Niezależnie od tego, czy gotujesz go w całości, mieszasz z zupą, czy pijesz jako sok, burak ma niską zawartość tłuszczu, jest bogaty w składniki odżywcze i minerały oraz posiada niesamowite właściwości wzmacniające komórki – jest tytanem dobrego samopoczucia.
Co to jest burak?
Mając miejsce z podobną rodziną jak boćwina i szpinak, zarówno liście jak i podstawa buraka mogą być spożywane – liście mają nieprzyjemny smak, podczas gdy korzeń jest słodki. Pomimo tego, że buraki mogą być dostępne przez cały rok, najlepsze i najdelikatniejsze są w szczytowym okresie sezonu. W związku z tym, że buraki ćwikłowe są bardzo smaczne, a niekiedy wręcz przeciwnie, są one bardzo smaczne.
Zdrowe korzyści z buraków
100g porcja surowych buraków daje:
36 kcal/154KJ
7g białka
1g tłuszczu
6g węglowodanów
5g błonnika
380mg potasu
150mcg folianów
Jakie mamy 5 medycznych zalet buraka?
1. Może mieć właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów złośliwych
Odcień rośliny, który daje kolor buraka jego bogaty, purpurowy-ciemnoczerwony ton jest betacyjanina; niesamowity specjalista, do celu, aby pomóc stłumić poprawę niektórych rodzajów nowotworów złośliwych, w tym choroby pęcherza moczowego.
2. Może obniżyć ciśnienie krwi
Buraki są zwykle bogate w intensyfikatory zwane azotanami, co czyni je przyjaznymi dla serca. Azotany pomagają poprawić przepływ krwi przez rozluźnienie żył, zmniejszenie solidności naczyń krwionośnych i postępujące rozszerzenie, które być może przynieść w dół pulsu. Zmniejszenie obciążenia układu krążenia jest korzystne dla uniknięcia choroby wieńcowej i udaru mózgu. Badania zalecają, że bogate w azotany źródła żywności, takie jak buraki, mogą również pomóc w wytrzymałości na niewydolność wieńcową.
3. Może poprawić wykonanie ćwiczeń i podnieść poziom energii
Badania wspierają to z odkryciami szczegółowo, że kiedy zawodnicy dodać sok z buraków do ich systemu może podtrzymać wytrwałość praktyki i poprawy wykonania. To również pomaga w regeneracji, ponieważ kiedy mięśnie są w stanie spoczynku, azotany w buraku pomaga w prowadzeniu więcej tlenu do komórek mięśniowych wspomagając mięśnie z odzysku produktywnie. Dla większości z nas, pamiętając buraki dla naszych planów kontroli wagi może być wstrząs energii, której potrzebujemy.
4. Może poprawić samopoczucie związane z problemami żołądka
Buraki są być może najbardziej ekstrawaganckie źródło glutaminy, aminokwasów korozyjnych fundamentalnych dla dobrego samopoczucia i utrzymania naszych jelit. Są one dodatkowo bogate w błonnik, który tak samo jak wspomaganie pracy wewnątrz pomaga wspierać klimat jelit i pożyteczne mikroskopijne organizmy, które tam żyją.
5. Może być łagodzący
Buraki czerwone zostały przedstawione jako jedno z 10 najintensywniej wzmacniających komórki warzyw. Związki betalainy, odpowiedzialne za czerwony odcień korzenia, okazały się mieć wysokie wrogie zdolności utleniające i łagodzące. To oznacza, że pomagają one chronić komórki przed uszkodzeniem i mogą być przydatne w walce z chorobami związanymi z wiekiem, takimi jak choroba wieńcowa i nowotwory.
Czy buraki są odpowiednie dla każdego?
U niektórych osób spożywanie buraków może wywołać burakowatość, czyli czerwony lub różowy odcień moczu lub stolca. Jest to całkowicie nieszkodliwe! Zielenina buraka i, co mniej istotne, jego korzenie zawierają niezaprzeczalne ilości charakterystycznego związku zwanego szczawianem. Ludzie z tłem oznaczonym przez kamienie nerkowe zawierające szczawian powinni starać się nie przejadać źródeł żywności o wysokiej zawartości szczawianów, takich jak buraki.