Olej kokosowy i jego właściwości


Olej kokosowy i jego właściwości
Obecnie coraz więcej osób zamiast stosowania znanych od dawna w polskiej kuchni tłuszczy, wprowadza kulinarne nowości. Jedną z nich jest w naszym kraju olej kokosowy. Pierwotnie stosowany był jedynie przez ograniczoną ilość osób, dziś coraz powszechniej wchodzi do użycia.

Olej kokosowy, przez niektóre osoby znany też jako masło kokosowe lub tłuszcz kokosowy, uzyskiwany jest z kopry (wysuszonego miąższu) kokosa. W przeważającej większości składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 80-90%), w tym najważniejszego i najliczniej występującego (50% całego składu) kwasu laurynowego. Jest to substancja, która w organizmie człowieka ulega przekształceniu do monolaurynu, wykazującego silne właściwości antywirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne. Działanie tego związku polega na budowaniu barier ochronnych organizmu i wspieraniu jego odporności.

Poza kwasem laurynowym w skład oleju kokosowego wchodzą także inne nasycone kwasy tłuszczowe, w tym: kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy, kwas kapronowy oraz kwasy nienasycone (które stanowią od 4 do 10%), tj. kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas linolenowy.

Olej kokosowy jako superfood

W ostatnich latach olej kokosowy staje się w Polsce coraz bardziej popularny. Wszystko na skutek doniesień wskazujących na niezwykłe właściwości kwasów tłuszczowych i ich pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Mówi się, że dzięki obecności kwasu laurynowego olej kokosowy wspomaga odchudzanie i reguluje metabolizm. Poprawia też funkcjonowanie ludzkiego mózgu.

Dzięki licznej obecności antyoksydantów chroni organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się skóry.

Olej kokosowy pomaga też w przezwyciężeniu schorzenia określanego jako stopa sportowca. Ta przewlekła grzybica stóp to choroba trudna do wyleczenia. Tym bardziej cenione są tutaj lecznicze właściwości oleju kokosowego.

Pozytywne oddziaływanie na ogólny stan zdrowia człowieka sprawiło, że olej kokosowy, jako jeden z nielicznych, dostępnych na rynku produktów, określany jest mianem „superfood”.

Olej kokosowy w kosmetyce

Właściwości oleju kokosowego doceniono również w kosmetyce. Wiele powszechnie dostępnych na naszym rynku kosmetyków powstaje właśnie na jego bazie. Co więcej, wiele kosmetyków zawierających w składzie olej kokosowy można przygotować samodzielnie we własnym domu. Z jego pomocą stworzysz między innymi: antyperspirant, odżywkę do włosów czy pastę do zębów. Co ważne, powstałe na jego bazie kosmetyki są naturalne i hipoalergiczne. Wykazują silne właściwości nawilżające i doskonale zachowują się w kontakcie ze skórą i włosami. Poprawiają ich kondycję, mają też zdolność leczenia egzemy, oparzeń i uczuleń.

Podsumowanie

Rosnąca popularność oleju kokosowego zaznaczyła się dopiero w ostatnich latach. Wcześniej nie cieszył się on popularnością, a to na skutek tego, że mylono go z okrytym złą sławą olejem palmowym. Między nimi jest jednak zasadnicza różnica. O ile bowiem olej kokosowy otrzymuje się z palmy kokosowej, to olej palmowy powstaje już z palmy olejowej.

W rozwianiu wątpliwości na temat pozytywnego wpływu oleju kokosowego na zdrowie człowieka pomogły też badania ludności pacyficznej, jako populacji, której dieta w znacznej mierze opiera się właśnie na tym oleju.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat oleju kokosowego i jego działania odwiedź stronę http://www.wesolehalasy.pl/olej-kokosa-poznaj-moc/.