Prawidłowe karmienie małego dziecka


zywienie-niemowlat
Dieta dziecka znacznie różni się od diety osoby dorosłej. Ze względu na delikatny i stale rozwijający się układ pokarmowy, niemowlę nie jest w stanie przyjmować wielu produktów spożywczych, a wprowadzanie nowych składników do codziennego jadłospisu musi odbywać się pod ścisłą kontrolą rodzica. Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta dziecka do ukończenia trzeciego roku życia? Przede wszystkim musi zawierać znaczne ilości białka i mało cukrów. To właśnie w okresie pierwszych trzech lat powinno się wyrobić u dziecka prawidłowe nawyki żywieniowe.

Układ pokarmowy dziecka

Od pierwszych dni życia układ pokarmowy malucha jest przystosowany do trawienia substancji odżywczych pochodzących z mleka matki lub mleka modyfikowanego. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca karmienie piersią przynajmniej przez pierwszych sześć miesięcy życia niemowlęcia. Dopiero po tym okresie można zacząć stopniowo wprowadzać nowe składniki. Wynika to z faktu, iż układ pokarmowy dziecka kształtuje się do ukończenia drugiego roku życia, stąd też nie zawsze jest w stanie strawić nowy składnik z racji ograniczonej ilości enzymów. Zbyt duża ilość tłuszczy i białka w diecie może prowadzić do pojawienia się wzdęć, zaparć lub kolki.

Dobre nawyki żywieniowe

Prawidłowa dieta dziecka powinna zawierać w sobie produkty bogate w białko, witaminy i mikroelementy i być jednocześnie lekkostrawna i sycąca. Przede wszystkim należy mieć na uwadze, iż małe dziecko powinno dostawać pięć posiłków dziennie. Produkty mleczne i zbożowe powinny stanowić trzon codziennej diety, z czasem wzbogacając ją o mięso (drób i ryby) oraz warzywa i owoce. Po ukończeniu szóstego miesiąca powinno się stopniowo wprowadzać jarzyny i owoce, kleiki i kaszki, a także lekkostrawne mięso. Po ukończeniu pierwszego roku życia niemowlak powinien być już przyzwyczajony do spożywania pięciu porcji warzyw i owoców. Pamiętajmy, że mogą być podane w formie musu, soku lub warzywnego przecieru. Pod żadnym pozorem nie wolno ponownie podawać wcześniej niezjedzonego pokarmu, a także nadto przyprawiać posiłków. Zamiast soli, pieprzu i mieszanek typu „warzywko” lepiej stosować suszone zioła, które nie tylko wzbogacają smak potrawy, ale także wpływają korzystnie na sam proces trawienia. Wykształcenie w okresie pierwszych dwóch lat dobrych nawyków żywieniowych skutkuje nie tylko prawidłowym rozwojem organizmu dziecka, ale zapobiega powstawaniu w przyszłości wielu chorobom, takim jak miażdżyca, cukrzyca lub nadciśnienie.

Najczęstsze błędy rodziców

Niestety, wielu rodziców popełnia szereg błędów będących przyczyną problemów z trawieniem u dzieci, począwszy od kolek i wzdęć, skończywszy na zaparciach i ulewaniu pokarmu. Głównym grzechem jest podawanie tych samych posiłków, jakie spożywają dorośli. Zawierają one duże ilości tłuszczu i cukrów, a przez to są zbyt ciężkostrawne. Drugim, bardzo częstym błędem, jest przyzwolenie na podjadanie między posiłkami lub nocne przekąski. Zamiast tego należy podać dziecku szklankę wody lub niewielki owoc, zaś w trakcie karmienia podawać więcej pokarmu. Należy uważać na alergeny, które zawarte są w krowim mleku, egzotycznych owocach i orzeszkach.

Więcej informacji o tym, jak powinna wyglądać prawidłowa dieta dziecka można znaleźć na stronie www.zdrowystartwprzyszlosc.pl.

Facebook Comments