Rokitnik – wybitne właściwości zdrowotne na wyciągnięcie ręki


Rokitnik

Rokitnik nieśmiało wkracza na rynek spożywczy i kosmetyczny, skupiając wokół siebie coraz większe rzesze zwolenników. Wszystko dzięki swoim wyjątkowym i fenomenalnym właściwościom, które sprawiają, że rokitnik jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie.
Rokitnik zwyczajny (pospolity) nazywany bywa rosyjskim ananasem, złotem Syberii, koralowcem lub cierniem morskim. Występuje w Europie i Azji, aż po Chiny, najczęściej wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce jego naturalne stanowiska znajdują się głównie nad wybrzeżem Bałtyku po ujście Wisły na wschodzie i są pod ścisłą ochroną gatunkową. Rokitnik szczególnie wyróżnia się z otoczenia jesienią, gdy już z oddali skrzą mu się w słońcu całe gałęzie oblepione przepięknymi, pomarańczowymi jagodami, mogącymi przetrwać całą zimę.

Rokitnik zwyczajny ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Zawiera w sobie ponad 190 aktywnych biologicznie składników, wśród których znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy. Pod względem zawartości witaminy C, rokitnik ustępuje tylko owocom dzikiej róży. Co ciekawe, witamina ta nie ulega rozkładowi podczas gotowania, a zatem sok z rokitnika można poddawać obróbce termicznej bez obawy o utratę walorów zdrowotnych. Warto podkreślić, że rokitnik, jako jedna z niewielu roślin, posiada witaminę B12, o której niedobór podejrzewani są często weganie.

Rokitnik w medycynie naturalnej od lat ceniony jest za swe walory prozdrowotne. Posiada działanie wzmacniające siły obronne organizmu, wykazuje właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego, poprawia krążenie, zwalcza wolne rodniki i stymuluje system immunologiczny. Napar z rokitnika stosuje się także przy dolegliwościach żołądkowych, a zastosowany jako maseczka, opóźnia starzenie się skóry i poprawia jej elastyczność.

Sok z rokitnika dodaje energii, witalności, poprawia nastrój i działa przeciwdepresyjnie, ma bezcenne właściwości dla organizmu, dlatego warto wprowadzić go do codziennego menu i korzystać z jego dobrodziejstwa przez cały rok – mówi Katarzyna Barwińska przedstawiciel niemieckiej firmy Rabenhorst od lat specjalizującej się w produkcji 100% naturalnych, tłoczonych na zimno, ekologicznych soków z owoców i warzyw. Rokitnik to prawdziwy eliksir młodości i niewyczerpane źródło witamin i minerałów, dlatego już od dawna posiadamy w naszej ofercie naturalny sok z rokitnika, którym coraz bardziej zainteresowani są także polscy konsumenci. Nasze soki z rokitnika można od niedawna nabyć w Polsce w wybranych sklepach. Oczywiście sok z rokitnika, tak jak każdy inny, można zrobić samemu w domu, wymaga to jednak nieco czasu, zaangażowania i umiejętności. Warto także pamiętać o prawidłowym przetwarzaniu owoców, bo tylko takie nie tracą swoich niezwykłych walorów i są wartościowe dla organizmu.

Owoce rokitnika spożywa się na surowo lub w postaci galaretek, dżemów czy konfitur, w naszej szerokości geograficznej najpopularniejszy jest jednak sok – lekko kwaskowaty i świetnie sprawdzający się jako składnik koktajlów. Intensywny, lekko cierpkawy smak soku z rokitnika sprawia, że doskonale łączy się on z innymi owocami, np. z jabłkiem, marchewką czy acerolą, jest też bardzo wydajny, do tego stopnia, że zaleca się rozcieńczanie go wodą.

www.victualia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *