Pizza domowa vs pizza z sieciówki: kto wygrywa w tym pojedynku?


Pizza domowa vs pizza z sieciówki: kto wygrywa w tym pojedynku?
Pizza to najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. To dziwić nie powinno: pełna aromatów, na lekko chrupiącym cieście, z ciągnącym się serem, idealna na spotkania ze znajomymi. A skoro już pizza, to jaka? Ta domowa czy ta z sieciówki? Odpowiedź nie jest tak oczywista, jak mogłoby się wydawać.

Wiele osób jest zdania, że przyrządzenie pizzy w domu jest zbyt skomplikowane. W rzeczywistości jednak wystarczy pamiętać o kilku zasadach, by szybko przyrządzić wersję, której nie powstydziłby się żaden Włoch. Czy zatem warto za każdym razem zamawiać z sieciówki lub umawiać się ze znajomymi w restauracji? Spróbujmy zmierzyć się z tym problemem, analizując kilka najważniejszych kwestii.

Czas oczekiwania / przygotowywania

Na początku musimy przyznać uczciwie: zamówienie pizzy sprowadza się do jednego krótkiego telefonu lub kilku kliknięć na stronie www, samodzielne przygotowanie zaś wymaga pracy. Ale czy naprawdę tak wiele, jak by się mogło wydawać? Wcale nie. Ciasto do pizzy zagnieciemy w dosłownie kilka minut. By się udało, wystarczy dobry gatunek mąki (najlepiej 00, a w Polsce, np. tortowa), świeże drożdże, odrobina soli, oliwy i letniej wody i… gotowe. Potem wystarczy je przełożyć do odpowiedniego naczynia – sprawdzają się np. specjalne pojemniki na ciasto do pizzy, przykryć pokrywką (lub ściereczką) i odstawić na kilkanaście – kilkadziesiąt minut do wyrośnięcia. Przygotowanie prostego sosu to kolejne kilka minut (wystarczy koncentrat pomidorowy, oliwa, czosnek, bazylia i odrobina cukru), podobnie, jak pokrojenie dodatków. Zwłaszcza, że na pizzy mniej znaczy więcej. A co z pieczeniem? Jeśli masz profesjonalny piec do pizzy, świetnie. Ale jeśli nie – zwykły piekarnik elektryczny też się sprawdzi. W sobotni wieczór pizzę na pewno upieczesz szybciej, niż dotarłaby do Ciebie z najpopularniejszego lokalu.

Cena ma znaczenie

Dobra pizza z sieciówki to, w zależności od rozmiaru i ilości składników, koszt ok. 20 – 50 zł, czasem plus dostawa. W lokalu musisz doliczyć sobie również cenę zamówionych napojów, napiwku dla kelnera, czy koszt dojazdu na miejsce. A pizza, którą przygotujesz samodzielnie? Policzmy. 250 g mąki (bo tyle potrzeba na średniej wielkości cienki placek) to koszt ok. 50 gr, drożdże – podobnie, do tego dobra mozzarella – ok. 4 zł, dodatki – niech łącznie kosztują nawet 5 zł (przy założeniu, że na pizzy pojawi się np. prosciutto czy owoce morza). Łącznie zamkniesz się w ok. 10 zł. Wystarczy więc zainwestować w dobry pojemnik na ciasto, nóż do pizzy i formę, by tworzyć prawdziwe cuda.

Pizza domowa

Kreatywne kompozycje

W sieciówce, co tu kryć, ogranicza Cię menu. Nawet, jeśli dostępna jest opcja stworzenia własnej kompozycji, możesz wybrać tylko spośród składników, które lokal posiada. I nie zawsze wiesz, skąd te składniki pochodzą. A w kuchni włoskiej jakość składników jest wszystkim. Najlepiej, jeśli zadbasz o nią samodzielnie. Nawet najlepsze piece do pizzy nie pomogą, jeśli trafi na nią zwykły ser żółty zamiast prawdziwej mozzarelli czy, o zgrozo! szynka konserwowa lub marynowane pieczarki. A w domu możesz nie tylko tworzyć bardzo kreatywne kompozycje, ale i mieć stuprocentową pewność, że smak oczaruje.

Co zatem jest lepsze: pizza domowa czy z sieciówki? Wybór należy do Ciebie. Nie odrzucaj jednak już na wstępie opcji samodzielnego przygotowania tego włoskiego specjału. Mieszkańcy słonecznej Italii także chętnie przygotowują go w domu. To nic trudnego!

Autorem tekstu jest sklep z wyposażeniem gastronomii Technica.pl

Facebook Comments