Wysokie stężenie trójglicerydów – przyczyny, skutki i zapobieganie


Megared

Trójglicerydy to organiczne związki chemiczne, które są jednym z głównych źródeł energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak podwyższony poziom trójglicerydów może być już groźny dla zdrowia.

Podwyższony poziom trójglicerydów może być efektem oddziaływania wielu czynników. Jednym z najczęściej występujących jest niezdrowy tryb życia, na które składają się zbyt mała aktywność fizyczna oraz nieprawidłowe nawyki żywieniowe.
Chcąc skutecznie i trwale obniżyć stężenie trójglicerydów, musimy wnikliwie przyjrzeć się naszemu jadłospisowi i wprowadzić w nim niezbędne zmiany. Zmiana sposobu odżywiania powinna uwzględniać przede wszystkim redukcję spożywanych kalorii, ograniczenie ilości wypijanego alkoholu oraz wyeliminowanie zwyczaju przejadania się.

Jeśli to nie przyniesie rezultatu, konieczne mogą okazać się wnikliwe badania lekarskie. Niewykluczone, że źródłem podwyższonego poziomu trójglicerydów może być niezdiagnozowana cukrzyca, choroba nerek lub niedoczynność tarczycy.

Wysokie stężenie trójglicerydów a cholesterol

Podwyższone stężenie trójglicerydów może przyczynić się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Cholesterol to substancja, która w większości wytwarzana jest w wątrobie, przy czym częściowo pochodzi także z pożywienia. Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, uczestniczy w procesie budowy błon komórkowych oraz syntezy hormonów, tłuszczów, węglowodanów i białek.

Cholesterol może występować pod postacią różnych składowych, spośród których za najważniejsze uznaje się LDL i HDL. LDL potocznie określany jest złym cholesterolem, ponieważ odkłada się na ścianach naczyń krwionośnych i przyczynia do rozwoju blaszek miażdżycowych. Z kolei HDL to tak zwany dobry cholesterol, którego działanie polega na zawróceniu szkodliwych substancji do wątroby, gdzie zostaną przetworzone.

Skuteczna walka z podwyższonym cholesterolem

Podejmując walkę z nieprawidłowym poziomem cholesterolu, możemy jednocześnie rozprawić się z podwyższonym stężeniem trójglicerydów. W pierwszej kolejności powinniśmy przede wszystkim zmienić swoje nawyki żywieniowe. Świetnym pomysłem będzie wzbogacenie jadłospisu o potrawy bogate w kwasy omega-3, które pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko zawału serca.

Kwasy omega-3 nie są naturalnie wytwarzane przez organizm. Związki te występują między innymi w rybach morskich i olejach, jednak możemy je również dostarczać, przyjmując suplementy diety. Dobrej jakości preparaty, takie jak MegaRed, za sprawą optymalnej zawartości kwasów omega-3 zwalczają wysokie trójglicerydy, a tym samym trwale, skutecznie i bezpiecznie obniżają poziom cholesterolu.

Ponadto kwasy tłuszczowe omega-3 podwyższają zawartość HDL, czyli tak zwanego dobrego cholesterolu, oraz sprzyjają produkcji tlenku azotu, który działa rozkurczająco na naczynia krwionośne i pomaga przywrócić właściwie ciśnienie krwi.

Związki te zmieniają też funkcjonowanie płytek krwi, które rzadziej przylegają do uszkodzonej blaszki miażdżycowej. Dzięki temu prawdopodobieństwo utworzenia się zakrzepu, a tym samym niekiedy tragicznego w skutkach zamknięcia światła naczynia wieńcowego, jest zdecydowanie mniejsze.

Facebook Comments