Sorbitol – jakie ma właściwości? Gdzie jest stosowany?


Sorbitol – jakie ma właściwości? Gdzie jest stosowany?
Sorbitol to organiczny związek chemiczny z grupy cukroli. Możesz go znać jako E420, gdyż właśnie pod takim oznaczeniem ukrywa się on w składzie wielu produktów. To dodatek m.in. do żywności produkowanej przemysłowo, szczególnie kierowanej do cukrzyków. Jakie właściwości ma sorbitol i gdzie jest stosowany?

Sorbitol – właściwości

Sorbitol to m.in. środek słodzący. W przemyśle spożywczym pełni również funkcje:

  • Stabilizatora – odpowiada za utrzymanie odpowiedniej wilgotności i struktury żywności.
  • Substancji wypełniającej.

Sorbitol występuje w postaci białego proszku albo płatków. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i ma słodki smak. Otrzymuje się go poprzez redukcję glukozy. Po spożyciu tej substancji możesz odczuć w ustach charakterystyczny chłód.

Sorbitol naturalnie występuje w wielu owocach, w tym w:

  • śliwkach – 2,7 g/100 g,
  • gruszkach – 2,1 g/100 g,
  • czereśniach – 1,4 g/100 g.

Inne owoce, w których znajduje się ta substancja to morele, brzoskwinie, nektarynki, wiśnie, truskawki, maliny, jagody, agrest, banany, ananasy czy kiwi.  Natomiast w sprzedaży jest on dostępny w formie 70 proc. roztworu wodnego o gęstości syropu.

Sorbitol dodawany jest do takich produktów jak:

  • lody,
  • desery mleczne,
  • wyroby piekarnicze,
  • gumy do żucia,
  • batony białkowe,
  • czekolady,
  • cukierki,
  • marmolady,
  • dżemy,
  • galaretki,
  • piwa,
  • musztardy,
  • likiery,
  • syropy lecznicze,
  • pasty do zębów,
  • płyny do płukania ust.

Jeśli chodzi o kaloryczność, to w 100 g sorbitolu znajduje się 240 kcal, natomiast w 100 g cukru – 400 kcal. Sorbitol jest zdecydowanie mniej słodki – raczej nie jest stosowany jako zamiennik cukru w kuchni. Substancja ta jest powoli wchłaniana w układzie pokarmowym, a tym samym jest częściowo eliminowana i minimalizowane jest spożycie kalorii.

Środek ten wykorzystywany jest nie tylko w przemyśle spożywczym, do produkcji farmaceutyków czy substancji do pielęgnacji jamy ustnej, ale również w kosmetyce. Ze względu na jego właściwości zagęszczające znajdziesz go także w składzie kremów i balsamów. Jego plusem jest to, że nie powoduje on efektów ubocznych u osób, które zmagają się z alergią. Preparaty, w których wykorzystuje się sorbitol nie wysychają i dłużej nadają się do użytku. Sorbitol, dzięki swoim właściwościom:

  • naturalnie osłania i nawilża skórę,
  • poprawia wygląd cery,
  • pozytywnie działa na skórę głowy – jest wykorzystywany w szamponach.

Sorbitol a cukrzyca

Tak jak wspomnieliśmy, sorbitol często wykorzystywany jest w produktach przeznaczonych dla cukrzyków. Rozkłada się on w organizmie człowieka bez udziału insuliny. Indeks glikemiczny sorbitolu wynosi 9. Wskaźnik ten w przypadku np. cukru wynosi 70, a miodu – 60. Nie oznacza to jednak, że diabetycy powinni spożywać duże ilości produktów zawierających sorbitol. Specjaliści podejrzewają, że nadużywanie tej substancji może doprowadzić u chorych do nefropatii cukrzycowej, czyli powikłania cukrzycy. Jednocześnie właściwości osmotyczne sorbitolu mogą powodować, że jego nadmierne spożycie może przyczyniać się do upośledzenia funkcjonowania nerek. Zatem chorzy na cukrzycę powinni zachować ostrożność – mogą korzystać z tej substancji, ale w rozsądnych ilościach.

Ile wynosi dawka dobowa sorbitolu? Nie powinno się przekraczać 20–50 g tej substancji na 24h. Przekroczenie zalecanej ilości może być przyczyną wzdęć i biegunki osmotycznej, choć reakcja każdego organizmu może być inna. Produktów, które zawierają sorbitol nie powinno się podawać dzieciom, które nie ukończyły 1. roku życia, gdyż nawet niewielka ilość tej substancji może być przyczyną biegunki.

Dowiedz się więcej na stronie: https://pelafenlek.pl/.

Dodaj komentarz