Uwaga, alergia!


Uwaga, alergia!
Osób uskarżających się na objawy alergii jest znacznie więcej, niż mogłoby się wydawać. Wyniki są alarmujące. Polska znajduje się na jednym czołowych miejsc, jeżeli chodzi o statystyki w tym zakresie. Jak wynika z aktualnych danych z programu ECAP (Epidemiologia Chorób Alergicznych w Polsce), aż 40 procent mieszkańców naszego kraju deklaruje występowanie u siebie objawów alergicznych. Niemal jedna czwarta badanych poddała się w związku z tym szczegółowym badaniom lekarskim.

Czym jest alergia? Definicja medyczna i objawy

Medycyna definiuje alergię jako patologiczną reakcję immunologiczną tkanek organizmu na działanie różnych substancji, określanymi mianem alergenów. W wyniku odpowiedzi tkankowej organizm wytwarza swoiste przeciwciała, uwalniając substancje nazywane mediatorami stanu zapalnego, wśród których najważniejsza jest histamina. To właśnie histamina jest odpowiedzialna za pojawienie się objawów alergii wziewnej i skórnej (od łzawienia po obrzęk, wysięk czy zaczerwienienie), ale także alergii pokarmowych i przewlekłych oraz bardzo uciążliwych alergicznych nieżytów nosa czyli kataru siennego. W wyjątkowych sytuacjach alergia może manifestować się bardzo gwałtownie – wystąpieniem wstrząsu anafilaktycznego.

Najpopularniejsze alergeny, czyli na co należy uważać?

Kiedy mowa o czynnikach powodujących uczulenie, jako pierwsze skojarzenie pojawiają się pyłki różnych roślin, w tym traw i drzew, szczególnie mocno utrudniające życie alergikom podczas sezonu kwitnienia. To one odpowiadają za wystąpienie objawów kataru siennego. Alergie pokarmowe mogą być spowodowane przez zboża, czekoladę, rozmaite owoce (od truskawek po cytrusy), orzechy czy mleko. Bardzo niebezpieczne jest ukąszenie osoby uczulonej na jad pszczeli przez tego owada. Osoby uczulone na sierść kota, psa czy królika po kontakcie ze zwierzęciem (a właściwie z jego śliną, złuszczonym nabłonkiem lub innymi wydzielinami) uskarżają się na bardzo uciążliwe objawy: od kataru po swędzącą wysypkę. Bardzo popularnym czynnikiem uczulającym są wszędobylskie roztocza, czyli mikroskopijnej wielkości pajęczaki, żywiące się złuszczonym naskórkiem. Można je spotkać w dywanach, w pościeli i domowych szafach. Lubią kurz i wilgoć, a białka zawarte w ich odchodach są bardzo mocnym alergenem.

Jak się badać?

W przypadku podejrzenia alergii należy w pierwszej kolejności ustalić, co stanowi czynnik uczulający, Służą do tego testy skórne i próby ekspozycyjne. Podczas testu skórnego doprowadza się do kontaktu podejrzanego alergenu ze skórą, a następnie interpretuje pojawiające się zmiany (bąble, nacieki, zarumienienie) i mierzy ich średnicę. Próby ekspozycyjne polegają na wdychaniu aerozoli z alergenami i badaniu reakcji oskrzeli. Z kolei w alergiach pokarmowych zalecaną metodą diagnozowania są diety eliminacyjne, polegające na wykluczaniu z diety pacjenta podejrzanych produktów i składników. Wczesne zdiagnozowanie alergii pozwala poprawić komfort życia i nie doprowadzić do przewlekłych stanów alergicznych, które mogą skutkować rozwojem astmy.

Za warstwę merytoryczną artykułu odpowiada redakcja alergia.med.pl.