Oto sposoby, jak sprawdzić czy sushi jest świeże


Oto sposoby, jak sprawdzić czy sushi jest świeżeWielu z Was docenia z pewnością pyszne oraz świeże sushi. Poznajcie, jakie są specyficzne cechy, po których można odróżnić świeże sushi od tego nieświeżego.

Sushi w Polsce stało się nie tylko szybką przekąską, ale również bardziej złożoną potrawą. Choć sushi jest obecne coraz częściej to kupując surowe ryby pojawia się wiele wątpliwości czy dany produkt jest świeży. Niestety całkowite wyeliminowanie nieświeżych ryb nie jest możliwe, ale jest kilka rzeczy, które możesz sprawdzić, aby upewnić się, że Twoje potrawy sushi są świeże.

Po pierwsze – sprawdź zapach. Jest to dobry sposób na sprawdzenie czy serwowane lub też kupowane przez Ciebie sushi jest świeże. Świeże ryby nie powinny mieć żadnego zapachu. „Rybny” zapach pojawia się wtedy, gdy ryba nie jest świeża. Czysta oraz bezwonna restauracja może być wskazówką, że właściciele dbają o bezpieczeństwo produktów oraz jakość ryb. Sprawdź restaurację pod względem ogólnej higieny oraz porządku.

Kolejna kwestia to wygląd ryby. Poświęć chwilę, aby sprawdzić przed spożyciem miąższ ryby. Powinien być błyszczący oraz półprzezroczysty. Oślizgła ryba może oznaczać, że serwowane sushi nie jest świeże. Ryba nie powinna mieć bardzo zróżnicowanej kolorystyki oraz wielu ciemnych plam. Ponadto surowe ryby wyglądają po prostu o wiele świeżej niż stare. Świeże plastry dobrze się trzymają i nie będzie na nich dużo degradacji miąższu czy też rozdarć. Analogicznie stare ryby rozpadają się szybko.

Jeśli spożywasz tuńczyka to wygląd może być niestety nieco mylący. Jest to spowodowane tym, że w przemyśle często stosuje się tuńczyka z tlenkiem węgla, aby wyglądał bardziej różowo. Oznacza to, że różowość w przypadku tuńczyka nie jest jednoznaczną odpowiedzią na to czy jest on świeży. Spożywając tą rybę, warto zwrócić uwagę na pozostałe kwestie, które omówione zostały w tym artykule.

Jeśli zamówione sushi nie przejdzie przez testy zapachu oraz wyglądu to absolutnie lepiej jest zrezygnować ze spożywania. Nieświeże sushi może powodować zatrucie pokarmowe. Dodatkowo, jeśli kupujesz paczkowane sushi to koniecznie sprawdź datę ważności na opakowaniu oraz jeśli masz możliwość to zapytaj pracowników sklepu kiedy przygotowano posiłek. Warto zapytać również o chłodzenie, ponieważ, aby zabić pasożyty surowe ryby należy odpowiednio mrozić przed spożyciem, a następnie przechowywać w niskiej temperaturze, przez co najmniej dwadzieścia cztery godziny. Warto zatem zapytać szefa kuchni lub sklepu o szczegóły dotyczące przygotowywania ryb.

Ciekawostką może być to, że w Japonii zaleca się unikanie jedzenia sushi w niedzielę, ponieważ nie wszystkie japońskie restauracje mają dostarczane świeże ryby w weekendy. Wysokiej klasy restauracje sushi w Japonii są zazwyczaj zamknięte w poniedziałek.

Sushi jest potrawą, która powinna zostać wykonana z wysokiej jakości składników. Warto zatem przed spożyciem surowej ryby przypomnieć sobie podstawowe informacje zawarte w tym artykule i przetestować sushi na swoim talerzu.

Każda ryba jest inna, ale gdy przetestujesz już dużo sushi to z pewnością nauczysz się rozpoznawać świeże ryby kontra te, których lepiej nie spożywać. Z pewnością w zrozumieniu powyższych informacji pomogłoby udanie się do wysokiej jakości japońskiej restauracji.

Więcej informacji
Artykuł został przygotowany przez Gold Sushi – Sushi dostępne w Warszawie

Facebook Comments