Świetlik w kosmetykach. Dlaczego jest tak skuteczny?


Świetlik w kosmetykach. Dlaczego jest tak skuteczny?
Preparaty ziołowe cieszą się coraz większym zaufaniem milionów konsumentów. Powszechnie docenia się ich skuteczność oraz brak efektów ubocznych i naturalne pochodzenie. Wykazują one pozytywny wpływ zarówno na stan naszego zdrowia, jak i wygląd skóry. Jednym z takich składników jest ziele świetlika.

Sama nazwa ziela pochodzi od greckiego słowa „euphrosyne”, które w tłumaczeniu oznacza „dobry nastrój”. Bywa też nazywane złodziejem, a to dlatego, że wykorzystuje korzenie innych roślin do zapewniania sobie odpowiedniej ilości wody oraz soli mineralnych. Świetliki są półpasożytniczymi roślinami jednorocznymi, które występują głównie na terenach podmokłych łąk, torfowiskach, czy brzegach lasów. Rosną na obszarach nizinnych oraz górskich Europy, w tym Polski.

Czym jest ziele świetlika?

W samej kosmetyce wykorzystuje się świetlik lekarski oraz tak zwany świetlik łąkowy. W ich składzie znajdziemy między innymi flawonoidy, ale jest też tutaj apigenina, chryzoeriol czy rutozyd. Stwierdzono także glikozydy irydoidowe, garbniki, fenolokwasy w tym kwas kawowy i chlorogenowy, a także kumarynę. Ziele świetlika jest również cennym źródłem soli mineralnych. Samo ziele znajduję olbrzymie zastosowanie w okulistyce. Wszystko dlatego, że wyciąg z tych roślin ma dużo właściwości przeciwzapalnie i przeciwalergicznie, a także dlatego, że dzięki zawartości aukubiny, hamują uwalnianie histaminy. Ponadto garbniki i fenolokwasy wpływają na uszczelnienie naczyń krwionośnych, a w szczególności siatkówki oka, oraz są odpowiedzialne za własności przeciwbakteryjne ziela. Garbniki zawarte w surowcu wykazują działanie przeciwbakteryjne na gronkowce i paciorkowce, a także wiążą i likwidują toksyny bakteryjne w stanach zapalnych oczu i przewodu pokarmowego.

Zastosowanie

Nic dziwnego, że świetlik jest tak chętnie wykorzystywany przy produkcji preparatów do oczu oraz wszelkich kosmetyków, które służą do pielęgnacji skóry w tym obszarze twarzy. Krople tworzone z udziałem świetlika mają zastosowanie przy występowaniu alergicznego zapalenia spojówek, a także, gdy powstaje stan zapalny lub podrażnienie oczu. W przypadku kosmetyków szczególnie chętnie świetlik jest stosowany w tych produktach, które są adresowane do osób z wrażliwą i niezwykle delikatną skórą wokół oczu. Kremy z nim w składzie można stosować zarówno na powieki górne jak też i dolne. Złagodzą podrażnienie, zaczerwienienie oraz pieczenie oczu. Pomogą zwłaszcza tym z nas, którzy potrafią czytać całą noc lub spędzić za dużo czasu przy komputerze. Także osoby narażone na działanie smogu, dymu papierosowego lub pyłu powinny zaopatrzyć się w kosmetyki, w których wykorzystuje się świetlik. Ponadto świetlik sprawdzi się także w przypadku wieczornej pielęgnacji skóry okolic oczu, po wykonaniu demakijażu brwi i rzęs. Nawilży i zmniejszy uczucie obrzękniętych i ciężkich powiek. Świetlik znajduję też zastosowanie przy preparatach do zmniejszania rogowacenia naskórka oraz we współdziałaniu z innymi składnikami w tworzeniu relaksujących naparów, które wpływają bardzo pozytywnie zwłaszcza na naczynia krwionośne.

Więcej informacji na ziaja.com

Facebook Comments