie, zwłaszcza gdy jest tłuste. Lista potraw, które są zakazane przy wrzodach żołądka jest dość długa. Zakazane jest zarówno pieczywo żytnie i razowe, jak również wszelkie zapiekanki, pierogi i zupy na tłustych wywarach. Zabronione są grzyby, grube kasze, smażone mięsa i ryby, a także wędliny mielone oraz wszelkiego rodzaju kiełbasy. Zabronione są żółte sery, smalec, słonica, margaryna i kwaśna śmietana. Ograniczyć należy warzywa kapustne, rośliny strączkowe, musztardę, chrzan, tłuste ciasta, marynaty warzywne i owocowe, mocną kawę, herbatę, napoje gazowane i soki owocowe.

Uwaga! Poza niektórymi produktami spożywczymi, należy również unikać niektórych leków: kwasu acetylosalicylowego oraz niesteroidowych leków przeciwzapalnych, które zaostrzają objawy choroby. W przypadku konieczności zastosowania leku przeciwbólowego można je zastąpić paracetamolem. Więcej na temat choroby wrzodowej żołądka, jej objawów, jak również sposobów radzenia sobie z dyskomfortem dowiesz się tutaj: http://www.manti.pl/objawy-choroby-wrzodowej-zoladka.html.