Z dziada pradziada, czyli schabowy na talerzu


Z dziada pradziada, czyli schabowy na talerzu
Babciny śledzik w śmietanie, rosół mamy czy niezapomniany smak bigosu z grzybkami, to tylko nieliczne smaki, z których ciężko zrezygnować. Jednak co zrobić, gdy XXI wiek narzuca nam nowości obcych kuchni, a szybki tryb życia serwuje nam fast food ’y. Jak w tym wszystkim znaleźć miejsce dla naszego polskiego schabowego?

Mapa smaków

Polska kuchnia, to mieszanka kulturowa. Podróż po naszym kraju ukazuje sporą różnorodność kulinarną w poszczególnych regionach. Mamy więc kuchnię galicyjską, śląską, góralską, kresową, kujawską, mazowiecką i kurpiowską, podlaską, pomorską i kaszubską, wielkopolską, warmińską i mazurską itp. Nie ma więc mowy o nudzie, czy monotonii. To bogactwo smaków zawdzięczamy naszej wielowiekowej historii kontaktów z różnymi narodami. W regionalnych kuchniach Polski wyczuwalne są wpływy niemieckie, żydowskie, rosyjskie czy francuskie. Typowe lokalne potrawy ostatnio wracają do łask, cieszą podniebienia Polaków i naszych gości z zagranicy.

Różnorodność polskiej kuchni sprawia, że jest ona niezwykle fascynująca i każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Z pozornie prostych składników potrafimy tworzyć pomysłowe, wyśmienite potrawy, które często nawiązują do tradycji innych kuchni europejskich i światowych.

Zabiegany Polak

Pyszne i zdrowe specjały domowej kuchni, nie wiedzieć czemu, bywają coraz częściej zastępowane niezdrowymi, nafaszerowanymi chemią i pospiesznie przygotowywanymi produktami z supermarketów i restauracji sieciowych.

Dlaczego więc odstawiamy na boczny tor tak ceniony na świecie dorobek tradycyjnej kuchni? Niektórzy winę upatrują w braku czasu, tłumaczą się zabieganym trybem życia i pośpiechem. Tymczasem należałoby się zatrzymać, odstąpić od niezdrowych nawyków żywieniowych, usiąść z rodziną do stołu i cieszyć się bogactwem smaków tradycyjnej, zdrowej kuchni. Czasami warto powrócić do zapomnianych smaków polskich pierogów,

czy świeżego, prawdziwego chleba ze smalcem, zagryzanego kiszonym ogórkiem.

Okraszony nowoczesnością

Są też osoby, które swój wolny czas lubią spędzać w kuchni i modyfikując tradycyjne polskie potrawy, przeplatają je elementami kuchni innych narodów.

Coraz bardziej popularne są liczne programy telewizyjne z udziałem czołowych polskich szefów kuchni, którzy stare kulinarne receptury przystosowują do nowoczesnych technologii kucharskich, zachowując jednak „ducha tradycji”.

Jednocześnie niektóre tradycyjne polskie produkty kulinarne podbijają rynki europejskie i światowe. Dla przykładu polskie wędliny, bryndza podhalańska, góralski oscypek i wiele innych naszych specjałów cieszy się uznaniem smakoszy na całym świecie.

Ostatnio też zauważa się tendencję kreowania nowoczesnych, futurystycznych potraw z zachowaniem składników i elementów receptur tradycyjnej polskiej kuchni.

Nie bójmy się korzystania z tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, do tworzenia dań znanych od wieków, jednak w zupełnie nowej odsłonie. To jest jakby nadawanie dawnym potrawom drugiego, nowego życia.

Autor artykułu
Artykuł przygotowała Restauracja Okrasa z Wrocławia specjalizująca się w kuchni polskiej.
Facebook Comments