Suszone zioła


Suszone zioła

Coraz częściej wykorzystuje się w polskiej kuchni zioła. Często są one świeże, właśnie takie stanowią prawdziwy skarb każdej kuchni.

Jednak niemal równie dobre, a o wiele łatwiejsze w przechowywaniu są zioła suszone a nawet mrożone. Jeśli jeszcze pochodzą z własnej uprawy, można mieć pewność, że nie ma w nich żadnych pestycydów i innych szkodliwych substancji. Smak i zapach takich ziół cieszy przez cały rok.

Zbiory i suszenie ziół najlepiej robić od czerwca do późnej jesieni. Może je ścinać rano, ale warto pamiętać, żeby odczekać aż rosa wyschnie. Dzięki temu po ususzeniu będą nadal jędrne i będą zawierały dużo zapachu i smaku, które są w tym przypadku najważniejsze.
Niektóre zioła trzeba ściąć przed rozkwitem, ponieważ później zmniejsza się stężenie podstawowych substancji zapachowych i smakowych.

Samo suszenie ziół powinno się również odbywać w ustalony sposób. Trzeba rozłożyć je tak, żeby miały sporo miejsca, najlepiej na gazecie, tacce lub ściereczce. Powinny leżeć w suchym, przewiewnym miejscu przez kilka dni. Przed laty suszono zioła w pęczkach, jednak jest to mniej efektywne, ponieważ schną one nierównomiernie. Na dodatek jeśli zioła są zbyt ciasno związane, mogą zacząć gnić.

Trzeba pamiętać również o tym, że słońce wyciąga z ziół smak i aromat. Dlatego lepiej jest suszyć je w ciemnym miejscu. Kiedy są już całkiem suche można je umieścić w słoikach, najlepiej wykonanych z ciemnego szkła, ponieważ w ten sposób najdłużej zachowają smak. Nie powinno się kruszyć liści aż do momentu użycia.

Zioła, które bardzo dobrze nadają się do suszenia, to m. in.: oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn, szałwia, mięta, estragon i melisa. Te same zioła można również mrozić, po rozmrożeniu liście nie zachowają już swojej sprężystości. Wciąż jednak będą się świetnie nadawały do przyprawiania potraw.

Facebook Comments