Podagra – ciekawostki na temat choroby


Podagra - ciekawostki na temat choroby
Na dnę moczanową chorują najczęściej mężczyźni w średnim wieku (od 35 do 50 roku życia). Przebieg tej choroby jest niezwykle bolesny i całkowicie uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Dna moczanowa atakuje całe ciało, ale w pierwszej kolejności uderza w stawy palucha, wywołuje zapalenie, ostry ból i obrzęk. Nieleczona roznosi się kolejno na większą ilość stawów, później powstają tak zwane guzki dnawe. Choroba ta zwana jest artretyzmem, skazą moczanową a dlatego, że w połowie przypadków objawia się na początku bólem stawu dużego palca u stopy, również podagrą.

Historia

Podagra uznawana jest za chorobę cywilizacyjną, znana jest od starożytności i kiedyś nazywana była „chorobą bogaczy”, czy też „chorobą królów”. Z roku 2600 p.n.e. z Egiptu, pochodzą pierwsze wzmianki o tej chorobie i zawierają opis dny palucha stopy.

Około 400 roku przed naszą erą, Hipokrates zauważył, że choroba nie dotyka eunuchów i kobiet przed okresem menopauzy.

Czterysta siedemdziesiąt lat później, rzymski uczony Aulus Cornelius Celsus, zauważył i opisał związek podagry z alkoholem oraz to, że kobiety po menopauzie również są narażone na  zachorowanie.

Nasilenie choroby we wczesnych godzinach porannych, opisał angielski lekarz Thomas Sydenham w 1683 roku, stwierdził on również, że dna moczanowa występuje przeważnie u starszych mężczyzn.

W roku 1679 holenderski naukowiec, opisał wygląd kryształów kwasu moczowego pod mikroskopem, a prawie 170 lat później odkryto, że nadmiar tego kwasu jest przyczyną dny moczanowej.

Zachowały się również opisy tej choroby, sporządzone przez uczonych i lekarzy:
„Gęsty mocz, którego osady mają barwę białą, oznacza, że w stawach lub we wnętrznościach pojawi się ból i choroba…. Bóle stawów dłoni i stóp są bardzo częste i uporczywe, tak jak dzieje się to w przypadkach podagry i chiragry. Rzadko atakują one eunuchów lub chłopców, którzy nie obcowali jeszcze z kobietą, albo też kobiety, u których zanikł cykl miesięczny… niektórzy zapewnili sobie wolność od choroby na całe życie, powstrzymując się od wina, miodu i stosunków cielesnych”.

Wiadomo, że na podagrę chorowało wiele znanych osób, byli nimi między innymi:
Aleksander Wielki, Michał Anioł, Rubens, Marcin Luter, Leonardo da Vinci, Henryk VIII, król Zygmunt III Waza, Jan Kazimierz, Rembrandt van Rijn, Ludwig van Beethoven. O dnie moczanowej wspominał nawet Mikołaj Rej w „Życie poczciwego człowieka”.
„Bo patrz, wnet z onej biesiady ano go już katarus męczy, kolera pali, flegma dusi, oczy zasiniały, nogi zapuchły, brzuch jako pudło, scyjatyka, pedogra pewna. ” (podagra dawniej pedogra).

Naturalne leczenie
Po zdiagnozowaniu dny moczanowej rozpoczyna się leczenie, które obejmuje przede wszystkim niesterydowe leki uśmierzające ból, takie jak ibuprofen, zapobiegają nawrotom choroby. Niestety lekarstwa stosowane bez przerwy,  zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia skutków ubocznych oraz sprawiają, że organizm uodparnia się na lek, należy do farmakologicznego leczenia dołączyć lekką dietę, ubogą w puryny oraz wykorzystać naturalne leki.

Podagra dieta, czyli domowe sposoby na walkę z chorobą
Niektóre owoce mają działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, co sprawia, że są świetnym uzupełnieniem przy leczeniu farmakologicznym. Na dolegliwości takie jak dna moczanowa, idealnie nadają się wiśnie i ananasy, działają jak leki, jednak bez skutków ubocznych.
Sok wiśniowy wspomaga wydalanie kwasu moczowego, natomiast ananas jest bogaty w bromeline, redukuje ona stan zapalny.

Istnieje skuteczny sposób na zmniejszenie kwasu moczowego we krwi, wystarczy przygotować taki koktajl:

-jedna szklanka soku wiśniowego,
-miód,
-jeden ananas,
-półtorej łyżeczki mielonego imbiru,
-dwie łyżki stołowe kminku.

Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Ananasa kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera razem z sokiem wiśniowym, kminkiem i mielonym imbirem. Tak przyszykowane lekarstwo, szczelnie zamykamy i zostawiamy w lodówce na 10 dni. Po tym czasie jest gotowe do spożycia, miód dodajemy opcjonalnie, dla smaku. Szczelnie zamknięty koktajl, można przechowywać miesiąc w lodówce. Lekarstwo pite raz dziennie zapewni codzienną dawkę witamin i substancji odżywczych.

Dieta lekkostrawna zalecana przy dnie moczanowej wyklucza tłuszcze zwierzęce i ogranicza roślinne. Mimo iż tłuszcze roślinne umożliwiają przyswajanie witamin, zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone oraz są zalecane w diecie ukierunkowanej na wyleczenie choroby. W przypadku dny moczanowej musimy ograniczyć się do 1-2 łyżek tłuszczu roślinnego dziennie, dlatego świadomy wybór oleju, jest niezwykle ważny.

Najlepszym olejem dla chorych na podagrę, zadaję się być olej lniany, jest najzdrowszy ze wszystkich, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Ma niezwykle pozytywny wpływ na działanie całego organizmu. Przede wszystkim regeneruje błony komórkowe, wzmacnia wydolność i odporność organizmu. Dzięki temu, że ma właściwości przeciwzapalne, okazuje się niezastąpiony przy leczeniu dny moczanowej oraz łagodzeniu jej objawów.

Czym są puryny?
Puryny to aromatyczne związki organiczne, których produktem końcowym jest kwas moczowy. Związki te pojawiają się w organizmie na dwa sposoby, trafiają do nas z pożywieniem przez układ pokarmowy oraz powstają podczas rozpadu komórek naszego organizmu.
Kwas moczowy wydalany jest z organizmu również dwoma sposobami: przez mocz (75%) i stolec (25%).
Więc w sytuacji, gdy przesadzimy z dostawą puryn, nadmiar kwasu nie rozpuści się we krwi.

Jak ograniczyć ilość puryn w diecie?
Przede wszystkim należy spożywać mniej obfite posiłki, cztery do pięciu dziennie.
Z tym że ostatni posiłek można zjeść nie później niż cztery do sześciu godzin przed snem, aby kwas moczowy nie zatrzymywał się w większej ilości w organizmie.

Mięso należy gotować w dużej ilości wody, po czym wywar odlewać, pozbędziemy się w ten sposób większej ilości puryn. Całkowicie zabronione jest smażenie lub pieczenie. Jednak w przypadku nasilenia się objawów trzeba zrezygnować całkowicie z mięsa.

Węglowodany zawarte w produktach zbożowych w owocach i miodzie, wspomagają nasz organizm i przyspieszają wydalanie kwasu moczowego. 
 
Co sprzyja nasilaniu się objawów?
Spożywanie zbyt małej ilości wody,  należy pić przynajmniej trzy litry dziennie, aby wspomagać pracę nerek. Jeden litr warto wypić wieczorem lub w ciągu nocy przyspieszy to wydalanie kwasu moczowego.

Nadwaga, a tym bardziej duża otyłość, zaleca się stosowanie diety i powolne schudnięcie. Zbyt szybka utrata wagi również może być szkodliwa.

Stres jest kolejnym czynnikiem, przez który objawy dny moczanowej mogą się nasilić, warto unikać stresujących sytuacji, jeżeli to możliwe.

Wysiłek fizyczny – nie należy się przesilać. Zalecane jest wprowadzenie umiarkowanej aktywności, chorzy mogą pływać, jeździć na rowerze, uprawiać gimnastykę. Pozytywnie wpłyną również długie spacery, rano i po południu.

Alkohol w zbyt dużych ilościach sprzyja zachorowaniu na dnę moczanową. Po upojnej nocy objawy często się nasilają. Należy całkowicie zrezygnować z alkoholu, szczególnie niebezpieczne jest piwo i wódka.

Więcej informacji na temat podagry na stronie http://podagra.net.pl