Olejek migdałowy – właściwości i zastosowanie


Olejek migdałowy – właściwości i zastosowanie

Cudowny orzechowy zapach i intensywne nawilżenie – to podstawowe zalety olejku migdałowego. Podstawowe, ale nie jedyne! Dowiedz się, jakie właściwości ma ten niepozorny tłuszcz.

Jak pozyskuje się olejek migdałowy?

Olejek migdałowy – jak już sama nazwa wskazuje – pozyskiwany jest z nasion drzewa migdałowego. Są one poddawane procesom wyciskania i tłoczenia w temperaturze 30 stopni Celsjusza. W ten sposób wytwarza się dwa rodzaje oleju migdałowego: gorzki olej migdałowy oraz słodki olejek migdałowy.

Pierwszy z nich jest rzadziej wykorzystywany ze względu na toksyczną zawartość glikozydemu cyjanogennego – można go jednak wydestylować i wtedy substancja może być używana. Natomiast słodki olejek jest powszechnie wykorzystywany w kosmetyce i farmaceutyce.

Właściwości olejku migdałowego

Jak duża część olei, tak i olejek migdałowy odnalazł wiele zastosowań w kosmetyce. Częścią wspólną dla wszystkich z nich jest nawilżanie, jednak olej z nasion migdałów dodatkowo bardzo dobrze się wchłania i może być wykorzystywany na wiele sposobów.

Migdałowy olejek pięknie i słodko pachnie, lecz to nie wszystkie jego zalety. Zawiera niezbędne dla ludzkiego organizmu sole mineralne, proteiny, magnez i witaminy z rodzin A, B, D i E – dzięki czemu świetnie radzi sobie z problemami ze suchą i napiętą skórą.

Jest emolientem, który zapobiega odwadnianiu komórek skóry, zatrzymując wewnątrz nich wodę. Chroni również skórę przed wpływem czynników zewnętrznych jak wiatr, słońce i mróz. Przywraca jej utracony blask, usuwa martwe komórki naskórka, łagodzi podrażnienia i dogłębnie nawilża.

W tym olejku działa też magia samych migdałów: poprawia krążenie krwi i pamięć, pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu i pozytywnie wpływa na kondycję paznokci.

Zastosowanie olejku migdałowego

Olejek migdałowy zdobył popularność ze względu na swój słodki zapach – od wielu lat stosowany jest w aromaterapii oraz jako składnik perfum. Znalazł swoje zastosowanie w salonach SPA, gdzie używany jest do masażu. Nie tylko pięknie pachnie, ale też nawilża, odżywia i świetnie się wchłania, bez pozostawiania tłustej warstwy.

Dzięki zapachowi i właściwościom silnie nawilżającym olejek migdałowy docenili także producenci wszelkiego rodzaju mydeł, balsamów i emulsji. Często można go znaleźć również w składzie odżywek do włosów, zwłaszcza zniszczonych, łamliwych i przesuszonych. Sam olejek można także stosować do ich olejowania; wystarczy wetrzeć go we włosy, odczekać kilka minut, a następnie spłukać. W podobny sposób warto olejować skórę (zwłaszcza w najbardziej suchych miejscach jak łokcie, pięty).

Odkryto, że nie wywołuje on podrażnień i jest właściwy dla każdego typu skóry, dlatego też znajduje się w składzie wielu kosmetyków dla dzieci i niemowląt, a także do cery wrażliwej. Bardzo rzadko wywołuje reakcje alergiczne, jednak powinny na niego uważać osoby, które mają uczulenie na orzechy!

***

Olejek migdałowy jest tłuszczem, który ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie i wygląd. Warto wiedzieć więcej na ten temat – w tym celu zajrzyj na www.poznajsienatluszczach.pl!