Ryzyko związane z jedzeniem sushi


Ryzyko związane z jedzeniem sushi
Zdaniem wielu osób sushi to przepyszna potrawa, której walory smakowe idą w parze z pozytywnym wpływem na zdrowie. Rzeczywiście, większość składników wykorzystywanych do przygotowania tej potrawy, jak choćby ryż, warzywa czy ryby, zalecane są przez niejednego dietetyka. Warto mieć jednak świadomość, że w niektórych przypadkach sushi może zaszkodzić, szczególnie, jeśli składniki przechowywane są w nieodpowiednich warunkach.

Należy zdawać sobie sprawę, że użycie kiepskiej jakości produktów wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Wśród zdecydowanie najbardziej niebezpiecznych zagrożeń można wymienić także obecność pasożytów czy ryzyko spożycia metali ciężkich. Wszystko zależy przede wszystkim od wyboru właściwego, godnego zaufania lokalu. Choć sushi to zazwyczaj doskonały i zdrowy sposób na zapełnienie żołądka, trzeba pamiętać o kilku fundamentalnych zasadach.

Najczęstsze problemy miłośników sushi

Wydaje się, że prawdopodobnie najczęstszą dolegliwością, z jaką muszą borykać się wielbiciele tej potrawy, są pasożyty. Nie wszyscy ludzie wiedzą, jak wiele organizmów żywych choruje na pasożyty. Do takowych należą także ryby, które nierzadko przechowywane są w złych warunkach. Jeżeli ryba przed podaniem na stół nie zostanie zamrożona, ryzyko związane z pasożytami znacznie wzrasta. Dlaczego? Powodem takiego stanu rzeczy jest niska temperatura, która potrafi zabić pasożyty. Niestety, zdecydowana większość domowych zamrażarek nie gwarantuje odpowiedniego chłodu. W przypadku jakichkolwiek dolegliwości żołądkowych po zjedzeniu sushi bezwzględnie należy udać się do lekarza.

Zależność jest stosunkowo prosta – ludzie zanieczyszczają środowisko wodne, a w nim żyją ryby, które potem trafiają na talerze. Ryby nierzadko są zainfekowane groźnymi dla zdrowia wirusami, przez co jedzenie sushi może wiązać się z ryzykiem zachorowania na wirusowe zapalenie wątroby typu A. Warto mieć świadomość, że ryba może ulec skażeniu nie tylko przed złowieniem, ale również w procesie obróbki oraz przetwórstwa.

Niektóre ryby zawierają spore ilości metali ciężkich, także niebezpiecznych dla ludzkiego organizmu. Przyczyną, podobnie jak w przypadku wspomnianego wcześniej wirusowego zapalenia wątroby, najczęściej jest kiepski stan środowiska, w jakim żyją te zwierzęta. Szczególnie groźna wydaje się rtęć, która znajduje się w wielu rybach. Problem polega na tym, że nawet w obrębie jednego połowu można odnaleźć ryby o różnym poziomie rtęci w organizmie.

Kilka sposobów na to, jak uniknąć największych zagrożeń

W pierwszej kolejności, warto pamiętać o sporadycznym jedzeniu sushi. Cotygodniowa konsumpcja w zupełności wystarczy, bowiem regularne wizyty w tego typu lokalach znacznie zwiększają ryzyko zgromadzenia się w organizmie niepożądanej ilości rtęci. Ponadto, trzeba starannie przeanalizować sytuację na rynku i wybierać wyłącznie sprawdzone, godne zaufania restauracje. Podawane do sushi wasabi jest nie tylko smaczne (i ostre), ale również skuteczne w walce z bakteriami.

Niektórym może się wydawać, że zagrożenia związane z jedzeniem sushi są zbyt duże, aby móc w pełni cieszyć się walorami smakowymi tej potrawy. Nic bardziej mylnego, sushi najczęściej zawiera mnóstwo składników, które korzystnie oddziałują na ludzkie zdrowie. Zarówno ryż, jak i ryby czy warzywa to świetne rozwiązanie dla wszystkich miłośników zdrowej żywności. Wystarczy odrobina rozsądku.

Za cenne wskazówki dziękujemy portalowi ŚwiatSushi.com.pl .

Facebook Comments