Stewia w diecie cukrzyków


Stewia w diecie cukrzyków
Osoby chorujące na cukrzycę kategorycznie powinny ograniczyć lub nawet wykluczyć spożycie w swojej diecie cukru białego i produktów, które go zawierają, a tych może być bardzo dużo.

Jeśli jednak osoba chora jest miłośnikiem słodkości, może zamienić cukier na zdrowy, naturalny słodzik – stewię (wiele przydatnych informacji o cukrze znajdziesz na stronie http://oddajcukier.pl/).

Czym jest stewia?

Cukier zastępowany jest w produktach spożywczych coraz częściej syropem fruktozowo -glukozowym, albo sztucznym słodzikiem aspartamem. Dla cukrzyków jednak znacznie lepiej by było, aby wybierali oni produkty słodzone stewią. Jest to zioło słodowe lub miodowe, będące naturalnym słodzikiem, który nie zawiera cukru. Występuje w warunkach naturalnych w Ameryce Środkowej i Południowej. Tamtejsze ludy od wieków stosują stewię i doceniają jej słodki smak, wynikający z obecności związków glikozydów stewiolowych. Słodzik ze stewii produkowany jest z wykorzystaniem liści i łodyg tego ziela. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii odpowiada szklance białego cukru. Jest nawet 300 razy słodsza od cukru białego. Pochodzi z grupy tzw. słodkich białek, czyli związków pochodzenia naturalnego.

Została ona przebadana pod kątem bezpieczeństwa przy stosowaniu jej w produktach spożywczych. Według badań z 2010 roku przeprowadzonych przez EFSA – Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, stewia jest bezpieczna dla człowieka. 11 listopada 2011 roku Komisja Europejska oficjalnie uznała stewię za dodatek do żywności. W składzie produktów spożywczych może ona występować jako kod E960. Dopuszczalne spożycie stewii przez człowieka wynosi 4 mg na kilogram masy ciała. Osoba ważąca 80 kg może więc spożyć aż 320 mg stewii.

Bezpieczna dla diabetyków

Z uwagi na fakt, że stewia nie zawiera cukru, ani kalorii, może być z powodzeniem wykorzystywana do słodzenia produktów spożywczych przeznaczonych dla diabetyków i osób na dietach odchudzających. Może być stosowana jako alternatywa dla cukru. Nie jest niebezpieczna także dla osób chorujących na fenyloketonurię czy chorych na nadciśnienie. Stewia nie jest niestety powszechnie dostępna, jak podobne słodziki, takie jak chociażby aspartam. Można ją jednak zakupić w sklepach z asortymentem zdrowej żywności lub w sklepach internetowych. Może występować pod postacią proszku, tabletek lub płynu. Nadaje się do słodzenia kawy czy herbaty, jak i pieczenia ciast lub ciasteczek. Można ją dodawać do przetworów owocowych i soków. Wielkie koncerny spożywcze dostrzegły, jak ważne jest zastępowanie cukru prostego stewią. Najlepszym tego przykładem jest Coca-Cola, która wyprodukowała swój kultowy napój bez cukru, za to ze stewią – jest to Coca-Cola Life.

Facebook Comments