Wysoki poziom cholesterolu – przyczyny, objawy i leczenie


Saatka

Coraz częściej w mediach można usłyszeć o ryzyku, jakie niesie ze sobą podwyższony poziom cholesterolu. Czym tak naprawdę jest tego rodzaju stan, jakie czynniki zwiększają szanse jego wystąpienia oraz jak można sobie z nim radzić? Odpowiedzi na te i inne pytania – poniżej.
Cholesterol – pierwsze spotkanie

Coraz większy odsetek społeczeństwa zaczyna zdawać sobie sprawę z roli, jaką odgrywa w ludzkim organiźmie cholesterol. Ten związek lipidowy bierze aktywny udział w produkcji hormonów i kwasów żółciowych, które następnie uczestniczą w trawieniu tłuszczy. Ponadto, jest potrzebny do wytworzenia witaminy D i wspomaga pracę układu nerwowego. Występuje w każdej komórce zwierzęcej, gromadząc się głównie w błonie komórkowej. Pomimo tak istotnych funkcji, podwyższony poziom cholesterolu we krwi stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka.

Wysoki poziom cholesterolu – przyczyny i normy

Czynników wpływających na podwyższone stężenie cholesterolu jest wiele, jednak niektóre z nich można samemu kontrolować. Dzięki temu możliwe staje się obniżenie ryzyka związanego z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi. Kluczowymi elementami są: odpowiednia dieta i kontrola masy ciała poprzez aktywność fizyczną. Posiłki bogate w tłuszcze zwierzęce znacząco zwiększają ilość tzw. „złego cholesterolu” LDL, który może odkładać się w naczyniach krwionośnych zmniejszając ich światło. Podobny wpływ ma również znaczna nadwaga. Niedostatek aktywności fizycznej powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu. Jego stężenie we krwi stale rośnie także wraz z wiekiem, a szczególny wzrost odnotowuje się u kobiet po menopauzie.

Choć mało osób o tym wie, wysoki poziom cholesterolu jest częściowo dziedziczny, gdyż organizm „zapamiętuje”, ile substancji produkowali nasi przodkowie. Schorzenia towarzyszące, takie jak np. cukrzyca, również mają wpływ na nieodpowiedni poziom cholesterolu. Norma stężenia cholesterolu całkowitego dla osoby zdrowej wynosi maksymalnie 200 mg/dl. W przypadku frakcji LDL powinno to być nie więcej niż 115 mg/dl.

Jakie mogą być skutki wysokiego poziomu cholesterolu?

Cząsteczki cholesterolu LDL osadzające się w naczyniach krwionośnych mogą tworzyć płytki miażdżycowe, czyli charakterystyczne złogi. Ma to bardzo negatywny wpływ na przepływ krwi, który staje się znacznie utrudniony. Do skutków wysokiego stężenia cholesterolu można zaliczyć również stwardnienie tętnic. Podwyższony poziom cholesterolu zwiększa również ryzyko wystąpienia dławicy piersiowej, która objawia się bólem w klatce piersiowej. Jeżeli taki stan utrzymuje się przez długi czas, może dojść do całkowitego zablokowania tętnicy, czego efektem będzie zawał serca.

Jak sobie radzić z wysokim poziomem cholesterolu?

Metod na to „jak zbić cholesterol” jest bardzo wiele i co ważne – do zastosowania wielu z nich nie potrzeba specjalistycznej pomocy lekarskiej. Dwa najważniejsze kroki, które należy podjąć, to zdrowe żywienie i zwiększenie aktywności fizycznej. Ćwiczenia ogólnorozwojowe, takie jak spacery, bieganie czy pływanie, pozwalają na odzyskanie równowagi pomiędzy „złym” LDL i „dobrym” HDL. Wystarczy aktywność 3-4 razy w tygodniu po minimum 30 minut, by zauważyć efekty. Ważne jest także to, aby po zredukowaniu masy ciała, ćwiczenia trwały dłużej niż w początkowej fazie treningu. W przypadku wysokiego poziomu cholesterolu, dieta złożona z pokarmów o dużej zawartości tłuszczów nasyconych jest zdecydowanie niewskazana. Jajka czy podroby powinny zostać stanowczo ograniczone. Zamiast tego, warto dobierać posiłki tak, aby były jak najbardziej kolorowe – dużo warzyw i owoców, kasze, pełnoziarniste produkty zbożowe. Rozsądna dieta powinna zostać uzupełniona o produkty bogate w stanole roślinne, jak np. Benecol, które znacząco wspomagają obniżenie całkowitego poziomu cholesterolu we krwi.

Zdjęcie: © Depositphotos.com/DragonImages

Facebook Comments