Olejek różany


Olejek różany
Pozyskiwany z kwiatów róży damasceńskiej olejek różany, to jeden z najdroższych olejków na całym świecie.

Jest również jednym z najbardziej popularnych, cenionych i nabywanych. Uprawa róż odbywa się głównie w Bułgarii i stamtąd zresztą pochodzą najlepszej jakości, naturalne olejki, które wykazują szereg dobroczynnych właściwości. Warto czytać etykiety, by nabyć rzeczywiście oryginał a nie tanią podróbkę olejku, który będzie przypominał ten prawdziwy jedynie zapachem.

Ciekawostką jest przy tym fakt, że cena oryginału nie jest mała. Wszystko dlatego, że aby wykonać 1 litr olejku, potrzeba aż 5 ton płatków róż. Te zbierane są tylko raz w roku, zawsze o świcie. Pamiętajmy również, że olejek różany swoją popularność zdobył nie tylko ze względu na swoje właściwości zdrowotne i kosmetyczne, ale też dlatego, że jest niezwykle silnym afrodyzjakiem.

Podstawowe działanie olejku różanego

To składniki, takie jak geraniol, eugenol i flawonoidy są odpowiedzialne za wszystkie dobroczynne właściwości olejku różanego. To właśnie dzięki nim zastosowanie tego naturalnego środka działać będzie przeciwzapalnie, antyseptycznie, przeciwbólowo, regenerująco i uspokajająco. Nałożony na skórę, będzie wykazywał właściwości nawilżające, złagodzi też podrażnienia, opóźni procesy jej starzenia, przyśpieszy gojenie się ran czy oparzeń.

Może być też stosowany wewnętrznie i wtedy będzie działać osłonowo przy stanach zapalnych żołądka, zwalczy nudności, znormalizuje ciśnienie krwi i wyleczy niedobór niezbędnych enzymów. Olejek różany, jeśli tylko jest stosowany regularnie, wzmocni odporność organizmu i wyrówna poziom hormonów.

W aromaterapii odnosi nie mniejsze sukcesy. Oprócz walorów relaksacyjnych, likwiduje nerwice, poprawia samopoczucie, zwalcza bezsenność, zwiększa energię i niweluje bóle migrenowe.

Jak stosować olejek różany?

Olejek różany można stosować w różnej formie. Najczęściej kilka kropli warto wlać bezpośrednio do wody lub rozrobić je z łyżeczką mleka bądź miodu.

Olejek różany wykorzystuje się też do wykonywania masaży relaksacyjnych. Warto jednak nie stosować go jako samodzielny preparat a raczej rozrobić wcześniej z oliwką czy dowolnym balsamem. Idealnie jako baza nadaje się w tym celu olej z pestek winogron albo olej ze słodkich migdałów.

I to nie wszystko, olejek różany to jeden z najczęściej wykorzystywanych środków w aromaterapii. Do kominka z wodą należy wlać jakieś 5-10 kropli, by kojący zapach róż rozniósł się po całym pomieszczeniu.

Kolejne zastosowanie to oczywiście branża kosmetyczna. Olejek różany można dodawać do dowolnych kremów czy balsamów, by całość wmasować w skórę całego ciała. Będzie nawilżać, działać łagodząco i zregeneruje podrażniony naskórek.

Dodajmy, że znacznie lepiej jest skomponować własny preparat z domieszką olejku różanego aniżeli skorzystać z tych już wymieszanych. Chociaż na sklepowych półkach znajdziemy szeroki asortyment w tym zakresie to nie zawsze ich właściwości będą dobroczynne. Pamiętajmy również, że olejek różany jest nieodpowiedni dla dzieci poniżej 7-go roku życia. Nie powinny stosować go kobiety w ciąży ani karmiące piersią. Przed zastosowaniem warto wykonać próbę uczuleniową.

Artykuł napisany w oparciu o materiały zawarte na stronie optima-plus.eu – sklepu z olejkami eterycznymi.

Dodaj komentarz